UE aşteaptă până vineri dimineaţă decizia Ucrainei privind Acordul de asociere
Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a numit dimineaţa zilei de vineri, 29 noiembrie, ca termen limită pentru ca Ucraina să ia o decizie cu privire la semnarea Acordului de asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, relatează Ria Novosti.
'Suntem pregătiţi şi uşile sunt deschise.În sens literal, termenul limită pentru această decizie este dimineaţa zilei de vineri. Da, există speranţă pentru semnare şi, după cum se spune, speranţa moare ultima', a adăugat el.
'Cunosc decizia guvernului ucrainean. Ştim că în conformitate cu Legea Fundamentală a Ucrainei, preşedintele semnează astfel de acorduri', a mai spus Fule, indicând că o astfel de posibilitate nu se întâmplă la fiecare două zile sau la fiecare două săptămâni. 'Acum totul este în mâinile părţii ucrainene, care a solicitat o pauză', a subliniat oficialul european.
Joia trecută, guvernul ucrainean a decis să suspende pregătirile pentru semnarea Acordului de asociere la UE, prevăzută la summitul Parteneriatului Estic la Vilnius.
De asemenea, comisarul european pentru extindere şi-a exprimat speranţa că preşedintele Viktor Ianukovici şi-a menţinut în agendă participarea la reuniunea de la vârf de la Vilnius (28-29 noiembrie).
'Aşteptăm cu nerăbdare prezenţa completă a delegaţiei ucrainene. Sper foarte mult că Viktor Ianukovici va fi la summit. Cred că e foarte important să nu uităm că Ucraina are o responsabilitare faţă de întreaga regiune şi, prin urmare, dl Ianukovici va explica motivele guvernului său', a afirmat Stefan Fule.
El şi-a exprimat, totodată, speranţa că, dacă Acordul de asociere nu va fi semnat, aceasta nu va influenţa în sens negativ negocierile cu FMI. 'Noi credem că Acordul de asociere va apropia Ucraina de o înţelegere cu FMI, iar un eşec nu va duce la nimic bun', a subliniat oficialul european.
Ucraina urmează să primească un împrumut din partea FMI, în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari, dar Fondul condiţionează acordarea creditului de creşterea preţului la gaze pentru populaţie, condiţie considerată de guvernul de la Kiev nerealistă în situaţia economică actuală.
La rândul său, Uniunea Europeană a promis Ucrainei un ajutor financiar de 610 milioane de euro, dar întârzie să deblocheze fondurile din cauza faptului că Kievul nu a încheiat un acord cu FMI.
Manifestaţiile pro-integrare au continuat şi luni seara la Kiev şi în alte mari oraşe ucrainene. În Piaţa Independenţei din capitala ucraineană au fost semnalate, din nou, ciocniri dintre protestatari şi scutieri. În semn de solidaritate cu manifestanţii, fostul premier Iulia Timoşenko - fost premier, care execută o pedeapsă cu 7 ani de închisoare pentru abuz de putere şi a cărei eliberare, pentru îngrijiri medicale în străinătate, a fost cerută de UE, ca o condiţie pentru semnarea Acordului de asociere - a intrat în greva foamei pe termen nelimitat.
Sursa: agerpres.ro
- 04.12.2013
-
Primul Târg al Inovațiilor de Bibliotecă în Moldova
- 04.12.2013
-
Socialiştii protestează împotriva politicilor antisociale ale guvernării
- 04.12.2013
-
FPDL din România şi Centrul Contact au identificat oportunităţi noi de colaborare
- 03.12.2013
-
Socialiştii condamnă politica bugetar-fiscală a actualei guvernări şi vin cu propuneri de alternativă
- 03.12.2013
-
Republica Moldova și Serbia transmit Kârgâzstanului experiențe și bune practici în domeniul dezvoltării regionale și locale
Video Line
- 22.05.2013
-
Paradă de hram, la Bălți
- 18.05.2013
-
Aliona Moon „O mie”
- 21.04.2013
-
Trei vite mari cornute pășteau „культурно” pe Aleea Clasicilor
Comentarii (0)