Pretenţiile exagerate ale lui Mihai Ghimpu împiedică integrarea Moldovei în UE
La aproape două luni de la alegerile parlamentare, Republica Moldova rămâne fără o majoritate parlamentară, respectiv fără guvern, fără buget, fără politică bugetar-fiscală, iar în ultimele zile a devenit clar şi care este cauza acestui blocaj şi anume pretenţiile exagerate ale lui Mihai Ghimpu care în faţa presei se declară cel mai mare adept al integrări europene, dar de fapt prin acţiunile sale nu face altceva decât să spulbere acest vis al majorităţii cetăţenilor moldoveni.
După aproape două luni de negocieri cu uşile închise Ghimpu a spart primul tăcerea spunând că acestea nu merg pentru că liberal-democraţii şi democraţii nu ar accepta mai multe reforme pe care le-ar propune PL. Toată presa şi-a îndreptat atunci microfoanele spre cele două partide să le întrebe de ce blochează negocierile, dar adevărul ieşit la iveală este că problema era de fapt că Ghimpu vrea preşedinte şi gata. Cu nici 10% acumulate la alegeri şi acelea datorate lui Dorin Chirtoacă, Ghimpu care este cunoscut pentru afirmaţiile şi acţiunile sale care au provocat de nenumărate ori tulburări în societate, se vrea şef al statului şi gata. Interesant este pe cinea se gândea Ghimpu să-i convingă să-l susţină să-şi îndeplinească visul – pe Voronin sau pe Dodon?
Dar când a înţeles că nu are nicio şansă, liderul PL a schimbat macazul şi a trecut la formarea unei comisii care în decurs de trei luni să găsească o soluţie şi tot aşa. PLDM şi PDM au fost de acord. Hai să facem comisia, dar înainte de aceasta să stabilim clar că viitorul preşedinte va fi o persoană apolitică, pentru că astfel cresc şansele ca acesta să fie susţinut şi de alţi deputaţi, pentru că în caz contrar putem ajunge din nou la situaţia anilor 2009-2010 când nici nu mai ţinem minte prin câte alegeri anticipate am trecut. Ghimpu însă a refuzat.
În schimb, s-a mai gândit Mihai Ghimpu că ne trebuie şi o reformă a justiţiei şi hai să găsească o soluţie genială – procuror general să fie numit un cetăţean străin. Probabil că vrea să-i găsească de lucru prietenului său Traian Băsescu. OK, au spus Lupu şi Filat. Hai să facem reforma justiţiei, dar nu doar pe cea a Procuraturii. PDM a venit cu o formulă puternică şi reponsabilă, propunând depolitizarea tuturor organelor de drept şi asigurarea depolitizării actului de justiţie. Astfel, PDM a propus să fie creată o comisie, un grup de lucru care să elaboreze minuţios toate mecanismele care vor asigura depolitizarea reală şi nu declarată a acestor instituţii. Activitatea comisiei şi propunerile acesteia să fie consultate de Comsiia Europeană, să ofere o expertiză şi ulterior să se purceadă la acţiunile propriu-zise. Formula însă nu a fost acceptată de PL. Procurorul general şi gata. Iată toată reforma. Dar poate punem un neamţ şi la primăria Chişinăului? Poate astfel vom avea drumuri reparate şi transport public normal.
Şi mai vrea Mihai Ghimpu & PL Ministerul Transporturilor. Toţi l-au întrebat de ce anume acest minister?Nu a vrut să spună. I s-au propus PL-ului Ministerul Protecţiei Sociale, Ministerul Agriculturii, Ministerul Justiţiei. Poftim domnilor liberali, apucaţi-vă de lucru, faceţi reforme, duceţi-ne în UE. Nu şi gata. Ministerul Transporturilor. Probabil Anatol Şalaru vrea să mai cumpere nişte trenuri din România care se aprind la fiecare 10 km, sau să mai demareze lucrări de reabilitare a drumurilor care să nu mai fie finalizate cu anii.
