Nene Vlad, dă-ne şi nouă o sută de mii! De euro, bineînţeles ...
„Trei învăţătoare dintr-un sat au pornit la muncă peste hotare la Roma. Ascunse în sicrie butaforice, acestea au fost reţinute la hotarul cu Austria...” – aşa începe scenariul unui film artistic, care va putea fi filmat numai dacă moldovenii vor contribui cu bani. „Este un pariu cu societatea, este o provocare pentru societate”, a declarat regizorul Sergiu Prodan într-o conferinţă de presă susţinută la Gara Feroviară din Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
„2438 km sau Toate drumurile duc la Roma” este denumirea viitorului film. „Noi vrem să facem un film despre societate şi pentru societate. Vrem să convingem moldovenii să nu plece ilegal peste hotare, să se gândească cu cine pleacă, unde pleacă, care sunt condiţiile etc.”, a menţionat Sergiu Prodan. Filmul abordează patru teme cu impact social şi anume: migraţia ilegală, traficul de persoane, copiii abandonaţi şi violenţa împotriva femeii.
Este un proiect realizat împreună cu societatea. „Statul nu are, nu a avut şi nu va avea niciodată bani pentru film. Când este vorba despre un film, întotdeauna se pun pe cântar pensiile pensionarilor, compensaţiile la servicii. Vrem să realizăm acest film împreună cu societatea, pentru ca statul să se ocupe de o problemă mul mai importantă şi anume să adopte o nouă lege a Cinematografiei”, a subliniat Sergiu Prodan.
În acelaşi timp, regizorul a făcutun apel către Vlad Filat. „Vlad Filat este cetăţean al Republicii Moldova şi ar putea contribui cu 100 de euro pentru realizarea filmului, tot aşa cum a ajutat o familie cu mulţi copii”. În aceeaşi ordine, regizorul a menţionat că fiecare politician poate contribui cu bani, în calitate de cetăţeni, nu ca membri ai unui partid sau cu statut de înaltă funcţie.
Filmul este o acţiune în spaţiu închis, unde aceste trei persoane au timp să analizeze drumul pe care au pornit, să înţeleagă unde doresc să ajungă şi ce-şi doresc cel mai mult, spune directorul de imagine Veaceslav Cebotari. Este un film care pune întrebări. „Vrem să fie discutat ceea ce rămâne în urma plecării peste hotare, ce se întâmplă cu familia, cu copiii abandonaţi, amintirile, trăirile etc. pentru ca tema migraţiei ilegale să nu fie abordată numai la nivel statistic”, a subliniat Veaceslav Cebotari.
Bugetul filmului este calculat la 500 de mii de euro. Jumătate din sumă şi-o asumă trei case de film implicate în proiect, iar încă jumătate vor fi contribuţii. Sergiu Prodan a spus că o ideea ar fi să se găsească 2500 de persoane care să contribuie cu câte 100 de euro. În schimbul donaţiei, fiecare va fi trecut ca şi cofinanţator al peliculei.
Banii vor fi colectaţi de către Organizaţia nonguvernamentală „Impact Social”. Preşedintele ONG-ului, Alexandru Oţel, spune că procedura va fi transparentă. Filmul va fi proiectat în toate satele din Moldova, dar şi în ţările unde sunt plecaţi cetăţenii moldoveni.
Filmările ar trebui să înceapă în toamnă, iar premiera să aibă loc în aprilie 2011.
Sursa: info-prim.md
Flash News
- 10.06.2010
-
Producătorii agricoli vor primi ajutoare băneşti din partea statului
- 10.06.2010
-
Monumentul Cărţii va fi inaugurat mâine la Chişinău
- 10.06.2010
-
Moldovenii se vor putea programa la medic pe Internet
- 10.06.2010
-
Victor Osipov s-a întâlnit cu Vladimir Iastrebceak
- 10.06.2010
-
PSD: Planurile de impozitare anunţate de AIE vor sărăci definitiv ţăranii
- 10.06.2010
-
Guvernul a confirmat în funcţie 10 ambasadori
Video Line
- 10.06.2010
-
Atenţie, stâlpul cade!
- 09.06.2010
-
A căzut "scândura" lui Voronin
- 08.06.2010
-
Exod de creiere în R. Moldova
Comentarii (1)
da nie, o suta de mii!