RSS

Mitingurile din piață trezesc sentimente contradictorii: nu este bine de început lupta pentru viitorul Patriei cu așa mințire primitivă

14.09.2015 Opinii
180
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: a-tv.md

„Nu este bine de început lupta pentru viitorul Patriei cu așa mințire primitivă, atît de specifică politicienilor noștri”, consideră cunoscutul jurnalist Valeri Demidețchi, care și-a expus părerea pe rețelele de socializare în timpul protestelor, informează NOI.md.

Jurnalistul a recunoscut că îi respectă pe oamenii care protestează împotriva politicienilor incompetenți și corupți care au adus țara în prag de prăpastie, însă mitingurile din piață îi trezesc sentimente contradictorii.

„Consider că nu este bine de început lupta pentru viitorul Patriei cu așa mințire primitivă, atît de specifică politicienilor noștri. În primul rînd, piața din centru nu poate găzdui 100 de mii de oameni, despre care atît de insistent se vorbește de la tribune și posturile de televiziune. Dacă e să înghesuim acolo 50 de mii de oameni, adică cîte patru persoane pe un metru pătrat, atunci va fi îmbulzeală mortală. Însă chiar dacă de mințit că în piață sînt 100 de mii de oameni, nu este corect să anunți că ei exprimă părerea aproape a patru milioane de concetățeni, să numești mitingul „marea adunare națională”, etc.)”, consideră jurnalistul.

Valeri Demidețchi a amintit că, în anii 90, asemenea adunări erau organizate destul de des, ceea ce a nivelat mitingul de pomină din anul 1989, care a dat denumirea pieței centrale. „Nu cred că este folositor de anunțat convocarea marilor afunări naționale cu și fără motiv. Mai ales, dacă ne amintim că după acele mitinguri a fost război, divizarea țării, declin total și hoție, din cauza cărora a plecat jumătate din populația țării. Din această cauză nu toți conaționalii noștri au amintiri frumoase de la acele mitinguri...”

Valeri Demidețchi se întreabă: De ce liderii „protestului național” au instituit monopol asupra lui și îi alungă din piață pe cei care la fel critică puterea? În declarația mitingului s-a menționat că protestatarii intenționează să salveze integrarea europeană, popularitatea căreia, potrivit lui Andrei Năstase, a scăzut de la 70% pînă la 37%. Cum rămîne atunci cu părerea a 63% de cetățeni care nu susțin această idee? Ce facem cu Găgăuzia și Transnistria, unde spre deosebire de noi nu s-au temut să organizeze referendumuri pe marginea acestei și altor probleme de importanță majoră? Să-i declarăm „proști”?

Jurnalistul presupune că adevărații „păpușari” din țara noastră nu sînt cei blamați în piață. Și aceștea cel mai probabil vor reuși să scoată pîrleala protestelor în „fluierul european”. Autoritățile vor farda fațada, vor pune în frunte oameni de încredere, care vor trebui către alegerile următoare să crească o alternativă actualilor ratați... Pe cine totuși trebuie să salvăm, țara sau consecințele programului eșuat al Partenetiatului Estic, care ne impune să facem prosteasca alegere între Vest și Est?

Autor: noi.md
0

Comentarii (0)





    14.09.2015

    Invitație la conferință de presă

    14.09.2015

    Avocatul Poporului a avut o întrevedere cu membrii delegației Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT)

    14.09.2015

    Relațiile moldo-chineze pe segmentul TIC vor fi consolidate

    14.09.2015

    Avocatul Poporului a avut o întrevedere cu Raportorul Special ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Catalina Devandas Aguilar, aflată într-o vizită în Republica Moldova.

    13.09.2015

    A 6-a ediție a Târgului ONG-urilor a fost organizată la Bălți