Comportamentul sinucigaş al guvernului Filat
Am presentimente proaste pentru perspectivele electorale ale forţelor politice care ar trebui să ne scape de comunism. Aceste presentimente se bazează pe două evenimente recente.
Primul eveniment este noul val de scumpiri. Guvernarea actuală se comportă de parcă are de guvernat patru ani. Politicile pe care le promovează urmăresc doar obiective de lungă durată, ceea ce nu este rău atunci când ai timp. În condiţiile alegerilor anticipate, acest comportament este sinucigaş.
Pe lângă aceasta, în democraţie este importantă susţinerea de către cetăţeni a reformelor efectuate. Dacă reformele sunt făcute prea repede şi toate odată, există riscul ca ele să nu fie finalizate niciodată. Din punctul meu de vedere, acum e momentul când trebuie să se aplice politici economice care să răspundă, cel puţin parţial, aşteptărilor electoratului. E nevoie însă de multă imaginaţie ca aceste politici să fie implementate fără ca să dăuneze dezvoltării economice a R. Moldova pe termen lung, scrie Lilian Negură în Jurnal de Chişinău .
Lumina de la capătul tunelului
În condiţiile scumpirii în lanţ a produselor şi serviciilor, Guvernul ar trebui să transmită populaţiei două mesaje: 1. Nu el este de vină pentru scumpiri şi 2. Face tot ce îi stă în puteri pentru a lupta cu preţurile nejustificate. În acelaşi timp, guvernarea ar trebui să le dea oamenilor posibilitatea să vadă lumina de la capătul tunelului. Astfel, ar trebui elaborat un plan justificat economic prin care să se spună clar când şi cum vor fi mărite salariile şi pensiile şi cu cât. Termenele de mărire a salariilor (în etape) trebuie să fie suficient de apropiate ca să poată fi acceptate de populaţie. Acest plan nu trebuie însă să intre în contradicţie cu discursul actual al guvernului, pentru că în acest caz nu va fi crezut.
Guvernul ar trebui să-şi construiască comunicarea viitoare cu cetăţenii pe promovarea acestui plan. Sondajele arată că preocuparea principală a cetăţenilor moldoveni este sărăcia. Din acest considerent, toate aspectele pozitive din activitatea guvernului vor fi anulate de deteriorarea situaţiei economice a cetăţenilor şi pierderea speranţei într-o viaţă mai bună.
Lovituri sub centură
Al doilea eveniment este noul val de lovituri sub centură între liderii alianţei. Filat a declarat că va candida la Preşedinţie dacă alegerile vor fi prin vot popular, deşi pentru păstrarea alianţei era nevoie să-l susţină în continuare pe Lupu. Acesta din urmă i-a răspuns nervos că nu mai este candidatul alianţei, iar Ghimpu nu se consultă cu partenerii săi atunci când decide să nu trimită soldaţii moldoveni la Moscova pe 9 mai. Dacă lucrurile vor continua în această direcţie, comuniştii vor avea noi argumente grele pentru viitoarea campanie electorală.
Forţa este doar în unitate
Numai unitatea alianţei va putea contrabalansa PCRM. E o iluzie că fiecare componentă în parte a alianţei va obţine un scor mai mare la alegeri. Din acest considerent, eu cred că liderii alianţei trebuie de urgenţă să se întâlnească şi să se pună de acord asupra unui mecanism de comunicare în sânul alianţei care să nu permită astfel de fenomene pe viitor. Lucrurile se mişcă cu adevărat într-o direcţie în care probabilitatea să ne trezim cu o nouă guvernare comunistă, de data aceasta plină de resentimente şi cu siguranţă mai radicală, este foarte mare.
Sursa: ziar.jurnal.md
Flash News
- 05.05.2010
-
A. Tănase: Moldova va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia
- 05.05.2010
-
Guvernul a aprobat sistemul blocurilor electorale
- 05.05.2010
-
R. Moldova şi România vor semna un acord cu privire la îngrijirea mormintelor de război
- 05.05.2010
-
Valeriu Lazăr a fost desemnat coordonator naţional pentru CSI
- 04.05.2010
-
Moscova: 4 milioane de dolari pentru pregătirea de parada militară
- 04.05.2010
-
Fiica fostului preşedinte polonez Lech Kaczynski îşi sprijină unchiul la prezidenţiale
Video Line
- 05.05.2010
-
Filat îl critică pe Catan
- 04.05.2010
-
O lumânare la monumentul lui Ştefan
- 04.05.2010
-
"Moldtelecom"-ul, un urs greoi
Comentarii (0)