Cum să îţi alegi corect ochelarii de soare
Ochelarii cu lentile de culoare neagră sau gri închis sunt recomandaţi atunci când staţi la soare, cei cu lentile galbene şi portocalii şoferilor
Purtaţi ochelari de soare mai ales între orele 11 şi 16, când razele soarelul sunt extrem de nocive, recomandă medicii oftalmologi. "Retina este cea care are de suferit din cauza ultravioletelor, iar riscul apariţiei arsurilor de retină este destul de ridicat", avertizează prof. dr. Monica Pop, medic oftalmolog, director al Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti.
Potrivit specialiştilor, lentilele ochelarilor trebuie alese în funcţie de nevoile fiecărui purtător. Astfel, ochelarii cu lentile de culoare neagră sau gri închis sunt recomandaţi atunci când staţi la soare, deoarece acest tip de lentilă distorsionează obiectele îndepărtate.
Cea mai bună percepţie la distanţă o au lentilele galbene şi portocalii, motiv pentru care acestea sunt recomandate conducătorilor auto doar în cazuri extreme de ceaţă, la drum întins sau pe timp de noapte. Dacă soarele este puternic, acest tip de lentile nu sunt recomandate. Ideale sunt lentilele de culoare verde, deoarece sunt odihnitoare. Ochelarii cu lentile de culoare portocalie sunt recomandate persoanelor care sunt conducători auto profesionişti. În acelaşi timp, îmbunătăţirea percepţiei pe timp de ceaţă sau ploaie poate fi realizată şi cu ochelarii de soare cu lentile în nuanţe de albastru.
Cum să citeşti corect filtrul de protecţie
În plus, specialiştii spun că ochelarii de soare au filtre de intensităţi diferite, asemănătoare factorului de protecţie UV, întâlnit în cazul produselor de protecţie solară. Pentru ochelari există patru intensităţi, notate de la 1 la 4. Prima este recomandă pentru interior, cea de-a doua intensitate este una medie, a treia este recomandată pentru plajă sau zona montană, iar ultima intensitate poate fi folosită doar de populaţia care locuieşte la o altitudine mult mai ridicată decât cea la care este situată România.
Medicii oftalmologi atrag atenţia că o pereche de ochelari cumpărată din talcioc sau de la tarabă, de proastă calitate, afectează vederea, odată cu înaintarea în vârstă. Dar pentru că bugetele sunt din ce în ce mai mici, prof. dr. Monica Pop spune că orice tip de ochelari de soare este bine de purtat decât deloc. "Aceştia oferă protecţie mai mică, dar sunt mai buni decât nimic. Pentru pacienţii care au deja probleme cu vederea le recomand să nu renunţe la ochelarii de vedere. Aceştia pot fi trataţi cu diferite nuanţe, transformându-se astfel în ochelari de soare adaptaţi nevoilor lor", spune prof. dr. Pop.
Persoanele care au ochii deschişi la culoare trebuie să acorde mai multă atenţie razelor ultraviolete, deoarece sunt mai sensibile. Astfel, riscul apariţiei problemelor de vedere este destul de mare. Mai mult, efectele pe termen scurt ale expunerii excesive la ultraviolete se pot manifesta prin apariţia arsurilor corneene. Preţul unei perechi de ochelari de bună calitate variază între 20 şi 320 de Euro.
Sursa: gandul.info
Flash News
- 12.06.2010
-
PD a început campania electorală
- 12.06.2010
-
Joseph Deiss a fost ales preşedinte al Adunării Generale a ONU
- 12.06.2010
-
Valentin Guznac aderă la PD
- 12.06.2010
-
Cel puţin 49 de morţi şi peste 650 de răniţi în urma violenţelor din Kîrgîzstan
- 11.06.2010
-
Puşcăriaşii din Soroca au declarat greva foamei
- 11.06.2010
-
Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Preşedintele Senatului Poloniei
Video Line
- 12.06.2010
-
Comemorarea deportaţilor basarabeni
- 11.06.2010
-
Moldova se topeşte
- 10.06.2010
-
Atenţie, stâlpul cade!
Comentarii (0)