RSS

Expert: Oamenii nu sărăcesc atunci când cade leul, dar când cheltuie iraţional

19.02.2015 Opinii
667
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: imagine simbol

Ajiotajul de zilele trecute de pe piaţa valutară a fost creat mai mult de oameni şi nu de situaţia economică, susţine expertul şi bloggerul Vladimir Bulgaru, care îndeamnă populaţia să nu cadă pradă panicii dar să acţioneze raţional.

Vladimir Bulgaru menţionează că a fost martor la o situaţie similară în Rusia la sfârşitul anului trecut, ca până la urmă să se adeverească faptul că panica nu a adus la nimic bun iar oamenii şi-au cumpărat obiecte de care nu aveau nevoie, sau la un preţ mult mai mare decât cel real. ”Toţi cei care au intrat în panică cumpără multe lucruri de care nu au nevoie. Jumătate din tehnica procurată va costa peste 2-3 luni 2/3 din preţ. Leul se va întări. Preţurile iniţial vor creşte ca mai apoi magazinele să fie nevoite să le reducă dacă vor dori să-i convingă pe cumpărărtori.

În plus, bloggerul explică şi faptul că devalorizarea leului este benefică pentru producătorii agricoli deoarece principlele pieţe de desfacere au fost afectate puternic. ”Monedele naţionale s-au devalorizat în Belarus, apoi în Ucraina şi Rusia. La cursul vechi al leului nimeni nu cumpăra produse moldoveneşti, dar acum devin din nou competitive. Carburanţii s-au scumpit, dar afacerea a supravieţuit, iar acest lucru este cel mai important”.

Vladimir Bulgaru prognozează un curs pentru dolar de ceva mai mult de 18 lei, iar pentru euro de aproape 23 de lei.

”Oamenii sărăcesc nu atunci când se devalorizează moneda naţională dar atunci când cheltuie banii. Fiţi raţionali. Iar cel mai important – gândiţi cu capul, dar nu cu televizorul”, îndeamnă Vladimir Bulgaru
 

Autor: HotNews
0

Comentarii (3)

  • 19.02.2015 22:51
    Cetatean:

    Propuneti sa se cheltuie "rational" pensiile, marimea carora nu ajunge nici cel putin pentru achitarea serviciilor comunale? Dar ratele la creditele cetatenilor de rand din banci, ipoteca? Va inchipuiti starea psihologica a oamenilor? Cum poate un sarac sa mai saraceasca? Ce sa cheltuie? Nu are de unde! Ca exemplu, daca pana acum marimea pensiei era echivalenta cu 70 dolari, astazi echivaleaza cu 35, salarilul unui bugetar echivala cu 200 dolari, astazi cu 100. Iata toata "rationalitatea"! Pentru majoritatea populatiei sugestia "cheltuiti rational" este bizara si ilara.

  • 02.03.2015 10:15
    victor:

    Acest expert de doi para se face de a nu vedea un lucru limpede:sărăcirea înseamănă că puterea de cumpărăre e în reducere. Odată cu deprecierea monedei inevitabil cresc preţurile iar veniturile teoretic nu pot să crească proporţional deoarece în acest caz se pierde sensul majorării preţurilor. Cheltuiala raţională este o noţiune de ordin psihologic şi nu cel economic, este una categoric relativă, subiectivă imposibilă pentru analiză serioasă. De ar fi fost altfel numai existau în legislaţiile tuturor ţărilor prevederi stricte în vederea menţinerii stabilităţii cursului de schimb a monedelor naţionale. Dl Bulgaru este pur şi simplu un avocat nereuşit ale speculanţilor şi compliciilor din BNM.

  • 03.03.2015 21:20
    Victor Lucescu:

    Autorul acestui articol n-ar strica sa invete un pic limba romana. Ce inseamna "ajiotaj"? E dus cu capul? Nu a gasit sarmanul un echivalent in limba romana...





04.04.2015

Regiunea Nord are un Program regional sectorial pentru drumurile regionale și locale

03.04.2015

Republica Adîgheia va semna un acord inter-regional de colaborare cu unul din raioanele Moldovei

03.04.2015

Pretinsa încălcare a dreptului de acces la justiţie rămîne a fi cel mai frecvent subiect abordat de către petiționari-

03.04.2015

Instituţia naţională a ombudsmanului: În anul 2014cele mai frecvente motive de adresare la CpDOM au fost pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiţie, ale dreptului la securitate şi demnitate personală, dreptului la asistenţă şi protecţie

02.04.2015

Igor Dodon a avut o întrevedere cu şeful administraţiei oraşului Krasnodar, Vladimir Evlanov