Analiza alegerilor! Cine a câștigat, cine a pierdut și de ce
Dupa doua zile de emotii si declaratii la cald, e momentul sa analizam lucrurile la rece, pornind inclusiv de la ceea ce s-a intamplat inainte de alegeri.
PSRM. Da, rezultatul surprinde intr-o anumita masura, dar in nici un caz nu e un miracol, cum spunea Marian Lupu (apropo, oare domnul Lupu stie ce este acela un miracol, de l-a folosit in acest context?!). Rezultatul lui Dodon este unul conjunctural, el s-a conturat mai puternic in ultima saptamana, cand a fost scos Usatii din cursa si cand electoratul PCRM a vazut ca nici macar pe final de campanie Voronin nu face efortul sa-i convinga sa ramana cu el. Usatii avea minim 10 la suta in mai multe sondaje, Dodon se apropia de 8, deci chiar daca PSRM nu a luat tot de la Usatii, a mai luat si de la PCRM si iata ca miracolul nu e miracol, ci matematica simpla.
Dodon insa nu are de ce se bucura, acesta este scorul lui Usatii si al Moscovei, scorul real al lui este mai mic, asa cum il aratau toate sondajele in acesti ani. In plus, Dodon merge in Parlament cu o echipa foarte slaba, oameni necunoscuti, care trebuie sa invete abc-ul politicii, oameni vulnerabili oricand la a fi preluati de alte partide sau de grupuri de interese. Asadar, daca Dodon sta mai mult de un an in opozitie, partidul sau e foarte posibil sa nu reziste. Si nu uitati un lucru important, Dodon este cel care impreuna cu Ionita promovau in Parlament interesele lui Veaceslav Platon. E usor de intuit ce va fi PSRM in viitorul legislativ.
PLDM. Este evident marea surpriza neplacuta a alegerilor. Cu totii stiam ca PLDM a scazut dramatic, dar ne asteptam ca mesajul pro european si imaginea buna a lui Iurie Leanca sa revitalizeze acest partid in ultimul moment. Nu a fost asa, dimpotriva, l-a dus mult sub asteptari. La PLDM lucrurile sunt foarte clare, imagina negativa a lui Filat a fost mult mai puternica decat imaginea pozitiva a lui Leanca. Scandalul BEM, nepotul multimilionar, explicatiile neconvingatoare ale lui Filat, incercarile evidente de a-l marginaliza pe Leanca, campania foarte stearsa si lipsita de mesaj, dar si PR-ul total amatoricesc al echipei lui Filat, au facut ca PLDM sa piarda 10 procente. Si mai grav este ca daca la inceputul anului PLDM avea intre 22 ssi 25 la suta, a ajuns in timpul campaniei la scoruri intre 16 si 20, ceea ce arata ca s-au facut greseli uriase in campanie, iar PLDM va trebui sa-si faca evaluari interne serioase. Probabil cea mai mare gresala a fost aceea ca Filat a decis sa fie el primul pe lista, punandu-l pe Leanca pe locul 2, desi era politicianul cu cea mai buna imagine din Moldova. Imediat dupa aceasta miscare, oamenii au inteles ca in PLDM nu exista dorinta de schimbare si s-au indepartat de acest partid, lucru care s-a vazut rapid si in sondaje prin prabusirea accelerata a PLDM proportional cu scaderea ratingului lui Filat. Efectul acestei greseli s-a vazut si duminica la vot.
PCRM. Voronin a creat senzatia ca nu mai vrea la putere, ca nu vrea sa mai lupte, a stiut ca o sa scada, dar a stiut si ca indeiferent de rezultat partidul sau va avea un cuvant de spus. Voronin s-a invatat sa traiasca in opozitie, cu cheltuieli minime, efort minim, exact ce are nevoie la varsta lui. Eu cred ca Voronin va alege intre opozitie si o alianta cu PLDM si PD, daca cele doua partide vor accepta sa-l puna presedinte al tarii, chiar si in conditiile in care ii iau din atributii. PCRM nu a existat in aceasta campanie, cele 18 procente sunt nucleul dur al partidului. Sa nu va mirati daca Voronin va alege cu multa usurinta ramanerea in opozitie. El din opozitie isi rezolva nevoile conditionand anumite voturi, in caz ca are nevoie. In plus, el are experienta si intelege ca urmeaza un an greu pentru Moldova, va prefera sa vada cum partidele de dreapta isi rup gatul si apoi, eventual, sa revina la putere in cadrul unor alegeri anticipate, dar deja cu un scor electoral mai bun.
PDM. Scorul democratilor cred ca este o mare surpriza pentru Victor si Viorel Topa, care au cheltuit milioane ca PDM sa nu intre in parlament si, de fapt, nu au facut altceva decat sa curete acest partid prin atacurile tot mai putin credibile si campaniile furibunde de pe Jurnal. O gafa de proportii, dupa parerea mea.
PDM avea la inceputul anului 7-8 la suta, in toate sondajele si iata ca a ajuns la 16 la suta, si-a dublat scorul fata de inceputul anului si a crescut cu 3 procente fata de 2010. O lectie din care se pot invata multe.
