RSS

Anul acesta au fost mai multe cutremure mari ca oricând. Ce spun cercetătorii despre acest fenomen?

03.07.2014 Caleidoscop
299
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: USGS

În primul trimestru al acestui an, au fost de două ori mai multe cutremure mari decât media anuală din anii 1979-2013. Vestea bună este că, totuşi, aceste cutremure nu sunt „înrudite” între ele; cercetătorii nu au găsit dovezi care să indice că există o corelaţie între aceste seisme puternice. Apariţia lor este, conform analizei, la fel de întâmplătoare ca şi în anii cu mult mai puţine seisme mari.

Studiul, realizat de cercetătorii din cadrul U.S. Geological Survey (USGS) şi publicat în Geophysical Research Letters, a dus la o concluzie surprinzătoare pentru autori. Aceştia credeau că vor găsi o legătură între mai multe dintre cutremurele mari produse în acest an, deoarece bănuiau că unda de şoc produsă de un seism puternic s-ar putea deplasa în jurul planetei şi ar putea da naştere şi altor cutremure cu magnitudine mare. Însă, conform calculelor, niciunul dintre marile seisme de anul acesta nu este legat de un altul.

Rata medie a cutremurelor mari – cu magnitudinea peste 7 – a fost de 10, începând din anul 1979. A crescut la 12,5 pe an începând cu anul 1992, apoi la 16,7 pe an începând din 2010, pentru a ajunge, în primul trimestru al anului 2014, la peste dublul valorii din 1970.

Dar, deşi în aparenţă numărul cutremurelor mari ar creşte de la an la an în ultimii ani, cercetătorii spun că, statistic, nu se poate spune că, pe termen lung, e vorba cu adevărat de o creştere a ratei seismelor mari.

E ca atunci când dai cu banul, au explicat ei: dacă dai „cap” de 6 ori la rând, asta nu înseamnă neapărat că moneda are cu adevărat o tendinţă de a cădea astfel; într-un număr foarte mare de aruncări, se va vedea că un şir de 6 rezultate „cap”, la un moment dat, nu modifică media rezultatelor. Statistic, şansele vor fi mereu 50% „cap” şi 50% „pajură”.

Totuşi, cercetătorii nu exclud complet posibilitatea ca un cutremur foarte puternic să genereze un altul, la mare distanţă. Pur şi simplu, seismologii nu au, pentru moment, suficiente date pentru a înţelege această „comunicare” la nivel global.

În schimb, cutremurele mai mici, cu magnitudinea sub 5,6, pot apărea „grupat”, ceea ce sugerează că se pot influenţa unele pe altele.

Autor: descopera.ro
Sursa: Discovery News
0

Comentarii (0)





    26.09.2014

    Igor Dodon cheamă deputaţii din Parlamentul RM să se alăture iniţiativei de iniţiere a moţiunii de cenzură asupra activităţii Guvernului Leancă

    26.09.2014

    Igor Dodon cheamă deputaţii din Parlamentul RM să se alăture iniţiativei de iniţiere a moţiunii de cenzură asupra activităţii Guvernului Leancă

    26.09.2014

    Ministrul Pavel Filip acuză serviciile economice ale Poștei și susține ziarele din Moldova

    26.09.2014

    Invitație mass-media la inaugurarea sectorului de drum din comuna Pîrlița, r-nul Ungheni

    26.09.2014

    Socialiştii cer demisia Guvernului şi îndeamnă deputaţii să participă la iniţierea moţiunii de cenzură asupra pachetului de legi asumat de Guvern