Cine îl folosește pe Recean în războiul cu Chirtoacă
Ministrul de Interne Dorin Recean a susținut în această dimineață un briefing de presă. Intenția domniei sale a fost să răspundă unor afirmații făcute recent de primarul general Dorin Chirtoacă, afirmații pe care șeful Internelor le consideră atacuri politice.
Același lucru îl spuse, duminică și luni, și Dorin Chirtoacă, cu referire la Recean. Cu alte cuvinte, ministrul îi răspunde primarului din prisma zicalei populare “ba pe-a mă-tii”.
Puși în fața unei abordări golănești, am putea încheia aici acest editorial, dar suntem obligați față de cititorii noștri, care sunt mai deschiși la minte decât ai lor, să deslușim tainele acestei confruntări mediatice.
Aparent, o abordare de genul “ba pe-a mă-tii” este departe de așteptările pe care le implică un CV ca al ministrului Recean. CV care include o funcție executivă la una dintre cele mai importante structuri americane, Millenium Group, și niște ani de nu știm ce la inexistenta filială din Belgia a Universității Newport.
Cine știe, cunoaște: dincolo de ștaiful aparent, în exprimare, Dorin Recean e cel mult un golănaș de cartier. Ca dovadă, pentru cine a uitat, redăm un dialog dintre Dorin Recean și Nicolae Vicol, fostul șef al Inspectoratului Fiscal.
“Recean: Dacă exista problema, adu-l și eu am sa-l trăsnesc cu capul de asfalt și am să-l trăsnesc cu capul de perete față de tine.
Vicol: Nu trebuie cu așa răutate pe mine, domnul Dorin, eu doar n-am dat indicații.
Recean: Păi, Colea, eu cu tine discut și azi, ai tăi se duc și cer din 2008 pâna în 2012 să-i facă un control fundal. Asta cum se numește?”
Înregistrarea acestor convorbiri telefonice a apărut în presă imediat după ce Nicolae Vicol a fost reținut de CNA. Protagoniștii interceptarilor au fost Vladimir Filat, Valeriu Streleț și presedintele CEC Iurie Ciocan. Discuția a avut loc în februarie 2013, imediat după ce Filat a denunțat acordul AIE-2 și a declanșat razboiul împotriva lui Vladimir Plahotniuc. După scurt timp, cei doi Vlazi s-au împăcat, iar peste dosarul Vicol s-a așternut praful.
Dar nu-i pe asta. Este o altă explicație pentru care Dorin ministrul și-ar dori “să-l dea cu capul de asfalt” pe Dorin primarul general.
Pentru cine a uitat, liberalul Dorin Chirtoacă l-a avut contracandidat, pentru scurt timp, în ultima competiție pentru Chișinău, pe liberal democratul Victor Bodiu. În cursă era înscris și pe atunci comunistul, astăzi socialistul Igor Dodon.
Vladimir Filat și strategii lui l-au aruncat în cursă pe Victor Bodiu pe post de iepure, cum este numit, în limbajul strategilor electorali, candidatul a cărui misiune este nu câștigarea cursei, ci ruperea voturilor de la un alt competitor.
Pentru scurt timp din cauză că, în scurt timp, Vladimir Filat a înțeles că PLDM este incapabil să obțină pentru Victor Bodiu un scor electoral care să-l avantajeze pe Igor Dodon și să-l pună în dificultate pe Dorin Chirtoacă.
Mai pe scurt, în iunie 2011, Vladimir Filat a eșuat lamentabil în încercarea de a-l încurca pe Dorin Chirtoacă să obțină un nou mandat. Și a reușit doar să facă de râs PLDM prin candidatul Victor Bodiu.
În anii care au urmat, ca premier, și după ce Curtea i-a dat cu Constituția în cap, ca simplu șef PLDM, Vladimir Filat a făcut tot posibilul să blocheze la buget Primăria Chișinău. Cum, necum, Chirtoacă a rezistat. N-a cedat nici în fața crizei financiare, nici în fața atacurilor înverșunate ale fostului contracandidat Igor Dodon, de ale cărui eforturi Filat nu e deloc străin (ca argument la ultima aserțiune, pentru cititorii noștri, care sunt mai deschiși la minte decât ai lor, remarcați expunerea mediatică alintată de care Igor Dodon beneficiază în foile verzi).
Revenind la “oile” noastre, dar cu gândul la cele expuse mai sus, să deslușim, așa cum am promis, cine îl duce de rucsac pe ministrul Dorin în lupta declanșată împotriva primarului Dorin.
În cazul lui Dorin Chirtoacă lucrurile sunt clare. Primarul general luptă, aproape de unul singur, cu un sistem. Cu șoferii de microbuze, cu șefii lor, cu șeful lor, cu polițiști lor, cu legislația imperfectă, cu legislația care nu se aplică. Dorin Chirtoacă luptă cu toți, pentru toți. Și, da, mai vrea un mandat. A anunțat.
Ce vrea Dorin Recean ? Nimic. El vrea ce vrea Filat.
Ce vrea Filat ?
