Moscova îl îmbrăţişează pe Filat, dar numai pentru a-l sugruma
08.06.2010 Opinii
490
Sursa imagine: clujtoday.ro
A afirma într-un prestigios ziar de la Moscova că prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, ar fi favoritul Rusiei e aproape ca şi cum în presa de la Tel-Aviv ar apărea dezvăluiri potrivit cărora liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad ar fi creatura Israelului. Sau ca şi cum mass-media din lumea arabă ar susţine că liderul dreptei israilene, vicepremierul Avigdor Liberman, ar fi omul organizaţiei Hamas la Ierusalim, scrie Petru Bogatu în editorialul "Atac la Filat!".
RUSIA NU ADUCE MULTE PUNCTE ÎN PALMARESUL POLITIC
Republica Moldova nu-i, desigur, nici Iran, nici Israel. Înţelegem că analogiile sunt riscante. Dar nu şi irelevante, totuşi. Credem că sunt pe cât de sugestive, pe atât de ilustrative.
Deşi societatea noastră nu este omogenă în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Rusia, în mijlocul ei există destule rezerve faţă de fosta metropolă. Şi popularitatea lui Vladimir Putin, pretinsă de unele sondaje de opinie, nu trebuie confundată cu simpatia faţă de liderul de la Kremlin. Sau cu cea faţă de politica Moscovei.
Oricum te-ai uita, Rusia nu este obiectul dragostei noastre politice. Lucrurile stau exact invers. Nu-i vorba de rusofobie, fireşte, ci de un tip de neîncredere latentă, de anumite suspiciuni, întreţinute la noi atât de trecutul, cât şi de prezentul relaţiei cu Răsăritul.
ARMA DEZINFORMĂRII ŞI INTOXICĂRII
Astfel stând lucrurile, amiciţia afişată faţă de Rusia sau cu atât mai mult obedienţa faţă de aceasta, nu aduce multe puncte în palmaresul actorilor politici de la Chişinău. Din contra. Legăturile prea strânse cu Moscova, etalate în campania pentru alegerile parlamentare din 2005, i-au jucat festa lui lui Serafim Urechean, diminuându-i substanţial Blocului Moldova Democrată scorul electoral.
Până şi pe stânga eşichierului influenţa Moscovei nu este atât de semnificativă după cum pare la prima vedere. În orice caz, relaţia extrem de proastă cu Putin, generată de nesemnarea memorandumului Kozak, nu l-a împiedicat pe Vladimir Voronin să câştige scrutinul din acelaşi an 2005.
Privit din acest unghi, articolul apărut la finele săptămânii trecute în cotidianul moscovit Kommersant miroase a atac subversiv împotriva lui Vlad Filat şi a partidului său. Într-un comentariu, semnat de V. Soloviov, expertul pe probleme moldoveneşti al publicaţiei respective, susţine cum că primul-ministru de la Chişinău, alături de Marian Lupu şi Valeriu Pasat, ar fi favoritul Moscovei în viitoarea campanie electorală. Nici mai mult, nici mai puţin.
E la mintea oricui că PLDM, fiind o formaţiune de centru-dreapta care, la toamnă, urmează să adere la Partidul Popular European, are un bazin electoral preponderent pro-occidental. Autorul rus, deci, nu avea cum să nu ştie că o atare informaţie ar şifona imaginea premierului şi a partidului său. Totuşi, a inserat-o în ziar. Şi nu întâmplător. Se vede cu ochiul liber că la mijloc e o acţiune diversionistă, menită să-l culpabilizeze pe Vlad Filat, să intoxice mass-media de la Chişinău şi, bineînţeles, să dezinformeze şi să demoralizeze electoratul de centru-dreapta din Republica Moldova.
SUGRUMARE PRIN ÎMBRĂŢIŞARE
Este de remarcat faptul că, pentru a-l compromite, premierul e băgat în aceeaşi oală cu Marian Lupu şi Valeriu Pasat. Cum cel dintâi, singur şi nesilit de nimeni, îşi scoate în evidenţă calitatea sa de politician pro-rus, iar cel de-al doilea este prin definiţie un om al Moscovei la Chişinău, Kommersant insinuează de fapt că Vlad Filat le-ar ţine companie celor doi în jocurile Kremlinului în Republica Moldova.
Doar aşa, ca o coincidenţă, cu o zi înainte de publicarea articolului cu pricina, deputatul PCRM, Grigori Petrenco, i-a adus lui Filat acuzaţii asemănătoare, susţinând într-o emisiune televizată cum că Valeriu Pasat ar fi un proiect al PLDM. Aluzia e evidentă, nu? Pasat, omul Moscovei, ar fi, chipurile, un produs al liberal-democraţilor. De unde şi insinuarea că toţi ar fi legaţi. E o stratagemă ordinară a hoţului care strigă: ”Prindeţi hoţul!”.
Reacţia comuniştilor e explicabilă. Îi roade invidia că Moscova nu mai are încredere totală în iapa lor deşelată şi pariază pe un nou armăsar numit Pasat.
Să nu uităm, de asemenea, că declaraţia năucitoare, potrivit căreia situaţia din Republica Moldova ar fi la fel de explozivă ca cea din Kârgâzstan, a fost făcută de premierul rus Vladimir Putin la doar câteva ore după ce s-a întreţinut, la Sankt-Petersburg, cu premierul moldovean. Curat murdar, ar spune Caragiale.
Dezinformarea din Kommersant este cu atât mai periculoasă, cu cât aparent îi face nişte avansuri lui Vlad Filat, sugerând că acestuia i s-ar deschide uşile Kremlinului. În realitate, avem de a face cu un procedeu cunoscut de manipulare şi spălare a creierului, când articolul, plin de perne moi care amortizează neliniştea, seamănă din abundenţă îndoieli. Parafrazându-l pe Nero, Moscova îşi îmbrăţişează adversarul, dar numai pentru a-l sugruma.
Autor: Petru Bogatu, Jurnal de Chişinău
Sursa: bogatu.voceabasarabiei.net
Sursa: bogatu.voceabasarabiei.net
Flash News
- 18.11.2010
-
Medicii spanioli pregătesc primul transplant pentru ambele picioare
- 16.11.2010
-
Peste 1.000 de morţi în epidemia de holeră din Haiti
- 16.11.2010
-
Cel puţin 53 de morţi în urma incendiului din Shanghai
- 16.11.2010
-
Cel puţin 60 de morţi după prăbuşirea unei clădiri în India
- 15.11.2010
-
China: 42 de morţi într-un incendiu la Shanghai
Video Line
- 17.11.2010
-
Secţii de vot pentru transnistreni
- 16.11.2010
-
"...Noroc di domnul Filat", câtecul unui sinistrat
- 13.11.2010
-
Ghimpu, indignat de armata rusă
Comentarii (5)
NU SUNTETI CONVINGATOR, DLE BOGATU.
jos Moscova!
Moscova sa-si vada de smirnov
Sarmanu Filat!
o si sula e aici! jos jos!
Jos Fântână laolaltă cu Moscova!