Sursa imagine: hotnews.md
Guvernul R. Moldova/PLDM versus PCRM
Guvernul RM s-a discreditat puţin în tentativa lui de a dezminţi acuzele comuniştilor despre utilizarea resurselor administrative în scopuri politice de către guvernare pentru comemorarea victimelor deportărilor, executate de regimul totalitar stalinist şi comunist.
Este indiscutabil scopul nobil al evenimentelor dedicate foştilor deportaţi, care necesită un complex de măsuri menite să reabiliteze material, moral şi spiritual toate persoanele rămase în viaţă, dar şi pe cei decedaţi. Însă, jenant şi inexplicabil pe alocuri, dar unii participanţi la ceremonialul dat s-au dedat la declaraţii pur politice, vociferând mesaje clar anticomuniste. Atât reprezentaţii Partidului Liberal, cât şi cei ai PLDM, care conduc cu Cabinetul de Miniştri, au folosit acest eveniment pentru a critica vehement PCRM-ul, considerat prin definiţie succesor al comuniştilor sovietici. Liberalii au fost cei mai curajoşi şi s-au avântat în lozinci anticomuniste uzuale, cu inocularea necesităţii iniţierii „Legii Lustaţiei” şi scoaterea comuniştilor în afara legii. Acest context ostil a deranjat mult PCRM şi a l-a determinat să dezaprobe acţiunile destul de politizate ale guvernării.
Esenţial, dar în loc să vină cu mesaje de clarificare şi justificare în faţa opiniei publice, nici nu reprezentanţi aparte ai guvernării, ci Guvernul RM ca şi instituţie, subordonat la momentul de faţă PLDM-ului, a ieşit cu atacuri la adresa comuniştilor.
În primul rând, Guvernului lui Filat a demonstrat încă o dată cât de politizată este această instituţie de stat. La fel, iarăşi pentru a regla anumite conturi cu PCRM, organul executiv, de regulă mai puţin politizat decât legislativul sau preşedinţia, a devenit subiectul care intră în confruntare directă cu opoziţia parlamentară reprezentată de comunişti. Fără să conştientizeze acest lucru, liberal-democraţii continuă să folosească „microfonul” Guvernului pentru a da aprecieri politice oponenţilor.
Solicitarea Guvernului de a nu „politiza” asemenea subiecte sensibile este cu atât mai ridicolă, cu cât înşişi liberal-democraţii, ca şi alte componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, dar şi comuniştii, obişnuiesc deseori să le exploateze pentru a obţine capital de imagine şi a se afirma în faţa alegătorilor puternic penetrabili de mesajele ideologico-istorice.
Autor: Denis Cenuşă pentru HotNews.md
Sursa: hotnews.md
Sursa: hotnews.md
17.06.2010 Opinii
4984
Printează
Trimite unui prieten
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Angajații ADR Nord au fost instruiți cum să comunice și ce măsuri să ia în situații excepționale
14.10.2022 -
Bugetele locale nu mai fac față noilor majorări de prețuri! Primarii așteaptă răspunsuri de la guvernare!
14.10.2022 -
350.000 de euro pentru OSC-urile anticorupție în regiunea de dezvoltare Centru
13.10.2022 -
Координатор Центру цифрового навчання
13.10.2022 -
CALM își exprimă îngrijorarea profundă și condamnă excesul de putere comis de organele de forță în cazul primarului Alexandru Botnari!
12.10.2022
-
Comentarii 2
Filat si compania au cam cazut in aceeasi capcana a comunistilor (cind ultimii erau la putere). Societatea este extrem de politizata. Politica la moldoveni e mai populara decit fotbalul. Toti trebuie sa se uite mai intii la TV sa vada ce prostie a mai spus Voronin, cine pe cine l-a mai frecat, apoi se uita la meciurile din Africa de Sud.
jos komuizmul!