RSS

Stagnarea comuniştilor poate molipsi PD-ul lui Lupu

12.06.2010 Opinii
496
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: hotnews.md

Dupa cum stim, Alianta de guvernare a decis atat in privinta deblocarii situatiei politice, cat si in privinta alegerilor parlamentare, care urmeaza sa aiba loc in aceasta toamna, odata cu cele prezidentiale. Asta a mai domolit PCRM-ul si in acelas timp l-a condamnat la stagnare, pentru ca comunistii deja nu mai pot reprosa partidelor din AIE ca uzurpa puterea in stat. Deci extrema stanga, pe care o ocupa comunistii, va atrage tot mai putini simpatizanti si ne putem astepta chiar la un absenteism din partea alegatorilor lor traditionali, ceea ce, desigur, este in detrimentul comunistilor. Asta inseamna ca rindurile celor „indecisi” se vor ingrosa foarte mult din contul acestor alegatori ai comunistilor care vor boicota alegerile, cel mai probabil in semn de protest, intrucit comunistii nu au sanse reale sa preia puterea de unii singuri.

Mai apoi, aceasta stagnare a comunistilor poate molipsi toate partidele de pe esichierul sting, unde se afla si PD-ul. Contactul direct cu PCRM-ul le poate transmite si lor o doza de stagnare, ceea ce, de fapt, si se reflecta in ultimele sondaje de opinie, asta in pofida faptului ca Marian Lupu este liderul sondajelor si este cel mai popular politician.
 
Trebuie sa ne amintim si de faptul ca la noi in Moldova un partid social-democrat nu a fost niciodata puternic si asta probabil din cauza ca marea majoritate nu crede si nici nu conteaza prea mult pe aceste programe sociale pe care le ofera partidele social-democrate. In acelas timp, toti liderii de stanga trimbiteaza ca esichierul politic este ocupat in proportie de 60-70% anume de partidele social-democrate, unde, probabil, i-au luat in calcul si pe comunisti, care numai social-democrati nu sunt.
 
In general, potrivit evolutiei partidelor de stinga, se vede ca acestea pierd popularitatea la nivel european si nu cred ca trebuie sa ne mire daca acest lucru se reflecta si pe scena politica de la noi. Probabil ca programele sociale ale partidelor social-democrate nu sunt solutiile cele mai bune si europenii cauta sa-si investeasca sperantele mai mult in partidele de dreapta si centru-dreapta.
 
O alta chestiune care are relevanta in privinta PD as crede ca sunt si alegerile parlamentare din Republica Ceha, care au avut loc la sfirsitul lunii mai curent. Deci, potrivit sondajelor, partidul cistigator era ČSSD, un partid social-democrat, care era cotat cu 35%. Marea surpriza care a urmat dupa alegeri a fost ca acest partid a inregistrat intr-adevar cel mai bun rezultat, doar ca a fost cu doar 2% mai mare decit ODS, un partid de dreapta, care este de ani buni concurentul lor principal si care a obtinut 20%. Acum se pun bazele unei coalitii de centru-dreapta formata din trei partide: ODS, TOP09 si asa-numitul partid „Afaceri publice”.
 
Chiar si in timp de criza, marea majoritate nu mai voteaza partidele de stanga, pentru ca ele, de cele mai multe ori, fac campanie populista prin asa programe sociale cu care vine si PD la noi, in Republica Moldova, de exemplu.
 
Mai mult, daca privim statele din imediata vecinatate, atunci si in Ungaria avem un guvern de centru-dreapta, si in Romania la fel si nu-i exclus ca si noi sa avem dupa alegerile din toamna un guvern mai mult de centru-dreapta. Asta inseamna ca partidele cele mai cotate in alegerile din toamna vor fi cele de dreapta si centru-dreapta, adica PL si PLDM. Chiar si confruntarile cele mai frecvente sunt intre aceste doua formatiuni liberale, exercitiu care le fortifica tot mai mult.
 
Acest lucru nu se observa insa pe flancul stang, unde comunistii ataca in general intreaga alianta de guvernare, inaintind la fel pretentii de ordin general, ceea ce nu-i face prea credibili. Daca comunistii vor sa cistige teren pe flancul stang, atunci ar trebui sa se confrunte cu cei din imediata vecinatate a esichierului politic si anume cu PD, iar, la rindul sau, PD, daca vrea sa cistige teren pe centru, ar trebui sa se confrunte cu PLDM, care dupa cum observ evita confruntarea cu PD si probabil ca-si doresc sa domine pe flancul de dreapta.
 

Mai devreme spuneam ca electoratul partidelor din Alianta migreaza doar intre partidele constituente, iar acum realizez ca acest proces consta mai mult intr-o migratie dinspre flancul centru-sting al Aliantei spre cel de dreapta si centru-dreapta. Asadar, n-as fi prea optimist in ceea ce priveste sansele lui Lupu la prezidentiale.

Autor: Blog liber şi viu!
Sursa: socolenco.blogspot.com
0

Comentarii (2)

  • 12.06.2010 10:46
    Vasile Sulă:

    jos KoMUISMUL şi restul Lupoilor!

  • 14.06.2010 13:57
    Ion Alexandru:

    Bravo Marian Lupu!
    Majoritatea va vrea in fruntea tarii, pentru ca aveti toate calitatile necesare unui lider!
    Lupu Presedntele Republicii!



27.12.2010

LocalitateaŢîpova – mai primitoare ca niciodată

27.12.2010

Auction House si INCASO fac o donație de Crăciun pentru Victoraş, participînd la Campania “Dăruieşti şi Câştici” lansată de PROTV

27.12.2010

Amnesty International: Russia must overturn unfair conviction of businessman

27.12.2010

Expiră contractul dintre Gazprom şi Moldovagaz – ce va urma?

24.12.2010

Precizările MAEIE cu privire la unele declaraţii apărute recent în mass media