Sursa imagine: wordpress.com

R. Moldova, Vietnamul Rusiei

Dacă nu era american, nu-i exclus să fi fost acum prinţ. Cum însă în SUA regii şi lorzii nu mai sunt în vogă încă de pe timpurile războiului de independenţă, John Kerry, rudă cu mai multe familii regale din Europa, a ales mai întâi câmpul de luptă din Vietnam, iar apoi cursele electorale, pe care, în cea mai mare parte a lor, le-a câştigat.

Vizita şefului diplomaţiei americane a întărit impresia că Republica Moldova, această cvasi-anonimă cenuşăreasă a Europei, pe care, în afară de cizma brutală a Kremlinului, nimeni nu o lua în seamă, a ajuns să fie curtată de marile puteri occidentale. În ultimii doi ani, Chişinăul a fost vizitat de cinci din cei zece cei mai puternici oameni ai planetei (Joe Biden, Angela Merkel, José Manuel Barroso, Catherine Ashton, John Kerry).

Înghesuiala unor oaspeţi de mare forţă pe plaiul mioritic nu este întâmplătoare. Se ţese o intrigă mare. Există ţări membre ale UE foarte respectate, unde de un deceniu, bunăoară, n-a călcat picior de înalt oficial american sau german.

Oricum ai suci-o, Republica Moldova este acum în pole-position. Nu încape vorbă. Postura de favorită a UE, dar şi, după cum ne-am convins miercuri, a Statelor Unite, se datorează unui nou război rece cu miză existenţială.

Mortul care trebuie ucis

Se înșală cei care consideră că lupta se dă pentru teritoriul sau avuţia Ucrainei. Obiectul disputei e securitatea europeană. Uciderea, dacă vreţi, a unui imperiu mort care încă nu a renăscut.

Defuncta URSS poate să învie numai înghiţind Ucraina. De aceea, UE şi SUA vor face tot ce le stă în puteri pentru a evita acest ospăţ.

R. Moldova şi Georgia, care au devenit, după cum scria recent „Le Monde”, noua linie a frontului dintre UE şi Rusia, sunt astăzi pentru Occident nişte premii de consolare după înfrângerea de moment în bătălia de la Kiev. Dar lupta continuă. Încă nimic nu-i pierdut.

Pe aici nu se trece

Retragerea Ucrainei face să crească semnificaţia strategică a aliniamentelor de la Nistru pe care a poposit miercuri secretarul de stat american. Este simptomatic faptul că fostul ofiţer american, care şi-a riscat viaţa în război, a venit la Chişinău ca să le spună de fapt ruşilor nimic mai mult decât: pe aici nu se trece.

La Chişinău, Kerry i-a dat de înţeles lui Putin că, în cazul în care nu se potoleşte, R. Moldova va deveni, păstrând proporţiile, desigur, Vietnamul Rusiei. Numai astfel poate fi explicat dialogul public dintre preşedintele moldovean şi secretarul de stat american în care a fost taxată fără înconjur originea şi esenţa rusească a separatismului transnistrean.

Lecţia georgiană n-a rămas neînvăţată, bineînţeles în Occident. De aceea, repetarea unei invazii ruse de genul celeia din august 2008 este puţin probabilă.

Vecinătatea cu România şiprezenţa militară americană la Deveselu şi Marea Neagră îşi vor spune cuvântul. Ca să nu mai vorbim de argumentul Olimpiadei de la Soci care va fi boicotată dacă Moscova va forţa nota.

Semnale americane din beciurile de la Cricova

În ce priveşte prezenţa secretarului de stat american în beciurile de la Cricova, aceasta are o dublă semnificaţie. Mai întâi, Kerry trimite un semnal cetăţeanului moldovean din spatele frontului, arătând că America savurează licoarea pe care Putin vrea s-o arunce în şanţ.

Mai apoi, el dă de înţeles că muniţia noastră comercială numărul unu nu va fi lăsată de izbelişte, acesteia găsindu-i-se aplicare. Nu-i exclus, chiar pe piaţa de peste ocean.

Acesta e un lucru vital. Vinul pentru R. Moldova este ceea ce au fost pantofii de sticlă pentru Cenuşăreasă.

Zgâtia de fată din basmul lui Perrault, recuperându-şi încălţămintea pierdută, a primit, precum se ştie, recunoaşterea meritată după o lungă perioadă de obscuritate şi neglijare. Din acest punct de vedere, toastul lui John Kerry pentru reîntoarcerea R. Moldova în Europa, ca şi întreaga lui vizită la Chişinău, se constituie într-un gest efectiv princiar.

Autor: Petru Bogatu
Sursa: ziarulnational.md
07.12.2013 Opinii
6575
0

Comentarii 1

  • balanta:

    1.rudenia cu alti demnitari de stat - arata intr-adevar o democratie puternica in acest stat. Faptul ca in SUA au loc alegeri democratice si ca ,,tronul'' presedintial nu este transmisibil.
    2. Mortul care trebuie ucis. Deja demult nu este mort, dar a inviat din morti. A fost preluata industria Bielorusiei, Armeniei, Kazahstanului si urmeaza. De remarcat lupta pieruta in orientul mijlociu: Iran, Siria. Dar si Cipru
    3. Pe aici nu se trece. Da, numai ca americanii au pierdut Vietnamul. Alt fapt demonstrat si de toata lumea (exceptie Anglia si SUA care au dezlegat operatiunea data)ca Georgia a inceput genocidul, exact cum marele nostru tata al natiunii dl Mircea Snegur in anii 1991 cu Transnistria. Intrebati-l pe oricare georgian a vrut el acest razboi? Am ajuns la momentul ca si in Georgia s-a schimbat puterea, v-om vedea ce va fi si acolo peste un an de zile
    4. Baicotul olimpiadei??? cine SUA?? oameni buni nu toata lumea se limiteaza la aceasta tara. Vreau vin, nu vreau las-i sa stea acasa. Si mai bine ar fi, cind au avut loc jocurile in Salt lake city si nagano, amar de jurarea care s-a facut
    5. Ucraina este cea mai mare tara din Europa si are industrie cu exportul peste 60-70 catre Rusia. In opinia mea ei singuri trebuie sa decida in baza cui va creste PIB, cu ajutorul UE cind 10-15 milioane de tineri vor avea dorinta de a pleca catre UE fara nici o siguranta ca-si vor gasi un loc de munca sau cu parten Estic

    10.12.2013 14:40

    • Condiții inovatoare pentru industriile creative din Moldova, cu suportul Programului Transnațional Dunărea

      05.08.2022
    • CALM către Președinta Maia Sandu: „Fără reforma APL II nu poate fi descentralizare și nici integrare în UE!”

      04.08.2022
    • Mai mulți reprezentanți ai instituțiilor de stat din RDC se instruiesc cu privire la acordarea primului ajutor și pregătire în caz de dezastre și gestionare a situațiilor cu risc crescut

      04.08.2022
    • Jocul video educațional e-TIC, discutat cu tineri și tinere la Centrul de Tineret Cahul

      03.08.2022
    • A fost semnat un contract de antrepriză, în valoare de 32,4 mln lei, pentru construcția unei stației regionale de epurare și extinderea rețelelor de canalizare în orașul Florești

      03.08.2022