Sursa imagine: commons.wikimedia.org

Războiul de 20 de ani

De la obţinerea “independenţei” pe hârtie, Moldova a fost antrenată într-un război al cărui sfârşit nu se vede. Fie că s-a împuşcat din automate, fie că s-a tras din camerele de filmat, tot război este. Vorbesc despre Transnistria unde s-a încheiat conflictul armat, dar a început războiul informaţional. Mai ţineţi minte timpurile când nu puteam vorbi la telefoanele mobile pentru că “ne bruiau separatiştii”? Vă amintiţi scandalul liceelor de limbă română din Transnistria? Dar ce se întâmpla în timpul fiecărei campanii electorale? Fac transnistrenii o presiune mediatică, ceva de groază.

Războiul armat l-am pierdut fără echivoc: ei au obţinut tot ce au vrut, noi ne-am ales cu o ţară divizată şi cu un pumnal în spate cât o armată a 14-a. În schimb, războiul informaţional este în desfăşurare şi ne bate Tiraspolul de ne sar penele ori de câte ori are ocazia. Ultima luptă informaţională pierdută, cea cu privire la jurnalistul acuzat de înaltă trădare. Bine, bine, veţi spune, ei au un avantaj - sunt o dictatură şi îşi permit să aresteze pe cine vor, îl pot obliga să spună că este până şi marţian. Noi, moldovenii, pe cine să prindem? Nici pe timpul dictatorului Voronin n-am prins vreun spion transnistrean, darămite acum, în timpul “liberal democraţiei”.
 
Aveţi dreptate, dar nici să stăm şi să contemplăm spăsiţi cum suntem atacaţi. Noi, iar când zic noi, mă refer la Serviciul de Informare şi Securitate (SIS), ar trebui să fim mult mai inteligenţi decât ei, adică MGB-ul. Putem riposta în diferite feluri. În cazul jurnalistului din Tiraspol, SIS-ul s-a mulţumit să dea un comunicat, o declaraţie searbădă, iar după asta au intrat într-o tăcere letargică. Se ştie, cel care se scuză se acuză. SIS-ul doar s-a scuzat. Puteau să arunce pe piaţa mediatică din Moldova informaţii despre grozăveniile la care este supus Vardanean. Ar fi putut să le şoptească unor jurnalişti informaţii cu privire la dedesubturile afacerii Vardanean. Trebuie să aibă ei chestii care i-ar fi încriminat pe cei de la Tiraspol. Dacă KGB-ul transnistrean face contraspionaj cu toporul, KGB-ul moldovenesc ar trebui să folosească bisturiul. Dar oare au astfel de specialişti? Din ce se vede - NU!
 
Ca să simplific lucrurile. Orice nene poate fi arestat la Tiraspol, poate fi acuzat de spionaj, iar SIS-ul de la Chişinău… va da un comunicat. Nu am ce să mai zic. Comentariile sunt de prisos şi iar mă apucă o greaţă antistatalistă. Cu adevărat şocant este atunci când ne dăm seama că băieţii noştri cu ochi albaştri sunt profesionişti şi buni spioni numai atunci când trebuie să alerge studenţii prin PMAN ori să aresteze forumişti atinşi de acnee.
 
Războiul continuă. Ce atac informatic ne mai pregătesc băieţii din Tiraspol? Ce comunicat mai scrie SIS-ul?
Autor: Vitalie Cojocari
Sursa: cojocari.ro
18.05.2010 Opinii
3579
0

Comentarii 0


      • Angajații ADR Nord au fost instruiți cum să comunice și ce măsuri să ia în situații excepționale

        14.10.2022
      • Bugetele locale nu mai fac față noilor majorări de prețuri! Primarii așteaptă răspunsuri de la guvernare!

        14.10.2022
      • 350.000 de euro pentru OSC-urile anticorupție în regiunea de dezvoltare Centru

        13.10.2022
      • Координатор Центру цифрового навчання

        13.10.2022
      • CALM își exprimă îngrijorarea profundă și condamnă excesul de putere comis de organele de forță în cazul primarului Alexandru Botnari!

        12.10.2022