Traian Băsescu a enumerat patru FOCARE care ar putea genera INSTABILITATE în R. MOLDOVA
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Iaşi, că Republica Moldova este al doilea stat românesc şi că şi-ar dori „tare mult” ca în ţara vecină „să nu se producă o destabilizare” până în 27 iunie, când va semna acordul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană.
Traian Băsescu a spus, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară la Iaşi, că Republica Moldova „este o ţară care poate deveni foarte uşor instabilă din cauza focarelor pe care le are pe teritoriul ei, Transnistria, Găgăuzia, Taraclia şi chiar Bălţi, unde, prin forţa lucrurilor, comuniştii sunt extrem de puternici”.
„Mi-aş dori tare mult ca instabilitatea să nu apară până pe 27 iunie, când Republica Moldova va semna acordul de asociere şi liber schimb. Mi-aş dori să nu se producă o destabilizare în Republica Moldova”, a afirmat Băsescu.
Şeful statului a precizat că România a avut „un rol important” în ceea ce priveşte semnarea de către Republica Moldova a acordului de asociere şi liber schimb cu UE, adăugând că iniţial semnarea a fost programată pentru octombrie, apoi stabilită pentru august, iar în final s-a reuşit ca termenul să fie adus la sfârşitul lunii iunie.
„În ceea ce ne priveşte, nu putem privi la Republica Moldova doar ca la o ţară. Aşa cum am definit întotdeauna, este al doilea stat românesc, iar obligaţiile noastre politice sunt enorme faţă de această ţară, pentru că nu ne-ar ierta nimeni dacă n-am valorifica conjunctura favorabilă semnării acordului”, a mai spus Băsescu, adăugând că România va fi primul stat care va ratifica acest acord.
El a mai declarat că „la evoluţia Republicii Moldova trebuie adăugat contextul regional”, în condiţiile în care Rusia a devenit „extrem de agresivă în regiune” şi îşi urmăreşte obiectivele fără să respecte niciun fel de reguli.
„La situaţia actuală sprijinul României pentru Republica Moldova este enorm”, a precizat președintele, care a mai spus că nu numai România este „un avocat” al Republicii Moldova, dar şi Comisia Europeană.
„Spre exemplu, una din marile probleme pe care le avea Republica Moldova era o eventuală întrerupere a exportului de fructe către Federaţia Rusă. Vineri se discuta şi se aprobase dublarea cotelor Republicii Moldova către UE, exact pentru a o sprijini dacă Rusia ar avea atitudini de acest tip”, a mai spus Băsescu.
- 11.07.2014
-
Apel de aderare “Încă un pas spre dezvoltarea regională și comunitară”
- 11.07.2014
-
Valeriu Lazăr este noul președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Moldova
- 11.07.2014
-
Tinerii din tabăra „Iubeşte-ţi rîul!” merg la Parlament pentru a discuta starea deplorabilă a rîurilor din Moldova
- 11.07.2014
-
Termeni de Referinţă pentru selectarea companiei care va elabora site-ul web al Programului eTwinning Plus Moldova
- 10.07.2014
-
Socialiştii continuă Campania informaţională de promovare a vectorului euroasiatic 10 iulie, 2014
Video Line
- 03.05.2014
-
Vorbesc româneşte, sunt român
- 31.01.2014
-
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
- 18.01.2014
-
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
Comentarii (0)