Cercetătorii au descoperit un nou efect benefic rapid al ciocolatei
Ciocolata are un efect benefic foarte rapid şi vizibil în cazul pacienţilor care suferă de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare, o boală care afectează grav capacitatea de a merge: cei care au consumat 40 de grame de ciocolată neagră au putut merge mai mult decât de obicei. În schimb, ciocolata cu lapte nu a avut acelaşi efect.
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a vaselor de sânge din picioare; apare de obicei la persoanele de peste 70 de ani şi le reduce mult capacitatea de merge. Din cauza reducerii fluxului sanguin la nivelul membrelor inferioare, apar, în cursul mersului, oboseală şi dureri la nivelul picioarelor, ceea ce îi obligă pe cei suferinzi să se oprească foarte frecvent.
Un mic studiu-pilot a investigat efectele ciocolatei asupra pacienţilor vârstnici cu această afecţiune, constatându-se că, în cazul a 14 bărbaţi şi 6 femei cu vârste de 60-78 de ani, consumul unei mici cantităţi de ciocolată neagră i-a ajutat pe aceştia să meargă o distanţă ceva mai lungă decât puteau parcurge de obicei.
Participanţii au fost testaţi, în zile separate, cu ajutorul unei benzi de alergare, înainte şi după ce mâncaseră 40 de grame de ciocolată neagră (amăruie) sau cu lapte.
După ce consumaseră ciocolata neagră, participanţii au putut merge fără ajutor, în medie, cu 13 metri şi cu 17 secunde mai mult decât înainte de a fi mâncat ciocolată. În cazul consumului de ciocolată cu lapte nu s-a observat nicio îmbunătăţire.
Cercetătorii, care şi-au publicat studiul în Journal of the American Heart Association, sugerează că anumiţi compuşi chimici din cacao, numiţi polifenoli, ar reduce stresul oxidativ şi ar îmbunătăţi fluxul sanguin la nivelul arterelor periferice ale picioarelor. La pacienţii care consumaseră ciocolată neagră, nivelul de oxid de azot, care stimulează circulaţia, era mai mare, iar unele semne ale stresului oxidativ erau mai reduse. Ciocolata neagră utilizată în studiu conţinea 85% cacao şi era bogată în polifenoli; ciocolata cu lapte avea mai puţin de 30% cacao.
Deşi îmbunătăţirile au fost mici şi cercetătorii consideră că mai sunt necesare studii pentu a confirma efectele, aceste rezultate sugerează o cale interesantă de a trata nu numai arteriopatia periferică obliterantă, care afectează grav calitatea vieţii pacienţilor, ci şi alte boli cardiovasculare.
Dr. Francesco Violi, de la Universitatea Sapienza dn Roma, Italia, unul dintre autorii studiului, afirmă că alimentele bogate în polifenoli ar putea face parte dintr-o nouă strategie de tratare a complicaţiilor cardiovasculare, dacă studii viitoare, mai ample, vor confirma utilitatea lor.
- 23.08.2014
-
Peste 300 de întreprinzători autohtoni au însușit practicile europene de promovare a mărfurilor
- 22.08.2014
-
Reprezentanții APL din raionul Rîșcani au fost instruiți în cadrul campaniei CALM de informare și de discuții în rindul Autorităților Locale privind Acordul de Asociere la Uniunea Europeană!
- 22.08.2014
-
Companii din industria textilă își vor prezenta mărfurile în Franța
- 22.08.2014
-
Discursul Preşedintelui Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon la conferinţa ştiinţifică internaţională cu tema: „Operaţiunea Iaşi-Chişinău: mituri şi realităţi. Aniversarea a 70-cea a eliberării Moldovei şi Europei de Sud-Est de sub o
- 22.08.2014
-
Întreprinzătorii vor prelua practicile UE pentru promovarea mărfurilor
Video Line
- 03.05.2014
-
Vorbesc româneşte, sunt român
- 31.01.2014
-
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
- 18.01.2014
-
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
Comentarii (0)