RSS

PDM promovează facilități importante pentru domeniul IT

31.07.2015 Actual
210
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: moldpres.md

În Republica Moldova vor apărarea parcuri virtuale în domeniul IT și vor fi asigurate facultăți acestui domeniu. Acțiunile respective nu doar că vor crea condiții mai bune de activitate pentru domeniul IT dar și oportunități mari de investiții și venituri la buget, potrivit unui proiect de lege adoptat vineri de deputați, care a fost elaborat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Documentul prevede achitarea de către companiile IT a unui impozit unic în mărime de 7% și scutirea de TVA și taxe vamale la importul tehnicii de calcul. ”Se obține sistematizarea și previzibilitatea controalelor nu mai des decât o dată la trei ani, legalizarea salariilor în plic și scoaterea din economia tenebră a companiilor din domeniu, scutirea firmelor mici de cheltuieli. Cu siguranță aceste decizii ar alinia Republica Moldova la țările din regiune din punct de vedere al atractivității și competitivității condițiilor de business IT”, potrivit ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor Pavel Filip.

Documentul a provocat dezbateri printre deputați, dar a fost susținut active de democrați, care au prezentat mai multe beneficii pentru Republica Moldova după implementarea acestor prevederi. Liderul PDM Marian Lupu a menționat că încă din 2004, de când îndeplinea funcția de ministru al economiei au început să fie create anumite facilități pentru sectorul IT, iar documentul elaborat de minister vine să le dezvolte. ”Cred că acest proiect vine să dezvolte aceste norme și IT, să nu uităm este unul din puținele sectoare cu valoare adăugată mare în țara noastră care poate să ofere și locuri de muncă, și venituri și încasări, atât pentru business cât și pentru buget”, potrivit lui Lupu.

Și șeful legislativului Andrian Candu a menționat că domeniul IT poate deveni cel mai important sector al economiei naționale dacă vor fi create condițiile necesare pentru dezvoltarea acestuia. El a precizat că în prezent în Republica Moldova este greu să gestionezi o afacere din cauza birocrației și corupției, dar funcționarea parcurilor industriale virtuale ar exclude aceste fenomene. ”Este o chestiune nouă care există în alte state, dar noi avem nevoie să încercăm un alt model. Iar dacă va fi viabil ar putea fi aplicat și în alte domenii. Avem nevoie să venim cu un model nou ca să creștem revoluționar. Republica Moldova are șansa ca prin acest model să se facă cunoscută”, a arătat Candu.

”Venim cu o metodă revoluționară. Dacă nu venim cu ceva deosebit nu vom atrage atenția investitorilor”, a adăugat șeful legislativului.
În același timp, el a remarcat că stabilirea unor condiții atractive de activitate pentru acest sector ar putea aduce și investiții enorme, și bani în buget. ”Există vânzări electronice. Este vorba de tranzacții de miliarde de euro și dolari. În baza tratatelor și practicii internaționale, impozitarea companiilor care fac comerț electronic se face în țara în care sunt amplasate serverele amplasate. Haideți să facem în așa fel încât să avem o legislație atractivă, ca în Republica Moldova să-și plaseze serverele toți giganții și să aducem foarte mult capital și investiții”, a îndemnat Andrian Candu.

El a precizat că proiectul necesită unele ajustări și completări, dar poate oferi oportunități mari Republicii Moldova. ”În lectura a doua urmează să se lucreze la mai multe mecanisme, la un pachet suplimentar de acte normative despre cum funcționează un parc virtual, care nu a mai existat, și cum sunt administrate calculele și alocarea plăților în alte bugete. Trebuie să depunem efort ca la începutul sesiunii viitoare să arătăm un prim semnal că știm să venim cu soluții extraordinare astfel ca să se dezvolte economia Moldovei”, a concluzionat Andrian Candu.

Autor: timpul.md
0

Comentarii (0)





    13.08.2015

    Peste 100 de noi locuri de muncă pentru specialiștii IT

    13.08.2015

    Transparența și responsabilitatea autorităților publice prin activități comune ale mass-media și ONG-urilor locale și regionale

    12.08.2015

    ANUNȚ despre aplicare la două seminare de dezvoltare a OSC

    12.08.2015

    Germanii susțin salubrizarea mai multor localități din raioanele Șoldănești și Rezina

    10.08.2015

    Peste 250 de cereri de înscriere în programul de subvenţionare a cazanelor pe biomasă au fost depuse în prima zi de înregistrare