„VIRUSUL” care MACINĂ moldovenii plecați din ȚARĂ
În primul rând, dorul. Dorul nostru, moldovenesc, te macină, te face să te urci pe pereți. Dacă te-ai născut în Republica Moldova, cu siguranță știi despre ce vorbesc. Pentru că ești infectat mai mult ca sigur de virusul dorului. Îl ai în sânge și există un singur tratament, din când în când să revii acasă. Leacul este extrem de amar și eficient în același timp. Când revii în țărișoară vezi sărăcie, corupție, beție, drumuri proaste și îți trece pe loc boala. Atenție, dorul nu se ostoiește decât pentru scurt timp. Practic nu ai scăpare și trebuie din nou să te întorci peste ceva vreme. Grijă mare, dacă nu este tratată, boala dorului recidivează, se transformă în melancolie cronică, iar de aici până la depresie morbidă nu este decât un pas.
---
Acomodarea. Acesta ar fi al doilea mare dezavantaj al plecării din Moldova. Să zicem că ești printre moldovenii norocoși, care au plecat să-și practice meseria lor, nu să șteargă funduri sau să care cu spatele. Să zicem că ești bun la ceea ce faci. Ei bine, uneori contează mai puțin. Felul în care te acomodezi stilului de muncă a țării în care ai ajuns își va pune amprenta pe confortul tău psihic. Repet, poți fi foarte bun în ceea ce faci, dar dacă nu te-ai lipit de colegi, ești mai mereu cu gândul la viața ta de „acasă”, după o sătămână două or să te încerce gânduri de întoarcere. E foarte dificil să te rupi de un grup și să te obișnuiești cu tabieturile și felurile de a fi ale altui grup. Al naibii de dificil. Trebuie să ai un psihic destul de tare ca să nu clachezi și să treci cu bine peste acest hop al acomodării. Sunt convins că mulți moldoveni sunt în stare să-l treacă. Întrebarea este cu ce preț?
---
Discriminarea este vizibilă sau mai puțin simțită, dar există. Nu trebuie să fii cine știe ce sociolog sau psiholog ca să realizezi că unii „localnici” te vor considera intrus și, deși nu ți-o zic în față, or să-ți facă zile fripte. Dacă stai bine la capitolul acomodare, o să treci lejer și peste asta. Dacă ai creierii zdruncinați după acomodare s-ar putea să te afecteze acest dezavantaj mai mult decât e cazul. Tot ce trebuie să știi este următorul lucru, nu toți de-ai locului sunt așa, iar cel care se comportă agresiv cu tine este un prost. Foarte important este și faptul că trebuie să-ți spui, să te convingi că nu ești un om de mâna a doua, că nu este nimic în neregulă cu tine. Dimpotrivă, ești chiar mai bun decât mulți de pe acolo și o să reușești sa te impui.
---
Hățișul birocratic este cel care îi sperie cel mai mult pe moldoveni. Dar chestiunea birocrației se rezolva relativ ușor dacă știi să găsești și să citești legea, regulamente și alte acte normative. Cât timp ai informații, iar legea îți permite să deții vize, permise de muncă, certificate – nu-ți fă griji, o să le obții… asta dacă ești tenace.
---
Și banii sunt o problemă, un dezavantaj. Adevărat, dar, sper eu, ai fost suficient de inspirat ca să nu pleci din Moldova cu ochii legați. Ai un contract, o promisiune cu greutate că vei primi de muncă și ai niște bani puși deoparte… Cum ar veni, bani pentru zile negre. Dacă e așa și dacă ai găsit o slujbă care să-ți permită să economisești, în curând vei avea o locuință mai acătării. În curând o să-ți poți aduce familia la tine… Să nu grăbim lucrurile. Toată lumea adultă e conștientă de faptul că trăim vremuri de criză, când locurile de muncă nu se bat în cuie. Totul este să perseverezi. Cunosc moldoveni care au ajuns în Italia nu și-au găsit de muncă. Au încercat în Spania, nu au reusit să-și găsească, au plecat în Franța, iar într-un final au ajuns să-și găsească un rost tocmai… în Norvegia.
Sursa: cojocari.ro
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE
27.01.2023 -
6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”
26.01.2023 -
În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială
20.01.2023 -
Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025
19.01.2023 -
Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale
14.01.2023
-
Comentarii 0