RSS

Cum iti echilibrezi viata de familie si cea profesionala?

25.11.2009 Utile
160
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: Sursa: Ziare.com

Echilibrul profesie-familie nu se asigura doar printr-un numar egal de ore dedicat zilnic celor doua componente principale ale vietii noastre, ci rezolvand cu aceeasi pasiune si energie toate problemele zilnice, profesionale sau afective.

Ne putem bucura de o astfel de viata atunci cand, dezechilibrand cele doua "talgere" ale balantei, fie printr-o munca mai intensa, fie printr-o atentie sporita acordata familiei, stim cum sa procedam astfel incat sa revenim in cel mai scurt timp la "pozitia initiala", fara stres si fara regrete.

In conditiile societatii moderne, o viata echilibrata care sa ne ofere sentimentul de liniste si siguranta de care avem atata nevoie are la baza cinci notiuni fundamentale: scop, pasiune, putere, principii si perspective, scrie Jerry Lopper pe site-ul suite101.com.

Un dezechilibru intre "dimensiunile" acestor piloni face ca intreaga constructie sa piarda din rezistenta si stabilitate. Rezultatul? Suntem nemultumiti fara sa stim prea clar de ce, suntem furiosi fara sa ne fie prea clar pe cine, ne simtim neputinciosi fara sa stim ce putem face pentru a schimba situatia.

Cei cinci piloni

Cei care nu isi propun un scop in viata au toate motivele sa fie nesiguri pe ei si sa se simta frustrati. Dimpotriva, cei care stiu cu precizie ce urmaresc, afla, mai devreme sau mai tarziu, si cum sa obtina aceste rezultate si ajung sa cunoasca bucuria succesului.

Iar pentru aceasta este nevoie de foarte multa pasiune, de interes sincer pentru ca lucrurile sa fie duse la bun sfarsit. Cu cat depui mai multa energie, cu cat te implici mai mult, cu atat rezultatele nu intarzie sa apara.

Bineinteles ca este nevoie si de foarte multa putere interioara, dar si de existenta unor principii bine trasate si respectate cu strictete, in acord cu perspectivele pe care le urmarim.

Ce faci cand simti ca viata ta este dezechilibrata?

Te intorci la aceste notiuni fundamentale si reflectezi asupra modului in care ai ajuns sa le supraestimezi pe unele in defavoarea celorlalte, sau doar sa gresesti neacordandu-le unora dintre ele importanta cuvenita.

Apoi, trebuie sa treci la actiune si, mai ales, sa treci peste prejudecati. Munca intensa, eforturile prelungite depuse o perioada mai lunga de timp, nu duc la un dezechilibru decat daca nu stii sa ridici si aspectele vietii personale la aceeasi inaltime.

Fa-ti o lista cu cele mai importante lucruri din viata ta. Nu cele mai placute sau distractive, ci cele mai importante. Redu lista la jumatate. Inca o data. Pana cand ajungi la cinci sau sase la care nu poti sa renunti cu niciun pret. Apoi ocupa-te cu seriozitate de ele, fie ca e vorba de avere, dragoste, camin, copii, succes profesional sau prieteni.

Trateaza toate aceste aspecte cu acelasi interes si pasiune maxima. Fii creativ, pune-te in valoare, da frau liber imaginatiei in toate aceste directii pe care le consideri importante pentru tine.

Si, foarte important, invata sa spui "NU!". Multi fac greseala sa isi cheltuieasca timpul si energia inutil, pentru a face pe plac unuia sau altuia, constienti fiind chiar ca nu este bine ceea ce fac.

Invata sa refuzi, politicos, dar ferm, toate ofertele sau angajamentele care iti afecteaza propriile interese, pentru a-ti ramane timpul necesar implinirii propriilor dorinte.
 

Autor: Vitalie Cazacu
0

Comentarii (0)