RSS

Noi tehnologii pe bază de energie solară vor fi instalate în grădiniţe şi centre medicale din țară

03.03.2015 Actual
158
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: mec.gov.md

Astăzi a fost semnat acordul pentru prelungirea Proiectului Energie şi Biomasă pentru următorii trei ani. Evenimentul a avut loc în incinta liceului din satul Varniţa, raionul Anenii Noi, acordul fiind semnat de către noul Viceprim-ministru, ministru al Economiei, Stephane Bride, propus anterior la această funcție de Partidul Democrat. La eveniment au participat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, reprezentanţii ai PNUD Moldova, Biroului pentru Reintegrare, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Fondului pentru Eficienţă Energetică, autorităţilor publice locale.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, în cadrul lansării proiectului, Stephane Bride s-a referit la importanţa diversificării surselor energetice, la creșterea nivelului de eficiență energetică și la atragerea de investiții în domeniu.

Totodată, viceprim-ministrul a menţionat că valorificarea energiei regenerabile va asigura nu numai securitatea energetică a ţării, dar şi dezvoltarea antreprenoriatului rural. Argumentul lui Stephane Bride este că, în Republica Moldova, se produce anual foarte multă biomasă, care poate fi folosită ca resursă energetică regenerabilă pentru consumatori, dar şi ca materie primă pentru producătorii de combustibil din biomasă.

„După mine, acum Republica Moldova demonstrează, prin forţa exemplului Proiectului Energie şi Biomasă, că obiectivele de eficienţă energetică şi energie regenerabilă pot fi atinse. E nevoie doar de consecvenţă şi efort. Iar semnarea Acordului de Proiect pentru etapa a doua va asigura continuarea acestui efort în următorii trei ani, aşa încât obiectivele de eficienţă energetică şi energie regenerabilă propuse în Strategia energetică a RM până în anul 2030, să fie atinse, treptat”, a spus ministrul Economiei.

Proiectul Energie şi Biomasă II va fi implementat în perioada ianuarie 2015 – noiembrie 2017 cu un buget total de 9,41 milioane EURO, acordaţi de Uniunea Europeană. Noul Proiect îşi va extinde activitatea în regiunea transnistreană, precum şi în oraşele mici, unde va instala în instituţiile publice centrale termice pe biomasă. Noutatea proiectului reprezintă şi noile tehnologii pe bază de energie solară ce vor fi instalate în grădiniţe şi centre medicale în paralel cu cele de bioenergie. Proiectul vizează dezvoltarea sectorului privat bioenergetic prin pilotarea parteneriatelor public-private de livrare a energiei din biomasă, sporirea calității biocombustibilului produs local şi co-finanţarea creării primului laborator de testare a calităţii biocombustibilului din R. Moldova.

Autor: SV
0

Comentarii (3)

  • 03.03.2015 20:13
    victor:

    daca sa umram calea energiei alternative, noi putem deveni o tara de marimi mica dar energetic independenta, ceea ce azi a semnat Min. Economiei este inca un mic pas spre ceva benefic pentru fecare cetatean.

  • 03.03.2015 22:01
    Iulik:

    Iata ca criza politica s-a sfirsit si vad ca se realizeaza lucruri de-a dreptul importante.. Si francezul de la democrati Stephan Bride vad ca se descurca bine in noua sa postura si asigura continuitatea bunelor proiecte.

  • 03.03.2015 22:27
    Factor X:

    Ma bucur ca RM continua drumul spre UE. Cate asemenea proiecte ne-au oferi Rusia - intrebare catre Mr. Dodon?
    Sper sa-l vad pe Bride mai des in asemenea gen de proiecte!





04.03.2015

La Nisporeni a fost creat Comitetul Director Local în sectorul Eficiență Energetică

04.03.2015

Consultarea publică a Programului Regional Sectorial în domeniul infrastructurii Drumurilor Regionale şi Locale pentru Regiunea de Dezvoltare Centru

02.03.2015

COMUNICAT INVITAŢIE la evenimentul cu genericul: „Femeia în localitate: Autoritate, Putere, Liderism”

28.02.2015

Experiența țărilor Visegrad în dezvoltarea orașelor din R. Moldova

27.02.2015

La Orhei a fost creat Comitetul Director Local în sectorul Eficiență Energetică