RSS

Schimbările climatice vor avea consecințe grave asupra producției și comerțului internațional cu alimente

18.06.2015 Actual
137
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: media.rtv.net

Schimbările climatice vor avea 'importante consecințe' asupra producției și comerțului internațional cu alimente, avertizează un grup de oameni de știință și economiști, într-un material publicat joi de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), transmite EFE.

Documentul analizează legătura din ultimii 20 de ani dintre modificările climatice și sistemele alimentare și are în vedere provocarea pe care o reprezintă rapida creștere a cererii de produse alimentare în contextul sporirii populației și a resurselor financiare de care dispun un mare număr de oameni.

Printre efectele schimbărilor climatice, experții amintesc diminuarea calității nutritive a anumitor alimente din cauză că majorarea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă (așa-numitul efect de seră) scade conținutul de zinc, fier și proteine și crește conținutul de amidon și zaharuri al unor culturi de bază cum ar fi cele de grâu și orez.

Totodată, capacitatea de producție a alimentelor este afectată de lipsa apei, tot mai pronunțată în unele regiuni ale globului.

Materialul readuce în atenție un studiu recent, potrivit căruia, prin scăderea consumului de produse alimentare de origine animală s-ar putea economisi cantități de apă care ar fi suficiente pentru aprovizionarea a 1,8 miliarde de persoane la nivel global.

Editorul publicației prezentate de FAO, Aziz Elbehri, a atras atenția asupra pericolului amplificării inegalităților de pe planetă, efectele negative ale schimbărilor climatice urmând să fie resimțite în special în țările mai puțin dezvoltate.

În privința comerțului cu produse alimentare, studiul prognozează o intensificare a fluxurilor dinspre nord spre regiunile sudice, care au un potențial mai scăzut de producție și export. Totodată, autorii materialului estimează că fenomenele climatice extreme cum ar fi secetele, inundațiile sau furtunile puternice vor perturba transportul și sistemele de aprovizionare cu alimente. Comerțul în sine nu este o strategie de adaptare suficientă, fiind nevoie de reforme interne prin care statele și regiunile să evite dependența lor de importuri alimentare, mai susține publicația.

Autor: www.agerpres.ro
0

Comentarii (0)





    19.06.2015

    Aplică acum la expediţia ecologică pe r. Ialpug!

    19.06.2015

    Aplică acum la expediţia ecologică pe r. Ciuhur!

    19.06.2015

    La Costești, Râșcani, încep lucrările de extindere a rețelelor de canalizare

    18.06.2015

    „Dezvoltarea sectorului privat va crește nivelul de trai”

    17.06.2015

    DECLARAŢIE Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu neaprobarea de către Guvern a proiectelor de legi privind reformarea sistemului naţional de integritate