Compania StarNet acuzată de concurență neloială și încălcarea dreptului de autor
Comentariul agenției InfoMarket.
Te poți ocupa de o activitate licențiată fără licență? Se poate, dacă încerci să-i convingi pe toți că ceea cu ce te ocupi nu poate fi licențiat. Cel puțin, în astfel de condiții lucrează compania StarNet în ultimii trei ani. Ar fi corect să spunem – grup de companii, deoarece juridic vorbind este vorba despre câteva companii ale grupului cu funcții și sfere de activitate diferite.
În toate țările, transmisiunea și retransmisiunea tv sunt activități licențiate. Astfel, statul controlează cum este oferit eterul televizat consumatorilor, limitând prin diferite metode apariția în rețea a canalelor, care pot prejudicia statalitatea sau valorile morale ale cetățenilor, etc.
Mai mult, există și limitări la retransmisiunea publicității când este vorba despre canalele străine. Astfel, se formează și piața locală a publicității, iar comanditarii de publicitate sunt convinși în procurarea timpului pentru auditoriul teritorial țintă, ceea ce la fel contribuie la dezvoltarea economică a statului, a unei întregi ramuri a economiei.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologia Informației, în Moldova există 95 de furnizori de servicii tv cu plată. CCA susține că licențe pentru retransmisiunea semnalelor tv în Moldova au fost eliberate pentru 119 operatori. Până în anul 2012 o astfel de licență era deținută și de compania StarNet. Însă, acum doi ani Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a depistat încălcări în activitatea companiei și licența a fost retrasă. StarNet a atacat decizia CCA în instanță, care într-un final a obligat Consiliul să returneze licența companiei. Dar deja StarNet a decis să renunțe la licența câștigată , deoarece aceasta a fost obținută de compania TV Box – o firmă juridic separată de StarNet, deși domenul tvbox.md, de exemplu, aparține StarNet-ului.
Săptămâna trecută, operatorii mici de servicii tv prin cablu au declarat că ”au de suferit de la activitățile ilegale și nepedepsite ale companiei StarNet”. Aceștia au acuzat compania de concurență neloială și încălcarea dreptului de autor.
”În vara anului 2011, după câteva luni de la lansarea oficială a serviciului IPTV, compania StarNet și-a permis încălcări foarte grave, oferindu-le clienților săi peste 100 de posturi de televiziune piraterești, care nu sunt în lista de canale aprobate de CCA”, a declarat președintele Asociației patronale a audiovizualului din Moldova, Vladimir Topal. În consecință, compania a fost amendată cu 1800 și 5400 lei, iar mai târziu StarNet în general a rămas fără licență.
”Acum aceste canale sunt accesibile prin alte metode. Încărcând VLC Player, aveți aceleași canale doar că ascunse altfel. Inițial, urmărind semnalul, puteai observa că acesta vine de la serverele StarNet. Mai târziu, ei au lucrat, au șters urmele, iar acum serverul este unde vrei, numai nu în Moldova”, a declarat Ghenadi Osoianu, directorul companiei Elechservice-Grup, care oferă servicii de televiziune prin cablu în localitățile din nordul Moldovei.
Operatorii mici s-au adresat la organele competente cu cererea să fie întreprinse măsurile necesare, deoarece ”StarNet practic dă operatorilor mici un exemplu cum este mai bine să te ocupi cu businessul în Moldova”. ”Iar operatorilor mici le rămâne doar să aleagă: să se retragă, să falimenteze, sau să intre pe filiera companiei StarNet și să vândă producție piratată”.
Reacția nu s-a lăsat așteptată. StarNet a ieșit cu o conferință de presă, la care managerul companiei pentru IPTV, Alexei Munteanu, a declarat că StarNet nu are nevoie de licență, deoarece oferă semnal partenerului său – companiei TV Box, care este licențiată și care se ocupă de retransmisiunea canalelor tv clienților săi.
