Sursa imagine: gandul.info

Micii, mai sănătoşi decât hamburgerul

Un hamburger poate avea până la 800 de kilocalorii, în timp ce 100 de grame de mici adună 200 de kilocalorii.

Masa de 1 Mai fără mici pare lipsită de farmec, şi cum această zi deschide sezonul micilor făcuţi la grătar în aer liber, nutriţioniştii oferă câteva ponturi pentru ca acest preparat să nu afecteze silueta sau sănătatea.
 
"Comparativ cu un hamburger, micii sunt mai sănătoşi. Acestora le lipseşte chifla şi sosurile bogate în aditivi alimentari şi kilocalorii. Un alt avantaj al micilor e că le lipseşte bucata de brânză, des întâlnită în tot felul de sendwich-uri cumpărate de la fast-food", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institului de Cercetări Alimentare.
 
Medicul nutriţionist spune că un hamburger poate avea până la 800 de kilocalorii, în timp ce 100 de grame de mici au 200 de kilocalorii. "Un mic de regulă are în jur de 20 de grame, deci cantitatea de kilocalorii este mult mai mică, comparativ cu cel al unui preparat fast-food", argumentează prof. dr. Mencinicopschi.

Grătarul cel mai sănătos se face pe plită

Specialistul în nutriţie recomandă citirea cu atenţie a etichetei atunci când cumpărăm mici de la magazin. "De evitat sunt cei care conţin multe grăsimi sau E-uri. Recomand prepararea cărnii de mici chiar acasă, pentru că se pot face tot felul de combinaţii de carne. Important e să lăsăm carnea preparată la macerat timp de o zi în frigider. Temperatura din acesta trebuie să fie de 4 grade Celsius", precizează nutriţionistul.
 
Felul în care preparăm micii este şi acesta important. Carnea poate deveni extrem de periculoasă pentru organism, mai ales dacă grăsimea, care se scurge, intră în contact cu focul. "Fumul degajat emană substanţe cancerigene, iar, astfel, sănătatea noastră este pusă în pericol. Atunci când punem mici pe grătar, trebuie să folosim unul de tipul plitei, deoarece grăsimea scursă nu ne va mai afecta sănătatea", explică prof. dr. Mencinicopschi.
 
Medicul spune că un mare avantaj al micilor este faptul că aceştia sunt mâncaţi cu muştar. "Acesta împiedică formarea compuşilor cancerigeni în organism. În plus, muştarul stimulează digestia, mai ales că micii sunt totuşi o carne grasă", completează nutriţionistul. Specialistul conchide precizând că doi-trei mici mâncaţi la sfârşit de săptămână nu provoacă mari daune organismului.
Autor: Mădălina Chiţu
Sursa: gandul.info
01.05.2010 Caleidoscop
5590
0

Comentarii 0


      • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

        20.01.2023
      • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

        19.01.2023
      • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

        14.01.2023
      • CARTEA „OAMENII LA PĂPĂDIILE” DE SERGIU BEZNIȚCHI: lansare la București, la 26 ianuarie 2023

        12.01.2023
      • /VIDEO/ Examinarea cererilor de chemare în judecată cu valoare redusă. Vezi ce presupune acest lucru

        12.01.2023