Sursa imagine: gandul.info

Germania suspendă procedurile judiciare împotriva a doi bloggeri pe care-i acuză de trădare. Ce secret au dezvăluit cei de la blogul Netzpolitik

Procurorul-şef al Germaniei a oprit procedurile declanşate împotriva a doi jurnalişti germani de la blogul Netzpolitik, care apără drepturile digitale, acuzaţi de trădare după ce au dezvăluit planuri ale Guvernului german de a spiona social media, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Procurorul federal general Harald Range a declarat vineri că a decis să stopeze investigaţiile declanşate împotriva jurnaliştilor Markus Beckedahl şi Andre Meister. El a anunţat că biroul său nu va iniţia cercetări penale, ţinând cont de tradiţia Germaniei în domeniul libertăţii presei.

În schimb, investigaţiile iniţiale încercau să stabilească dacă materialul publicat pe site-ul Netzpolitik era sau nu clasificat ca secret. "Până când vom afla opinia experţilor, ancheta va fi oprită", a declarat Range pentru ziarul Frankfurter Allgemeine.

Procurorii au început să-i ancheteze pe Beckedahl şi Meister după ce Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei, agenţia germană de informaţii interne, a depus o plângere împotriva celor doi.

Jurnaliştii sunt acuzaţi în această plângere că au publicat două articole pe site-ul Netzpolitik.org anterior, anul acesta, care citează dintr-un raport confidenţial al unei comisii parlamentare cu privire la o unitate de monitorizare a Internetului, în special a social media. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi riscă cel puţin un an de închisoare.

- Secret de stat?

Directorul Biroului Federal pentru Protecţia Constituţiei Hans-Georg Maassen a declarat, citat de DPA, că el nu vrea ca "documente interne să fie făcute publice şi de aceea încercăm acum să-i agăţăm pe aceşti doi jurnalişti la uscat".

Însă ministrul german al Justiţiei Heiko Maas a declarat că se îndoieşte de faptul că documentele "sifonate" sunt un "secret de stat" a căror publicare să pună securitatea Germaniei în pericol.

Netzpolitik a câştigat o serie de distincţii cu campaniile sale jurnalistice şi în domeniul drepturilor digitale. Beckedahl şi Meister au fost susţinuţi de o serie de politicieni şi colegi jurnalişti, după aflarea veştii că sunt acuzaţi de trădare.

"Dacă jurnaliştii devin vinovaţi, dacă trebuie să le fie frică că se expun urmăririi penale pentru că publică anumite informaţii, atunci riscurile jurnalismului sunt extrem de mari", a declarat pentru presă George Mascolo, şeful unei echipe de jurnalişti de investigaţie de la NDR, WDR şi Süddeutsche Zeitung.

Sindicatul jurnaliştilor germani DJV a denunţat ancheta drept un "atac la adresa libertăţii presei".

Netzpolitik.org este unul dintre cele mai populare blogguri germane. Beckedahl şi Meister au fost lăudaţi pentru acoperirea în timp real a investigaţiei Comisiei parlamentare pentru investigarea crimelor neonaziste comise de către grupul NSU.

Cazul aminteşte de o anchetă similară împotriva popularei reviste Der Spiegel în 1962, când a publicat un raport care arăta că Bundeswehr (armata germană) era incapabilă să facă faţă unui război nuclear. Jurnalişti de la revistă au fost acuzaţi tot de trădare, la acea vreme.

Autor: gandul.info
01.08.2015 Actual
606
0

Comentarii 0