Dar cel mai important este că, StarNet susține că acordă servicii IPTV (tv internet), oferind acces pentru 151 de posturi de televiziune, ce pot fi urmărite liber de toți utilizatorii de Internet. Și deoarece, așa cum s-a spus la conferința de presă, în Moldova IPTV nu se reglementează, acest lucru înseamnă că, compania activează în cadrul legal. Munteanu a respins toate acuzațiile aduse companiei StarNet privind încălcarea drepturilor de autor, subliniind că în trei ani de activitate, compania a achitat în acest sens 17 mil lei, iar în anul curent, datorită creșterii numărului de abonați, plățile pentru dreptul de autor au atins cifra de 1 mil. lei pe lună. Potrivit oficialului, compania acordă abonaților acces la canalele, care sunt accesibile pe rețeaua de Internet și nu poartă răspundere pentru conținutul acestora.
Dacă IPTV este un serviciu cu plată de abonare la canalele tv, chiar nu există în Moldova acte legislative, care ar reglementa această activitate? Președintele CCA, Marian Pocaznoi, a declarat pentru agenția InfoMarket că legislația moldovenească are prevederi clare la acest capitol.
Codul Audiovizualului din Moldova, la fel ca și practica europeană, nu împart tipurile de retransmisiune a canalelor TV în analogice, digitale și de alt gen. În Cod este indicat că ”retransmisiunea este înregistrarea și transmisiunea sincronizată prin diferite mijloace tehnice” (art.2 ”b”). De asemenea, Codul determină că retransmisiunea canalelor tv pe teritoriul Moldovei poate fi asigurată doar în baza autorizației eliberate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (ar.28).
Marian Pocaznoi a declarat că StarNet nu are nicio autorizației de la CCA, iar compania TV-Box are permis pentru retransmisiune doar în trei localități – Chișinău și Bălți – câte 63 de canale și Ungheni – 64 canale. ”Astfel, reprezentanții companiei TV Box, declarând la conferința de presă că, retransmit 151 de canale, au recunoscut public că încalcă condițiile autorizației, care i-a fost eliberată”, a accentuat Marian Pocaznoi.
Oficialul a adăugat că în Moldova există o legislație clară, care este încălcată grosolan de companiile StarNet și TV Box. Din aceste considerente, CCA a adresat o scrisoare procuraturii generale, inspectoratului fiscal, MAI și ministerului Finanțelor. Pocaznoi a menționat că până în prezent răspunsuri i-au venit doar de la procuratura de sector și în toate răspunsurile se refuză intentarea dosarului penal. ”În această situație, CCA a făcut tot ce a putut și sper că procuratura, MAI și Fiscul se vor apuca de lucru. În Moldova există 119 operatori de cablu și nici unul nu face probleme la respectarea cerințelor legislației în afară de StarNet și TV Box”, a mai spus președintele CCA.
Interesant este faptul că fondatorul și proprietarul companiei StarNet, Alexandr Machedon, a fost prezent la conferința de presă, dar numai în calitate de spectator, fără a se expune întrebărilor jurnaliștilor. Dânsul a decis să răspundă la întrebări seara, în unul din localurile din capitală, la un offline cu bloggerii.
Alexandr Machedon a declarat că internetul în Moldova nu trebuie să fie licențiat și să fie limitat. Și deoarece canalele tv, care sunt propuse de StarNet abonaților săi, sunt IP (Internet Protocol) TV, ceea ce înseamnă televiziune pe internet, atunci acest serviciu nu poate avea limitări.
Vorbind despre alte companii, care nu i-au exemplul StarNet, sursa citată a subliniat că intenționează să se dezvolte înaintea timpului și nu intenționează să aștepte când ”garda veche” se va trezi.
Atunci ”cine” este acest proiect StarNet – un pirat cu tupeu sau un echilibrist, care balansează pe muchia legii?
