RSS

Chemaţi-l pe dr. House! Un caz medical ciudat a fost rezolvat cu ajutorul celebrului serial american

08.02.2014 Caleidoscop
223
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: cbc.ca

Un pacient din Germania, ce prezenta un ansamblu de simptome care îi nedumereau pe medici, a fost, în cele din urmă, diagnosticat: el suferea de o intoxicaţie rar întâlnită, iar diagosticul a fost pus de câţiva medici care şi-au amintit de un caz similar, prezentat în serialul „Dr. House.”

Pacientul, un bărbat în vârstă de 55 de ani, a fost internat la spitalul din Marburg, Germania, cu insuficienţă cardiacă severă, surditate şi orbire aproape complete, hipotiroidism, febră de cauză necunoscută şi alte simtpome. Singurele evenimente deosebite în istoricul său medical erau intervenţiile chirugicale pentru înlocuirea articulaţiilor şoldului.

Cazul era neobişnuit şi i-a nedumerit pe medici până când, căutând informaţii despre această combinaţie de simptome, şi-au reamintit, totodată, de un episod din serialul Dr. House, în care era vorba despre un caz similar. În film, diagnosticul fusese acela de intoxicaţie cu cobalt.

Medicii germani au găsit niveluri înalte de cobalt şi crom în urina pacientului şi au ajuns la concluzia că intoxicaţia cu cobalt se datora metalului folosit la fabricarea uneia dintre protezele de şold. Descrierea cazului a fost publicată în The Lancet.

După înlocuirea protezei metalice cu o alta fabricată din material ceramic, concentraţia de cobalt şi crom din organismul pacientului a scăzut, starea sa s-a stabilizat şi pacientul şi-a revenit în mare măsură; funcţia inimii s-a îmbunătăţit datorită unui stimulator cardiac care i-a fost implantat, dar, din păcate, vederea şi auzul nu şi le-a mai putut recupera decât în mică măsură.

Unul dintre primele rapoarte medicale asupra intoxicaţiei cu cobalt a fost publicat în 1967, de medicii canadieni, după ce 44 de bărbaţi cu vârste între 40 şi 70 de ani au murit în mod neaşteptat. A fost nevoie de mult timp şi efort pentru rezolvarea misterului; au fost făcute autopsii atente, constatându-se că bărbaţii prezentau cu toţii cardiomiopatii severe, dar specialiştii care le-au făcut nu reuşeau să îşi dea seama ce determinase leziunile observate .

În cele din urmă, a fost găsit un element comun: toţi cei 44 de bărbaţi obişnuiau să bea bere fabricată de o anumită berărie din oraşul Quebec. Mergând pe această pistă, medicii au aflat că fabricanţii obişnuiau să adauge în bere un compus de cobalt, pentru a stabiliza spuma.

Comparaţia cu cazuri similare petrecute în alte oraşe au condus la concluzia că era vorba despre otrăvire cu cobalt.

De atunci, a fost interzisă utilizarea cobaltului în procesul de fabricare a berii, dar e imposibil de spus câţi oameni muriseră deja din această cauză.

Autor: descopera.ro
Sursa: CBC News
0

Comentarii (0)





    12.02.2014

    Relațiile economice dintre Cehia și Moldova, promovate în Regiunea de Dezvoltare Nord

    12.02.2014

    Circa 130 mii de persoane au beneficiat de serviciile Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor în 2013, de trei ori mai mult decât în anii precedenți

    12.02.2014

    Prima ședință a CRD Sud în Regiune - noi inițiative, noi oportunități

    12.02.2014

    Fundația Est Europeană selectarea reprezentanților media pentru training în domeniul deontologiei profesionale

    11.02.2014

    Vizită de studiu în Italia, în domeniul energiei alternative şi eficienţei energetice