RSS

Moartea lui Kaczynski, elucidată abia după prezidenţiale

29.04.2010 Caleidoscop
273
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: cotidianul.ro

Premierul polonez va preciza cui îi aparţine vina accidentului de la Smolensk după consultări cu viitorul preşedinte, cel mai probabil colegul său de partid Bronislaw Komorowski. Analiştii sunt însă siguri ca piloţii vor fi învinovăţiţi, pentru a nu se declanşa un scandal internaţional. Premierul polonez a precizat deja că nu se pune problema unei defecţiuni tehnice sau a unei explozii.

Cauzele prăbuşirii avionului preşedintelui polonez Lech Kaczynski nu vor fi făcute publice decât după alegerile prezidenţiale şi după consultarea viitorului şef al statului, a declarat premierul Donald Tusk, potrivit televiziunii TVN24. Aceasta înseamnă că fratele preşedintelui defunct, Jaroslaw Kaczynski, nu va fi implicat în decizie. El a hotarât ieri să candideze la prezidenţiale, însă sondajul efectuat de PBS DGA îl creditează cu doar cu 27%. Marele favorit este Bronislaw Komorowski, numărul doi al partidului Platforma Civică, condus de premierul Tusk. Komorowski se bucură de susţinerea a 52% din electorat şi ar putea câştiga alegerile chiar din primul tur, pe 20 iunie, scrie “Washington Post”.

Unii analişti polonezi consideră că publicarea rezultatelor anchetei ar putea determina câştigatorul alegerilor.

Chiar dacă există un favorit clar, “toate sondajele făcute în Polonia după 1989 s-au dovedit greşite”, spune pentru Europa Liberă Przemyslaw Zurawski vel Grajewski, expert la Natolin European Center din Varşovia. El adaugă că, deşi favorit, Komorowski “a fost criticat pentru discursurile din perioada de doliu, care erau foarte oficiale şi nu dovedeau tristeţea sa. Era evident că nu erau sincere.”

“Lech Kaczynski era inamicul public al guvernului”, a mai spus Zurawski vel Grajewski.

Ruşii au “întârziat” prăbuşirea cu 15 minute

Premierul polonez a oferit totuşi câteva detalii despre accidentul aviatic de la Smolensk. Tusk a exclus din rândul cauzelor accidentului eventualele probleme tehnice ale aparatului Tupolev 154 sau o explozie la bordul acestuia. Tusk a mai adăugat că există o neconcordanţă între ora 8:56, indicată de autorităţile ruse ca moment al prăbuşirii, şi 8:41, înregistrată de cutiile negre.

Donald Tusk a subliniat buna cooperare cu investigatiorii ruşi şi a declarat că autorităţile de la Varşovia au primit toate laptop-urile şi telefoanele mobile ale victimelor accidentului, încercând să elimine astfel suspiciunea presei poloneze că anchetatorii ruşi au pus mâna pe posibilele informaţii secrete stocate în aparatele fostului preşedinte şi ale liderilor militari care şi-au pierdut viaţa în accident.

Morţii sunt de vină

Analiştii polonezi sunt sceptici în privinţa transparenţei investigaţiei din Rusia, mai cu seamă că există o tendinţă de apropiere în relaţiile bilaterale, pe care ambele părţi încearcă să o fructifice. “Singura explicaţie acceptabilă din punct de vedere politic este să se dea vina pe piloţii polonezi. Orice altă explicaţie ar stârni un scandal uriaş. Se poate să fi greşit controlorii de trafic ruşi sau cei care au revizuit avionul în Rusia sau chiar se poate să fi fost o acţiune deliberată a ruşilor. Toate aceste trei scenarii ar provoca un scandal internaţional. Cea mai acceptabilă explicaţie rămâne greşeala piloţilor. Acesta cred că va fi rezultatul anchetei din Rusia”, a declarat pentru Europa Liberă Przemyslaw Zurawski vel Grajewski.

Autor: Răzvan Ciubotaru
Sursa: cotidianul.ro
0

Comentarii (0)



    27.12.2010

    Amnesty International: Russia must overturn unfair conviction of businessman

    27.12.2010

    Expiră contractul dintre Gazprom şi Moldovagaz – ce va urma?

    24.12.2010

    Precizările MAEIE cu privire la unele declaraţii apărute recent în mass media

    23.12.2010

    Amnesty International Moldova: Buletin Informaţional octombrie-decembrie 2010

    23.12.2010

    Între două monitorizări diferite – unde e adevărul?