StarNet vinde prin TV Box un dispozitiv, care prin VLC Player încarcă un anumit play-list de 151 de canale. Acest serviciu este vândut prin abonament. Înseamnă că se poate numi, de drept, retransmisiunea semnalului TV pe teritoriul Moldovei. Dacă lăsăm la o parte specificul tehnic – semnalul vine prin cablu sau prin internet. În Codul Audiovizualului este menționat ”retransmis prin orice mijloace tehnice”. Evident că ne putem lega de faptul că Internetul este mai degrabă un mijloc electronic de comunicare.... Să se gândească juriștii la asta.
CCA este responsabil să verifice cu ce canale tv au semnate contracte operatorii și cu care nu. Tot CCA eliberează și autorizațiile respective. Dar, StarNet afirmă că nu are nevoie de nicio licență și nicio autorizație pentru a activa. Pe de altă parte, deținătorii canalelor, care nu au nicio înțelegere cu operatorul, dar se văd în rețeaua de retransmisiune din Moldova, pot cere de la stat protejarea drepturilor sale.
Astfel de cazuri au mai fost. În 2012, corporația NBC Universal s-a adresat Consiliului Coordonator al Audiovizualului și i-a cerut să întreprindă măsuri în privința companiei StarNet, care retransmitea atunci în Moldova,fără a avea autorizare, trei canale ale acestei corporații.
Problema se va agrava în curând, când va începe campionatul mondial de fotbal. Drepturi pentru retransmisiunea meciurilor în Moldova le are doar postul tv Moldova – 1 și acest lucru costă bani frumoși. Între timp, în lista celor 151 de canale propuse de compania StarNet, sunt destul de multe canale sportive în conținutul cărora compania nu are voie să se implice, potrivit reprezentanților acesteia. Poate garanta cineva că drepturile Moldova – 1 pentru retransmisiunea campionatului vor fi protejate?
Este interesantă și întrebarea calității canalelor tv de la StarNet. Se spune că în play-list sunt încărcate doar canalele, care sunt în acces liber pe internet. Posibil să fie așa, dar calitatea canalelor TV pe internet este departe de una acceptabilă, iar ceea ce propune StarNet este de calitate bună, chiar putem spune, foarte bună. Dacă compania a obținut semnalul doar prin internet, atunci de ce are nevoie de un câmp de antenă, situat la Ciocana, pentru obținerea semnalului de pe satelit? Alexei Muntean a declarat că acest lucru permite obținerea semnalului direct, în conformitate cu acordurile încheiate cu deținătorii de drept. Și de aici o nouă întrebare: care dintre organele de reglementare sau protejare a drepturilor verifică acest lucru?
CCA a pierdut o dată litigiul cu StarNet. Dar, probabil, CCA ar trebui într-un final să dea dovadă de duritate, pentru a pune punct în reglementarea (sau nereglementarea) pieții capacitatea căreia, potrivit Agenției Naționale pentru Reglementarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologia Informației, a fost în 2013, de 168,8 mil lei (peste 13 mil USD pe an). Iar, StarNet cu o cotă de 15% din această piață, este un jucător foarte mare, adică chiar unul formator de sistem.
Ca niciodată, organele de stat (de la CCA până la Parlament) trebuie să atragă atenția la ceea ce se întâmplă pe piața serviciului accesului la canalele de televiziune. În caz contrar, potrivit legilor businessului, toți operatorii, urmând StarNet-ul, vor dori să se retragă pe segmentul ”IPTV-ului nereglementat”. Dacă CCA și organele de drept nu pot face nimic cu asta, poate nu mai este nevoie să fie licențiați operatorii retransmisiunii TV?
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Suport european: Complex educațional-sportiv pentru tinerii din Varnița și Bender
27.06.2016 -
Suport european: Complex educațional-sportiv pentru tinerii din Varnița și Bender
27.06.2016 -
Locuitorii comunei Calfa se confruntă cu o catastrofă ecologică
27.06.2016 -
Masa rotundă: ”Investiţiile capitale: practici de asigurare a transparenţei”
27.06.2016 -
Va fi inaugurat un complex educațional - sportiv de care vor beneficia locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru
24.06.2016
-
Comentarii 0