RSS

Beneficiile uleiului de cocos in alimentatie

20.04.2014 Caleidoscop
144
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: cosmopolitan.ro

Uleiul de cocos este denumit in Filipine “Copacul vietii”, ceea spune multe despre beneficiile absolut minunate ale uleiului de cocos în alimentaţie.

Nuca de cocos este un mix de grasimi sanatoase; o combinatie unica de acizi grasi, un super-aliment care te ajuta sa slabesti, sa dobandesti un focus mental incredibil si sa fii sanatos.

Desi blamat datorita continutului ridicat de grasimi saturate, uleiul de cocos ajuta la normalizarea lipidelor din sange, protejeaza ficatul de actiunea nociva a alcoolului si a toxinelor, joaca un rol important in prevenirea bolilor de rinichi si ale vezicii biliare, este asociata cu imbunatatirea controlului nivelului zaharului din sange si a insulinei si prin urmare prevenirea si managementul diabetului.

Mai mult decat atat, nuca de cocos are proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice. Uleiul de cocos (MCT) ajuta in absorbtia mineralelor, fapt important in intarirea danturii si a oaselor si de asemenea, da un aspect placut si sanatos parului, pielii si unghiilor (prin includerea in alimentatie dar si prin aplicarea locala).

Pulpa de cocos este bogata in acizi grasi saturati care sunt foarte sanatosi; conţine, de asemenea, cantitati decente de proteina si un indice glicemic redus. O cana de pulpa (apx 200g) de nuca de cocos contine 27 g de grasime, 3 g proteina, 12 g carbohidrati (in mare parte fibre). Pulpa uscata poate fi macinata si folosita ca faina de cocos, ce poate inlocui cu succes faina clasica.

Apa de/din cocos este lichidul pe care il contine nuca de cocos in mod natural (a nu se confunda cu laptele de cocos, pe care il facem noi acasa). Este foarte bogata in electroliti (potasiu si alte minerale), fiind un remediu excelent dupa antrenament.

Beneficiile uleiului de cocos

1. Uleiul de cocos contine o combinatie unica de acizi grasi cu proprietati puternic medicinale.
Spre deosebire de grasimile saturate pe care le gasim in alimentele de origine animala, uleiul de cocos contine trigliceride cu lant mediu, ceea ce face ca aceasta grasime sa fie metabolizata diferit. Asta inseamna ca din tractul digestiv aceasta grasime se duce direct in ficat unde este utilizat ca o sursa rapida de energie sau este transformat in asa numitele cetone, ce pot avea efect terapeutic in special in boli precum epilepsie si Alzheimer.

2. Populatiile care mananca multa nuca de cocos, sunt unele dintre cele mai sanatoase populatii din lume

3. Nuca de cocos creste consumul de energie si te ajuta sa “arzi” mai multa grasime. Daca vrei sa slabesti, trebuie sa stii ca nu conteaza doar numarul de calorii ci si sursa acestora. Alimentele ne influenteaza corpul si sistemul hormonal in mod diferit in functie de calitatea acestora. Conform studiilor, aceste grasimi cu lant mediu (MCT) din nuca de cocos iti cresc consumul de energie comparat cu aceasi cantitate de calorii din grasimi cu lant lung. O cantitate de 15-30 de grame de MCT pe zi iti creste consumul de energie cu 5% (apx 120 calorii/zi), ceea ce duce la o slabire sanatoasa pe termen lung.

4. Acidul lauric continut de nuca de cocos este antibacterian, antiviral si antifungic. Aproximativ 50% din nuca de cocos este acid lauric. Cand uleiul de cocos trece prin procesul de digestie formeaza monogliceride ce poarta numele de monolaurin. Atat acidul lauric cat si monolaurin pot ucide bacteriile daunatoare patogene, ciupercile si virusii. In ceea ce priveste ajutorul pe care uleiul de cocos il da in lupta cu ciupercile, s-a dovedit ca uleiul de cocos poate fi folosit ca tratament in candidoza.

5. Uleiul de cocos “taie” foamea. Acest lucru are legatura cu eliberarea de corpi cetonici, datorita modului cum este metabolizat cocosul, fiind cunoscut faptul ca cetonele taie pofta de mancare.

6. Nuca de cocos imbunatateste nivelul colesterolului din sange. Desi este plin de grasimi saturate, uleiul de cocos nu dauneaza ci din contra ajuta la cresterea colesterolului HDL (cel bun) si la scaderea LDL (cel rau) si a obezitatii abdominale.

7. Nuca de cocos protejeaza parul impotriva degradarii, hraneste pielea si o protejeaza impotriva razelor solare daunatoare. Daca ai pielea uscata, uleiul de cocos este tot ce iti trebuie. S-a dovedit ca uleiul de cocos poate imbunatati hidratarea si nivelul lipidic al pielii. Nu e rau nici pentru par: aplica uleiul de cocos imediat dupa ce te-ai spalat pe cap si stai cu aceasta “masca” 30 de minute.

8. Uleiul de cocos te ajuta sa slabesti, cu predilectie din zona abdominala. Avand in vedere ca uleiul de cocos taie pofta de mancare si creste arderea tesutului adipos, acest ultim avantaj pe care vi-l prezint aici vine oarecum natural.
Speram ca te-am convins de beneficiile aproape miraculoase ale uleiului de cocos si ca il vei consuma si tu de acum.

Autor: cosmopolitan.ro
0

Comentarii (0)





    18.04.2014

    Ședința părților cointeresate în realizarea proiectului CO-WANDA

    17.04.2014

    Parteneriatul întărește colaborarea dintre cele două maluri ale Nistrului.

    17.04.2014

    Termen extins pentru înregistrare la Concursul Ecologic Național "Iubește-ți rîul!"

    17.04.2014

    Parteneriate durabile între localităţile de pe ambele maluri ale Nistrului

    17.04.2014

    Guvernanța Internetului, discutată la MTIC