RSS

Dmitri Medvedev, “fără greşeli” la jumătate de mandat?

11.05.2010 Opinii
262
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: acus.org

In aceste zile, s-au implinit doi ani de cand Dmitri Medvedev a devenit presedintele Rusiei, tema primei jumatati de mandat a lui fiind pe larg comentata de mass-media rusa.

“Discutiile privind faptul ca Medvedev nu este decat un presedinte provizoriu si ca el isi va termina mandatul inainte de termen s-au dovedit a fi neserioase, scrie ziarul “Vremya Novostei”. Acum politologii au o disputa: daca acesta va candida pentru functia de sef de stat si in anul 2012”.
 
Publicatia crede ca in ultimele luni Medvedev a demonstrat ca argumentele aduse candva in favoarea prelungirii mandatului prezidential pana la sase ani avusesera o baza reala.
 
“Abia in decursul celui de-al doilea an al presedintiei lui Dmitri Medvedev au crescut atat intensitatea, cat si principialitatea initiativelor sale, scrie ziarul si exemplifica:  Succesul negocierilor cu SUA privind reducerea armamentelor nucleare strategice, incercarile de a promova procesul de modernizare a economiei, cautarea prudenta a noului echilibru din sistemul electoral – toate acestea fac parte din stilul personal al presedintiei medvedeviene”.
 
Exemplele aduse ar putea fi completate si cu initiativa prezidentiala de a rezolva fundamental problema nord-caucaziana, in primul rand, prin dezvoltarea economica rapida a regiunii, prin crearea a mii de locuri noi de munca de acolo. In acest scop, seful statului l-a desemnat pe Alexandr Hloponin, un om de afaceri de succes si apoi guvernatorul importantului tinut Krasnoiarsk, in calitate de reprezentant plenipotentiar al presedintelui in Caucazul de Nord, dar, concomitent, si viceprim-ministru. S-a mizat pe capacitatea lui Hloponin de a atrage cat mai multe investii, si in mod deosebit, cele private, tinandu-se cont de faptul ca Hloponin, spre deosebire de alti functionari de stat posibili, se bucura de incredere din partea “oligarhilor” rusi ca un garant pentru capitalul lor in cazul daca acesta va fi investit in dezvoltarea si modernizarea regiunii.
 
In opinia ziarului “Kommersant”, dupa cei doi ani de presedintie Medvedev, situatia din tara arata ceva mai predictibila, decat cu doi ani inainte de terminarea mandatului lui Putin. “Atunci, existau  mult mai multe variante de evolutie a evenimentelor, decat la ora actuala”, crede ziarul. In ceea ce priveste alegerile prezidentiale viitoare, nu exista probleme deosebite, “Kommersant” fiind de parere ca majoritatea cetatenilor sunt disponibili sa voteze atat pentru Vladimir Putin, cat si pentru Dmitri Medvedev – in functie de cine dintre ei va candida in viitoarele alegeri.
 
Pe de alta parte, aceste intentii de vot nu inseamna deloc ca cetatenii au incredere in actuala putere, sustine Boris Dubin de la institutul sociologic “Levada-tsentr”. “Aceasta este o cu totul alta stare de substanta sociala, crede el. Pur si simplu, majoritatea isi delega orice initiativa primelor persoane din ierarhia statului”. “Spre sfarsitul deceniului actual, a avut loc un divort dintre putere si societate, continua sociologul. Societatea este multumita ca puterea nu o “deranjeaza”, puterea este multumita de  faptul ca societatea, in schimbul stabilitatii, ii permite sa faca ceea ce ea (puterea) socoteste ca e necesar”.
 
Presa releva si faptul ca Dmitri Medvedev isi respecta promisiunea de a continua cursul politic a lui Putin. Una dintre dovezi: Medvedev a lasat, practic, intact intregul aparat al administratiei prezidentiale mostenite.
 
Oficiosul “Rossiiskaia Gazeta” crede ca Dmitri Medvedev si-a indeplinit jumatatea de mandat “fara greseli”. In opinia expertului Alexei Volin, Medvedev a reusit sa evite doua greseli majore care il pandeau: ar fi putut sa se comporte ca un presedinte pe deplin dependent de predecesorul sau sau ar fi putut sa se certe cu acesta. “In urma celor doi ani, rezuma Volin, se poate spune ca Dmitri Anatolievici n-a intrat cu piciorul in  niciuna dintre aceste doua prostii”.
Autor: Viaceslav Samoshkin
Sursa: inforusia.ro
0

Comentarii (0)