Ce alimente mucegaite arunci si pe care le consumi?
Indiferent cat de curat ar fi la tine in bucatarie sau cat de des speli frigiderul, mucegaiul tot isi face aparitia si iti strica alimentele, se depunde pe pereti si iti ameninta sanatatea. Astazi vom lamuri ce alimente arunci imediat ce ai observat ca s-a format si pe care le poti salva, inlaturand doar partea bolnava.
Exista foarte multe tipuri de mucegai, unele dintre ele fiind rezistente chiar si la temperaturi scazute, adica in frigider, altele preferand doar umiditatea si intunericul. Cert este ca anumite soiuri de mucegai te pot imbolnavi. Te poti alege cu tuse, ingreunarea respiratie, rinita alergica (stranut, secretii nazale, ochi rosii si iritatii ale pielii, aparitia sau agravarea astmului, sinuzita fungica, oboseala, probleme de memorie sau, spun unii specialisti, chiar si cancer.
Probabil ai vazut de multe ori persoane care au taiat partea mucegaita dintr-un fruct si au consumat restul sau cum au salvat jumatate de borcan de dulceata care era mucegait la suprafata. In cazul alimentelor, dilema privind puterea de infestare a mucegaiului poate fi lamurita destul de usor. Acesta poate patrunde in intregime in alimentele moi, chiar daca acestea par afectate doar la sufrafata, si cu mai multa greutate in alimentele tari.
De exemplu, daca mucegaiul a atins branza tare (cum ar fi Cheddar sau parmezan), legumele sau fructele tari (de exemplu, morcovii, ardeii, varza, gutuile), poti sa le mananci, dar inainte de asta trebuie sa tai cam 2,5 centimetri in jurul mucegaiului. Ai grija sa nu atingi cu cutitul zona afectata, caci vei contamina si partile sanatoase. De asemenea, nu te consola cu gandul ca branza mucegaita poate fi mancata, cum ai vazut la TV. In cazul celebrelor Roquefort, Camembert sau Brie, mucegaiul face parte din procesul de preparare.
Daca, insa, mucegaiul a aparut pe o portie de mancare gatita ramasa in frigider, un borcan de gem trimis de bunica, unt de arahide, fructe moi, iaurt, smantana, paine, branza moale, mezeluri sau paste, arunca tot imediat. De multe ori, mucegaiul de la suprafata poate fi doar varful icebergului, caci multe particule nu pot fi vazute cu ochiul liber, fiind raspandite peste tot.
Atentie deosebita la orez, nuci, porumb si arahide, caci mucegaiul care se instaleaza pe ele contine substante toxice numite aflatoxine care duc la declansarea cancerului. De asemenea, nici sarea sau zaharul nu sunt de neatins de catre aceste ciuperci.
Pentru evitarea aparitiei mucegaiului, tine cont de urmatoarele sfaturi:
-arunca imediat alimentele moi la primul semn de mucegai si curata-le pe cele tari
-cumpara cantitati mici de alimente, ca sa nu aiba timp sa se strice
-curata regulat (o data pe saptamana) frigiderul cu bicarbonat de sodiu, otet sau zeama de lamaie
-sterge fructele si legumele de apa inainte sa le depozitezi in frigider
-dezinfecteaza buretii de bucatarie in cuptorul cu microunde
-aeristeste des pentru a evita umiditatea
- 12.02.2015
-
Marcă poștală ”Grigore Vieru-80 de ani de la naștere”
- 11.02.2015
-
APL-urile din RDS se pregătesc de Apelul III de Propuneri de Proiecte
- 11.02.2015
-
Mii de tineri cer ajutor guvernanţilor pentru a salva împreună râurile Moldovei
- 11.02.2015
-
Directorul CpDOM Anatolie Munteanu: Mecanismul de achiziționare a medicamentelor și produselor de uz medical pentru necesitățile sistemului de sănătate este unul defectuos şi necesită a fi de urgenţă îmbunătăţit.
- 11.02.2015
-
Implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională 2013 – 2015 este o prioritate a Centrului CONTACT
Video Line
- 03.05.2014
-
Vorbesc româneşte, sunt român
- 31.01.2014
-
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
- 18.01.2014
-
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
Comentarii (0)