RSS

Ce risti daca dormi prea mult

25.10.2013 Caleidoscop
819
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: yasnodar.ru

In societatea occidentala, multe persoane, incepand chiar din copilarie, sufera mai degraba de un deficit de somn si acest lucru poate avea consecinte nocive asupra sanatatii, favorizand aparitia unor boli cronice. Dar noi cercetari sugereaza ca si situatia opusa – excesul de somn – poate fi la fel de daunator sanatatii noastre, poate chiar mai daunator.

Un studiu a peste 50.000 de persoane a dus la concluzia ca atat somnul insuficient, cat si cel excesiv maresc riscul aparitiei unor afectiuni fizice si psihice, printre care bolile de inima, diabetul, anxietatea si obezitatea.

Cei care dorm mai putin de 6 ore pe noapte prezinta un risc mai mare de boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet, obezitate si boli mintale.

Pe de alta parte, nici odihna in exces nu este neaparat mai buna pentru sanatate. Studiul realizat de American Academy of Sleep Medicine indica faptul ca riscul de boli coronariene, diabet si accident vascular cerebral era chiar mai ridicat in cazul celor ce dormeau prea mult fata de cei care dormeau prea putin.

Somnul cu durata optima in fiecare noapte reduce riscul aparitiei acestor boli si le poate fi util celor care deja sufera de probleme de sanatate frecvente in jurul varstei de 45 de ani.

Dupa cum explica un expert in medicina somnului, dr. Safwan Badr, un stil de viata sanatos si echilibrat nu se reduce doar la alimentatie corecta si exercitii fizice; durata si momentul somnului sunt la fel de importante ca si miscarea si hrana.

“Este esential ca adultii sa doarma 7-9 ore in fiecare noapte, pentru a beneficia de pe urma somnului, iar lucrul este cu atat mai important pentru cei care sufera deja de o afectiune cronica.

Probleme legate de somn, precum apneea in somn si insomnia, apar frecvent la persoanele cu boli cronice si va pot afecta capacitatea de a dormi bine. Asa ca, daca va treziti obositi, discutati cu un medic specializat in medicina somnului, pentru a afla daca aveti vreo problema. Daca sunteti diagnosticati cu o problema legata de somn, tratarea ei va poate imbunatati semnificativ simptomele si calitatea vietii.”

Dr. Badr si colegii sai au analizat fisele medicale a 54.000 de americani cu varsta de peste 45 de ani, in vederea realizarii studiului lor, al carui rezultate au fost publicate in jurnalul Sleep.

Au descoperit ca aproximativ o treime erau persoane din categoria celor care dormeau putin – maximum 6 ore pe noapte; doua treimi se incadrau in categoria celor cu durata optima de somn – 7-9 ore din 24, iar un mic numar de persoane intrau in categoria celor ce dormeau mult – mai mult de 10 ore pe zi.

Cercetatorii au constatat ca tiparele de somn erau asociate cu anumite probleme fiziologice si psihologice, ale caror simptome puteau fi atenuate prin adoptarea unei durate optime de somn in fecare noapte.

Autor: Mail Online
Sursa: cerceteaza.com
0

Comentarii (0)





    14.07.2014

    Igor Dodon s-a întîlnit la Moscova cu diaspora moldovenească

    14.07.2014

    Drumurile din raionul Briceni se transformă în șantiere

    14.07.2014

    CONCURS de selectare a participanților la vizită de studiu în voievodatul Lublin, Polonia, cu genericul „Dezvoltarea mediului de afaceri al Regiunii de Dezvoltare Centru în domeniul industriei alimentare şi turismului rural”

    11.07.2014

    Apel de aderare “Încă un pas spre dezvoltarea regională și comunitară”

    11.07.2014

    Valeriu Lazăr este noul președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Moldova