Ex-ministru al finanţelor face prognoze privind consecinţele furtului de la BEM
În cazul dacă nu va fi returnat furtul de la Banca de Economii, Guvernul va fi obligat să întoarcă creditul către BNM din mijloacele bugetare. Este declaraţia făcută de către fostul ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţă, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.
Potrivit fostului membru al cabinetului de miniştri, „toată datoria urmează să fie achitată de la bugetul de stat. Este o sumă foarte mare, datoria internă va spori simţitor şi este logic să sporească şi povara fiscală. Consecinţele le vom simţi în timpul apropiat”.
Negruţă a precizat că, anterior, FMI a sugerat asupra necesităţii iniţierii procedurii de faliment asupra BEM şi Băncii Sociale. „A fost o procedură lipsită de sens să se pompeze sume enorme în nişte instituţii despre care se ştia că riscă să fie declarate insolvabile”, a spus fostul ministru.
Veaceslav Negruţă a adus acuzaţii în adresa BNM pentru că n-ar fi luat măsurile necesare pentru a preveni situaţia creată în sectorul bancar. „Dacă e să urmărim activitatea BNM începând cu anul 2009, atunci a intervenit doar de două ori pentru a reglementa situaţia din sectorul bancar: o dată în cazul unui atac raider de la Victoriabank şi a doua oară când BEM, Banca Socială şi Investprivatbank au fost luate sub gestiune specială de către BNM”, a adăugat ex-ministrul finanţelor.
Veaceslav Negruţă s-a pronunţat pentru transparenţa activităţii comisiei parlamentare abilitate cu investigarea furtului de la BEM, precum şi pentru desecretizarea materialelor care au legătură cu acest caz.
- 04.04.2015
-
Regiunea Nord are un Program regional sectorial pentru drumurile regionale și locale
- 03.04.2015
-
Republica Adîgheia va semna un acord inter-regional de colaborare cu unul din raioanele Moldovei
- 03.04.2015
-
Pretinsa încălcare a dreptului de acces la justiţie rămîne a fi cel mai frecvent subiect abordat de către petiționari-
- 03.04.2015
-
Instituţia naţională a ombudsmanului: În anul 2014cele mai frecvente motive de adresare la CpDOM au fost pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiţie, ale dreptului la securitate şi demnitate personală, dreptului la asistenţă şi protecţie
- 02.04.2015
-
Igor Dodon a avut o întrevedere cu şeful administraţiei oraşului Krasnodar, Vladimir Evlanov
Video Line
- 03.05.2014
-
Vorbesc româneşte, sunt român
- 31.01.2014
-
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
- 18.01.2014
-
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
Comentarii (4)
sa vedem cu ce se termina acest caz, insa perchizitiile pe bunuri presupune ca ele pot fi confiscate si abnii intorsi la banci.
A fost pus sechestru pe averea lui Shor, conturi bancare, afaceri, case, avioane, cred ca o mare parte din prejudiciu poate si intors inapoi numai din asta, si mai sunt companiile care au beneficiat de credite, ele la fel au conturi bancare, etc... eu cred ca daca organele de ordine isi vor face treaba, banii vor fi intorsi.
Averea lui Shor sa fie confiscata si 75% din bani sunt intorsi automat, restul deja de la ceilalti complici. Lucrurile incep a se limpezi in acest caz, speram la o finalitate fericita.
In cazul in care vor fi sechestrate averile se pare ca o prte din bani pot fi intorsi, cel putin o parte la sigur.