RSS

Zeci de oameni au comemorat eroii căzuţi în războiul de la Nistru

02.03.2015 Actual
185
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: ipn.md

Zeci de oameni s-au adunat luni, 2 martie, la Complexul memorial „Eternitate” pentru a comemora eroii căzuţi în Războiul pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi victimele acestui conflict. Cei prezenţi au păstrat şi un moment de reculegere, transmite IPN.

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a declarat că, acum 23 de ani, separatiştii din Stânga Nistrului, având o masivă susţinere politică, logistică şi militară din partea Federaţiei Ruse, au provocat la Nistru un război. „Noi nu am dorit acel război, ba dimpotrivă, am depus eforturi colosale pentru a înlătura neînţelegerile şi nedumeririle din minţile liderilor de la Tiraspol pe cale paşnică. Dumnezeu şi istoria ne sunt martori. Cu părere de rău, ei nu ne-au auzit, nu ne-au înţeles şi au ales războiul. Noi nu puteam fi doar observatori la fărădelegile bandiţilor locali şi a celor veniţi din Rusia. Dumneavoastră, stimaţi combatanţi, aţi procedat corect ridicându-vă întru apărarea integrităţii şi a independenţii Republicii Moldova”, a menţionat Mircea Snegur.

Actualul preşedinte al ţării, Nicolae Timofti, şi-a exprimat regretul că nici astăzi nu controlăm acea parte a teritoriului pentru care am luptat în anii '90-'92. „Ştim că ne-am făcut datoria faţă de ţară şi, la chemarea inimii şi din simţ patriotic, am luptat şi am luat arma în mâini, ne-am bătut într-o confruntare inegală pentru pământul care ne aparţine de drept. În aceste condiţii, un lucru important pe care putem să-l facem, este să cunoaştem şi să transmitem mai departe copiilor noştri informaţii despre evenimentele de acum aproape un sfert de veac”, a declarat şeful statului.

Premierul Chiril Gaburici a declarat că poartă un respect aparte pentru eroii căzuţi în războiul pentru apărarea ţării. „Nu putem să-i dăm uitării, pentru că ei sunt cei care au luptat pentru independenţa, democraţia şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Mă închin cu durere în faţa tuturor celor care au căzut şi a celor care au luptat în acest război”, a notat premierul.

De Ziua Memoriei, la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla” a fost oficiat un serviciu divin, după care au urmat depuneri flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. În fiecare sector din capitală, au fost organizate mese de pomenire. De asemenea, în mai multe localităţi din ţară, unde s-au dus lupte, au fost organizate acţiuni de comemorare.

Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, în conflictul armat de la Nistru şi-au pierdut viaţa 287 de persoane, circa 40 au fost date dispărute şi alte 3500 au fost mutilate.

Autor: ipn.md
0

Comentarii (0)





    02.03.2015

    COMUNICAT INVITAŢIE la evenimentul cu genericul: „Femeia în localitate: Autoritate, Putere, Liderism”

    28.02.2015

    Experiența țărilor Visegrad în dezvoltarea orașelor din R. Moldova

    27.02.2015

    La Orhei a fost creat Comitetul Director Local în sectorul Eficiență Energetică

    26.02.2015

    S-a creat Comitetul Director Local în sectorul Managementului Deșeurilor Solide în raioanele Șoldănești și Rezina

    26.02.2015

    Membrii Consiliului de Bazin Bâc s-au întrunit pentru discutarea securităţii ecologice a oraşului Străşeni