După ce a pierdut Guvernul, Filat vrea Primăria.
Să revenim. Ministrul de Interne Dorin Recean a susținut în această dimineață un briefing de presă.
L-a început cu-n nod în gât, emfatic, cum îl știm. L-a început prin a transmite condoleanțe familiilor și rudelor victimelor a două accidente de circulație, produse aseară, la Nisporeni (4 morți, 3 dintre ei au ars de vii în mașină) și la Florești (o fetiță de 6 ani a murit).
Preț de-o secundă, ne-am imaginat că ministrul Recean va anunța măsuri ferme care să contracareze cauzele zecilor de accidente rutiere soldate cu victime, din ce în ce mai multe victime, în din ce în ce mai multe accidente.
Ne-am înșelat. În legătură cu faptul că pe șosele Moldovei se moare pe capete, Recean a luat apă în gură. În schimb, a dezlănțuit un atac împotriva lui Dorin Chirtoacă. Digresiunea ministrului a avut ca fundament o solicitare a primarului general. Acesta, așa cum a anunțat public zilele trecute, a cerut acceptul poliției ca șoferii de microbuze să circule cu mai mulți pasageri, ca până acum, și să oprească acolo unde solicită pasagerii, ca până acum.
O concesie în 2 din cele 12 puncte ale unui Acord mai vechi între administrație și șoferi. Acord nerespectat. Nicio concesie față de celelate 10 puncte, printre care obligativitatea șoferilor de a NU mai depăși viteza legală, de a NU mai trece prin intersecții la roșu, și alte câteva puncte care pun în real pericol securitatea călătorilor.
Să citim acum, împreună, ce a declarat Dorin Recean:
“Ieri, Primăria Chișinău a găsit, în sfârșit, vinovatul pentru criza din transportul public. Țapul ispășitor a devenit poliția care a intensificat controalele în privința microbuzelor de rută din capitală. Am fost acuzați că am îndeplinit o comandă politică. Îmi pare rău că, de fiecare dată când apare o problemă în treburile primăriei, primul reflex este să caute comenzi politice și nu o soluție durabilă pentru rezolvarea problemei administrative”.
Când și mai ales de ce și mai ales de ce acum și mai ales de ce nu până acum poliția a intensificat controalele în privința microbuzelor de rută, Dorin Recean va răspunde în fața populației, dacă va avea totuși tupeul să candideze împotriva lui Dorin Chirtoacă, în 2015, așa cum ar vrea Șăful.
Încercând să-l dea pe primarul general cu capul de asfalt, Dorin Recean a mai spus ceva: „Șoferii activează peste program, fiind obosiți. Nu repară la timp și corespunzător mașinile. Sunt angajați șoferi neexperimentați, cu antecedente”.
Dorin Recean trebuie să răspundă acum la întrebarea: de ce până acum poliția nu a intervenit eficient împotriva șoferilor care conduc obosiți, care nu își repară la timp și corespunzător mașinile, care obțin premise de conducere deși au antecedente penale. Că doar nu Chirtoacă dă premise de conducere.
După ce a mușcat asfaltul în lupta pierdută cu Plahotniuc, Filat îl pune pe Recean să încerce asfaltul lui Chirtoacă.
Lăsat pe viață în imposibilitatea de a mai exercita funcția de premier, Fialt vrea să conducă, prin interpuși fideli, măcar ceva.
CEDO a decis în legătură cu acest fapt – Filat nu mai poate fi premier. Practic, CEDO a acceptat motivarea Curții Constituționale – un premier care a condus un guvern declarat corupt nu mai poate fi premier.
Chestiunea e și mai gravă. Poate să candideze pentru o altă funcție electivă un politican care a condus un guvern corupt ?
Întrebarea e retorică, pericolul e mare. Un șef de partid este obligat să își demonstreze capacitățile prin deținerea de funcții importante în stat: președinte, premier, speaker.
CEDO i-a pus cruce pe funcția de premier. Rămâne ca experții, sau, în ultimă instanță, populația să decidă dacă un om politic interzis ca premier pe motiv de corupție poate pretinde să fie șef de stat sau șef de Parlament.
Aflat sub incidența acestei enigme, Vladimir Filat riscă să piardă tot ce i-a mai lăsat Vlad Plahotniuc: partidul.
- 29.09.2014
-
Orașele Edineț și Soroca vor colabora cu orașul Rēzekne din Letonia
- 27.09.2014
-
Festivalul Mierii a fost inaugurat la Bălți
- 26.09.2014
-
CALM continuă campania de informare și de discuții în rindul autorităților locale privind acordul de asociere la Uniunea Europeană în raionul Taraclia!
- 26.09.2014
-
Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană discutat cu primarii din raionul Ialoveni!
- 26.09.2014
-
Seminar gratuit: Strategii de negociere, încheierea contractelor de export/import cu parteneri din UE
Video Line
- 03.05.2014
-
Vorbesc româneşte, sunt român
- 31.01.2014
-
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
- 18.01.2014
-
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
Comentarii (1)
Prostii cu litere mari!!!!!!!!!!!!!