Astfel, este clar pentru toţi cine blochează negocierile, lucru confirmat şi de Marian Lupu şi Vlad Filat. ”Comportamentul PL a stat la baza acestui blocaj, pentru că dacă este să vedem inclusiv propunerile cu care au venit colegii din PD, ele nu au venit să înrăutăţească situaţia”, a declarat joi Vlad Filat. De asemenea, Marian Lupu a menţionat că liberalii nu au vrut să accepte nicio soluţie propusă de partenerii de dialog.
Este clar că Ghimpu nu vrea să-şi asume guvernarea. Acest lucru implică responsabilitate, muncă, echipă, cedări şi chiar pierderea ratingului, pentru că dacă vrei să faci cu adevărat reforme, acestea de multe ori au efecte negative pe termen scurt. Ghimpu vrea de fapt să împingă PLDM şi PDM să facă o alianţă cu comuniştii sau să formeze un guvern minoritar, aşa cum a propus PDM, iar ulterior să le critice că uite lucrurile merg prost din cauză că nu este şi PL la guvernare. Ghimpu speră că astfel îşi va creşte ratingul propriului său partid şi eventual al lui Dorin Chirtoacă, pentru că şansele lui de a mai câştiga o dată primăria sunt minime.
Să nu uităm că Ghimpu a procedat la fel şi în 2013 când a pus piciorul în prag şi nu a dorit să participe la crearea Coaliţiei Pro-Europene punând astfel în pericol semnarea Acordului de asociere, liberalizarea regimului de vize şi chiar viitorul european al Republicii Moldova, pentru că dacă se ajungea atunci alegeri anticipate era clar cine ar fi venit la putere. Se pare că Ghimpu are acelaşi interes şi acum – să mai câştige un madat – două de deputat, indiferent de consecinţe. Quo vadis, Dle Ghimpu? Cu PL, în Siberia, nu în UE.
Sursa: Politics of Moldova
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Va fi inaugurat un complex educațional - sportiv de care vor beneficia locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru
24.06.2016 -
”VOCEA APL”: O BOMBA CU CEAS” TICĂIE ÎN LOCALITĂȚILE DIN REPUBLICA MOLDOVA! CALM AVERTIZEAZĂ CĂ LIPSA DE MĂSURI ȘI REFORME URGENTE RISCĂ SĂ ARUNCE ÎN AER TOT SISTEMUL APL!
24.06.2016 -
Trăiește o experiență frumoasă, participând în expediția de vară pe râul Răut!
24.06.2016 -
Читайте в завтрашнем номере Официального монитора
23.06.2016 -
Hai să vizionezi un film bun împreună cu Rețeaua Tinerilor Ecologiști!
23.06.2016
-
Comentarii 5
Un pic penibil sa afirmi ca "cu" sau "fara" PL, Republica Moldova va intra in UE... cand orice speranta de a "incepe" macar negocierile pentru aderare sunt la ani lumina distanta.
Ghimpu ca de obicei a pus accentul pe functii si sa jucat de-a politica, cind tara are atita nevoie de politicieni responsabili, cred ca cei care l-au votat o sa ii raspunda pe masura...
Ambitiile si mofturile personale ale lui Ghimpu, sunt un fel de cal troian al dezvoltarii RM la momentul actual, din mari patrioti au devenit acei care tradeaza cursul UE.
PL poate vrea si coroana regala din Romania? Eu nu inteleg cum poti sa fi atit de impertinent sa vrei un minister cu care timp de 3 ani nu te-ai descurcat! De ce nu iau ei ministerul muncii ca doar in campanie criticau ca PD nu a reusit sa faca treaba buna acolo? Desoigur ca stiu ca PD a facut maxim posibil ceea de ce ei nu sunt in stare.
De la inceput il credeam pe Ghimpu ca intr-adevar vrea reforme, dar cind am vazut ca totul se rezuma doar la interesele de a acumula cit mai multe ministere - nu am nicio incredere in el si socot ca el este vinovat ca pina acum nu avem un guvern si parlament functional.