Ştiri la pachet
Categorii RSS

Scutul/scuturile antirachetă, într-o fază constructivă?

27.04.2010 Opinii
79
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: financiarul.com

Presedintele Medvedev  a declarat, cat se poate de clar, ca Rusia este interesata sa coopereze cu NATO in ce priveste crearea unui sistem de aparare antiracheta. Precizare intru totul oportuna, caci pune capat speculatiilor care s-au  facut, chiar si in ziare de la Moscova, asupra  pozitiei reale a Rusiei in privinta sistemelor antiracheta. Brutal formulata, esenta speculatiilor o gasim in titlul dat unui articol din „Kommersant”, preluat de agentia RIA-Novosti: „Moscova nu accepta resturile de la masa NATO”. Figura de stil ii apartine reprezentantului Federatiei Ruse la sediul NATO de la Bruxelles, Dmitri Rogozin, care s-a declarat nemultumit de faptul ca reuniunea  de la Tallin a ministrilor de Externe ai statelor membre  ale NATO a dezbatut problema unui scut spatial european in absenta Rusiei (iar o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, prevazuta cu acest prilej, n-a mai avut loc).

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a explicat ca tara sa coopereaza strans cu NATO in analizarea amenintarilor de proliferare nucleara, „dar, in paralel, este pe cale sa se elaboreze scheme de reactie la aceste amenintari fara participarea noastra”. Un sistem de aparare antiracheta trebuie creat printr-o actiune comuna, a spus ministrul, „nu sa fim invitati sa ne alaturam la ceea ce se decide fara participarea noastra”. In limbajul sau colorat, ambasadorul Rogozin a spus-o ca in titlul de mai sus si a adaugat ca „in etapa de fata nu e nimic de examinat, caci (in propunerea NATO – n.n.) nu vedem decat lozinci fara continut concret”.
 
Cu alte cuvinte, Rusia ar dori sa discute cu NATO in materie de scut, dar nu sa accepte decizii luate in prealabil de Alianta (desi, daca e o alianta, nu e deloc nefiresc ori suparator ca partenerii sa se consulte mai intai intre ei si sa-si formuleze o pozitie comuna).
 
Neintelegerea de la Tallin a fost, asadar, doar o chestie de procedura sau nu? Presedintele Medvedev face inutila intrebarea: „Rusia ar putea spune da  propunerii secretarului general al NATO daca aceasta propunere este serioasa”. Anterior, la Praga, cu prilejul semnarii lui START II, seful statului rus afirma ca tara sa a propus Statelor Unite concursul sau in ce priveste „crearea unui sistem antiracheta global”.
 
Cand se va termina cu toate aceste clarificari si vor fi puse toate piesele pe masa, dezbaterea asupra scutului/scuturilor antirancheta ar putea intra intr-o noua faza, una constructiva.
Autor: Corneliu Vlad
Sursa: inforusia.ro

Comentarii (0)