PDM a adoptat o strategie electorala simpla, o campanie pozitiva excesiv de vizibila pentru partid, combinata cu o campanie de diminuare a imaginii negative a lui Vlad Plahotniuc, proiectul de la Institutul Mamei si Copilului a jucat un rol foarte important, dar si transferul pozitiv de imagine facut de mai multe personalitati importante. Practic, campania PDM nu a fost sclipitoare sau inedita, a fost facuta dupa manual, fara improvizatii si artificii de PR. Un minus ar fi utilizarea, dupa parerea mea excesiva, a resurselor mediatice, care insa poate fi intr-o anumita masura justificata de faptul ca PDM avea impotriva minut cu minut Jurnal TV si tot trustul aferent, deci era nevoit sa neutralizeze mesajul negativ tot in media. Un lucru interesant din campania PDM ar fi modul in care au incercat sa intoarca in favoarea lui Plahotniuc imaginea negativa pe care i-au creat-o adversarii politici, profitand tocmai de faptul ca atacurile asupra lui au fost excesive si neconfirmate credibil in timp. Asta nu i-a adus neaparat imagine pozitiva, dar a atenuat din imaginea lui negativa.
PL. O spun cu regret, dar nu a existat in campania electorala. PL nu merita scorul pe care il are, chiar daca ne bucuram cu totii de el. PL trebuie sa-i multumeasca lui Vlad Filat pentru acest scor, ei au luat o buna parte din procente de la PLDM, din cauza scandalurilor de coruptie din acest partid si a imaginii negative a lui Filat. De fapt, PL si-a luat inapoi o parte din electoratul pe care PLDM i l-a luat in 2010. La inceputul anului PL era situat in sondaje la limita pragului de acces in parlament, iar pana in final au luat 4 procente in plus fara sa faca nimic. E clar de unde au venit aceste procente. PL are nevoie rapid de o reforma pe interior, pentru ca daca intra asa la guvernare, liberalii vor avea mari probleme. M-a surprins si faptul ca Dorin Chirtoaca nu s-a implicat vizibil in campania PL, decizie pe care nu o inteleg. PL poate nu a avut resurse financiare sa faca o campanie spectaculoasa, dar noi nu i-am vazut nici macar pe lideri sa vina cu mesaje consistente, ei in general au lipsit din aceasta campanie. Cred ca PL trebuie sa inteleaga ca acest scor este datorat in buna masura conjuncturii.
Concluzia mea este ca a fost o campanie electorala slaba, fara dezbateri, fara proiecte consistente, partidele s-au concentrat mai mult pe consolidarea nucleului de baza pe care il aveau, cu exceptia PSRM, care s-a luptat pentru electoratul PCRM si a PDM, intr-o masura, care a incercat sa-si largeasca electoratul feminin in special.
Daca vorbim despre stanga si dreapta, eu nu inteleg de ce unii sunt socati, nu s-a intamplat nimic deosebit, avem aproximativ acelasi scor, acelasi numar de mandate. Deosebit e ce s-a intamplat in interiorul stangii si in interiorul dreptei, unde au existat transferuri de electorat. Dar asta e un proces politic normal intr-un an electoral.
Cineva scria ca partidele de dreapta trebuie sa invete lectia, ca electoratul le-a dat un semnal clar. Care semnal? PL a crescut putin, PDM a crescut binisor. Doar PLDM a primit un semnal dur, dar era previzibil, acel mesaj al electoratului era pentru Filat si nu era un measaj, ci o sanctiune. PLDM are tot timpul inainte sa se refaca, sa arate ca a invat lectia si, mai ales, sa lamureasca urgent problema BEM si a coruptiei din partid, pentru ca acestea vor fi si subiecte pentru atacurile opozitiei dupa formarea guvernului.
Despre ceea ce unii numeau derapaj democratic, scoaterea lui Usatii, eu i-as intreba daca preluarea puterii in Moldova de catre un personaj cu multiple acuzatii de participari la asasinate, de folosire ilegala a unor sume uriase de bani, este considerata de ei ca fiind democratica. Am si eu o problema legata de faptul ca institutiile noastre de drept au stat doua luni pana sa actioneze si cred ca acest lucru nu trebuia facut abia inainte cu doua zile de vot, dar imi pot imagine ce se intampla in Moldova daca Usatii era scoss cu doua saptamani inainte, am fi avut alegeri cu oameni in strada, scosi cu forta, cu sprijin masiv din exterior. Asta ar fi fost democratic?! E usor sa bati din gura sau din taste pe Facebook, sa te dai mare aparator al democratiei, cand stii ca de fapt deja s-a rezolvat problema de care te temeai cel mai tare. Am vazut cam multi lasi in ultima saptamana, parca mai multi ca de obicei…
Sursa: gandrabur.net
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Program de stagiere în Germania
15.07.2016 -
A fost lansat un nou proiect de raportare civică a iregularităților în societate – Îmi Pasă
15.07.2016 -
Declarație API: Moldova nu are șanse de dezvoltare democratică cu funcționari care își folosesc poziția de serviciu în interes personal și de familie
15.07.2016 -
CIVIC FEST 2016 va sărbători „Zilele Societății Civile” împreună cu Festivalul „GUSTAR”
15.07.2016 -
INVITAŢIE PENTRU PRESĂ
15.07.2016
-
Comentarii 0