RSS

Roșiile: de ce e important să le consumi în fiecare zi

31.07.2015 Caleidoscop
306
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: oanacuzino.ro

Roșiile sunt vedetele sezonului cald: acum sunt bune, au un preț accesibil și în asociere cu celebra telemea, mai ales dacă e de capră, constituie o combinație de carbohidrați buni cu proteine de calitate, numai bună de consumat la mic dejun, prânz și cină.

Însă dincolo de gustul lor atât de bun în acest sezon, roșiile sunt campioane la multe alte categorii de nutrienți care n-ar trebui să lipsească din dieta nimănui.

În primul, roșiile conțin foarte mult licopen, un antioxidant despre care s-au scris atât de multe lucruri bune încât e de la sine înțeles că trebuie introdus în dieta oricui. Acesta face parte din lista de carotenoizi conținuți de roșie, recunoscuți pentru capacitatea lor de a scădea riscul de cancer. Studii numeroase au pus în evidență faptul că un consum optim de licopen din roșii poate reduce riscul de cancer de prostată.

De asemenea, conținutul de caroteinoizi din roșie, antioxidanți valoroși, în combinație cu fibrele, face posibilă scăderea riscului de cancer de colon. Mai mult, se pare că și afecțiunile maligne care se localizează în plămâni sau la stomac își pot reduce incidența printr-un consum optim de roșii, integrat într-un stil de viață sănătos

Roșiile au și multă vitamina C, folosită din plin de organism ca să se protejeze împotriva împotriva bolilor de inimă, alături de alte substanțe benefice din roșii precum potasiul, colina și fibrele. Studiile au demonstrat că respectarea dozelor recomandate de potasiu din alimentație reduce riscul de accident vascular. Iar roșiile îl conțin din plin.

Bogăția de elemente valoroase din roșii le fac de neînlocuit într-o alimentație benefică pentru piele, pentru perioada sarcinii, dar și pentru a scădea riscul de diabet, depresie și pentru a combate constipația.

Astfel, iată tot atâtea argumente pentru a nu rata roșiile în salate, sandvișuri, sosuri și supe. Trebuie să știți că licopenul este folosit la maximum dacă roșiile sunt asociate cu grăsimi bune din ulei de măsline sau avocado.

Există câteva precauții legate de consumul de roșii: persoanele care fac crize biliare, care au hiperaciditate, boli renale sau iau medicamente beta-blocante ar trebui să discute cu doctorul în ceea ce privește consumul de roșii.

Autor: zumi.md
0

Comentarii (0)





    13.08.2015

    Peste 100 de noi locuri de muncă pentru specialiștii IT

    13.08.2015

    Transparența și responsabilitatea autorităților publice prin activități comune ale mass-media și ONG-urilor locale și regionale

    12.08.2015

    ANUNȚ despre aplicare la două seminare de dezvoltare a OSC

    12.08.2015

    Germanii susțin salubrizarea mai multor localități din raioanele Șoldănești și Rezina

    10.08.2015

    Peste 250 de cereri de înscriere în programul de subvenţionare a cazanelor pe biomasă au fost depuse în prima zi de înregistrare