Aceasta planta este considerata a fi cel mai util medicament de pe Pamant!
Ai calcat pe ea, ai ignorat-o si ai incercat de fiecare data sa o elimini din gradina ta. Cu toate acestea, aceasta mica buruiana este considerata a fi unul dintre cele mai utile medicamente de pe Pamant…
Ea a fost folosită din timpuri ancestrale fiind menţionată pentru prima dată într-un ’’Ierbar’’ de la sfârșitul secolului 4 care pomenea pătlagina ca remediu împotriva mușcăturilor de șarpe. Apoi în secolul 10 în manuscrisul anglo-saxon ’’Lacnuga’’ este notată în ’’Poţiunea de nouă plante’’ împotriva infecțiilor și a otravei.
Aceasta este patlagina. Exista mai multe soiuri de patlagina, dar toate produc aceleasi rezultate. Patlagina creste foarte bine in solurile pietroase si este adesea vazuta alaturi de papadie. Cel mai adesea veti intalni aceasta planta in santierele de constructii sau intre borduri, aceasta fiind incercarea naturii de a regenera solul. Aceasta planta a fost denumita de nativii americani “Piciorul omului alb”.
Ce substanţe nutritive conţine pătlagina şi ce beneficii aduce?
Pătlagina este bogată în minerale și calciu, xiloză, vitaminele A, C şi K, tanin, caroten, enzime şi pectine. Conține mulți compuși bioactivi ca flavonoide (compus organic întâlnit în multe plante care are un efect benefic în dieta umană pentru că alterează acțiunea negativă a alergenilor, virușilor și carcinogenilor), allantoină (alt compus organic care stimulează creșterea celulelor) și aucubină (compus organic care protejează ficatul).
Studiile științifice au demonstrat efectele pătlaginei ca anti-inflamatoare, analgezică, ușor antibiotică, cicatrizantă și activă în creșterea imunității.
Patlagina reprezinta un remediu eficient impotriva tantarilor. Pentru ca are capacitatea de a extrage toxinele din organism, datorita naturii sale astringente, patlagina poate fi zdrobita, sau mestecata si aplicata ca o cataplasma direct pe zona intepeaturi de albina, de insecte, acnee, eruptii cutanate sau taieturi.De asemenea, poate fi utilizata pentru a crea un balsam pentru trusele de prim ajutor, sau folosita ca infuzie. De asemenea, este un remediu extraordinar impotriva hemoriozilor. Aceasta planta este renumita pentru efectul pozitiv pe care-l are asupra sistemului digestiv. Aceasta este utila in special in cazul persoanelor care au fost afectate de consumul excesiv de antibiotice sau de medicamete anti-inflamatorii si persoanelor care sufera de alergii alimentare sau de boala celiaca.
Atat frunzele cat si semintele acestei plante vizeaza vindecarea sistemului digestiv. Din frunze se pot prepara ceaiuri, pot fi adaugate la supe sau uscate si presarate deasupra salatelor..
Deoarece patlagina este un expectorant bland si datorita continutului ridicat de siliciu, infuzia de patlagina poate fi de mare ajutor in afectiunile pulmonare, tuse sau raceli.
Patlagina este un panaceu pentru organismul uman, trateaza totul, de la dificultatile menstruale, probleme digestive, afectiuni ale pielii, pana la artrita. Adaug-o la salate sau prepara-ti un ceai. Aceasta leguma salbatica versatila iti poate sprijini starea de sanatate mai mult decat iti poti imagina.
Semințele plantei sunt extrem de mici și se culeg mai greu însă la rândul lor sunt pline de vitamine și substanțe nutritive. Se pot pune în mâncăruri sau salate, în aluaturi, sau pot fi făcute făină. În comerț, în magazinele de profil, se poate găsi făină sau tărâțe de Psyllium, un nume complicat care nu este altceva decât o varietate de pătlagină ce provine din subcontinentul indian și care dezvoltă semințe ceva mai mari ca dimensiuni.
- 14.07.2014
-
Igor Dodon s-a întîlnit la Moscova cu diaspora moldovenească
- 14.07.2014
-
Drumurile din raionul Briceni se transformă în șantiere
- 14.07.2014
-
CONCURS de selectare a participanților la vizită de studiu în voievodatul Lublin, Polonia, cu genericul „Dezvoltarea mediului de afaceri al Regiunii de Dezvoltare Centru în domeniul industriei alimentare şi turismului rural”
- 11.07.2014
-
Apel de aderare “Încă un pas spre dezvoltarea regională și comunitară”
- 11.07.2014
-
Valeriu Lazăr este noul președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Moldova
Video Line
- 03.05.2014
-
Vorbesc româneşte, sunt român
- 31.01.2014
-
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
- 18.01.2014
-
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
Comentarii (0)