Sursa imagine: hotnews.md
Adrian Dinu Rachieru şi Mihai Eminescu, la Bălţi
Eseistul şi criticul literar român Adrian Dinu Rachieru a lansat azi, în incinta Bibliotecii Ştiinţifice a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, cartea „Eminescu după Eminescu”, apărută în 2009 la Editura Augusta din Timişoara.
Împreună cu scriitorii români Nicolae Busuioc, Catinca Agachi şi Ion Muscalu, reputatul critic şi eseist Adrian Dinu Rachieru, care a venit pentru prima oară la Bălţi, au vorbit studenţilor şi profesorilor bălţeni despre actualitatea lui Mihai Eminescu, despre cum receptarea operei clasicului literaturii române a evoluat pe parcurs. „În textele eminesciene nu trebuie de căutat soluţii pentru ziua de azi, ele trebuie citite în rama epocii”, spune autorul cărţii „Eminescu după Eminescu”, Adrian Dinu Rachieru.
Despre calităţile textuale şi contextuale ale volumului „Eminescu după Eminescu”, în care cititorul are posibilitatea să descopere o nouă-veche abordare a „brand”-ului Eminescu, au vorbit profesorii universitari Nicolae Leahu, Margareta Abramciuc, Maria Şleahtiţchi, Diana Vrabie, Anatol Moraru – nume cunoscute în litaratura română de astăzi.
„Cartea, o dovadă că Eminescu este viu, e scrisă într-o manieră foarte modernă, autorul ei fiind şi creator de stil în critica literaturii române”, a spus, în discursul său despre cartea „Eminescu după Eminescu”, cercetătoarea Catinca Agachi, director adjunct al Bibliotecii „Gh. Asachi” din Iaşi.
Adrian Dinu Rachieru: „Eminescu este mereu pus şi repus în discuţie. Asta e şansa longevităţii scriitoriceşti”
Adrian Dinu Rachieru: „Cartea despre Eminescu este una polemică. Şi, pe bună dreptate, dl Leahu făcea observaţia că, de fapt, asta asigură şi longevitatea oricărui scriitor. În momentul în care un scriitor este controversat, posteritatea lui este asigurată. Controversa, spunea un critic important, un rafinat degustător de poezie, Gheorghe Grigurcu, este cea mai bună naftalină. [...] Eminescu rămâne un subiect controversat, inclusiv din unghiul canonului; sunt şi tentative de a-l retrograda. În pofida interesului afişat pentru Eminescu, eminescologia rămâne până la urmă o problematică privată. Noi nu avem, din păcate, un institut Eminescu, o Catedră Eminescu, pentru care pleda Pompiliu Constantinescu cu ani în urmă”.
Destăinuiri editoriale
„M-aş fi bucurat însă să apar în faţa domniilor voastre cu o antologie promisă demult, ea se cheamă „Poeţi din Basarabia”. Este în lucru la Editura Academiei de la Bucureşti, în colaborare cu Editura Ştiinţa de la Chişinău. Un capitol consistent din această carte e rezervat Şcolii de la Bălţi, fiindcă, iată, aveţi aici un mentor, dl Nicolae Leahu, care a lansat sintagma de „educaţie optzecistă” într-o carte senzaţională, o carte de reper pentru bibliografia problemei („Poezia generaţiei ’80”, Cartier, 2000 – n.r.)”, s-a destăinuit criticul şi eseistul Adrian Dinu Rachieru în discursul său de la Bălţi.
Despre Adrian Dinu Rachieru
Adrian Dinu Rachieru s-a născut la 15 septembrie 1949 în localitatea Soloneţ, judeţul Suceava. Este profesor universitar român, critic literar, eseist şi prozator. După absolvirea Liceului Ştefan cel Mare din Suceava, în 1966, urmează cursurile Facultăţii de Filosofie – secţia Sociologie – de la Universitatea din Bucureşti (1966 – 1971). Este doctor în sociologie al Universităţii din Bucureşti cu teza „Postmodernismul românesc şi circulaţia elitelor în context postdecembrist” (1999). Funcţionează ca sociolog la diferite întreprinderi din Timişoara, între anii 1971 şi 1986, cercetător ştiinţific (la Centrul de Igienă şi Sănătate Publică din oraşul de pe Bega, între anii 1986 şi 1993), inspector-şef la Cultură, în judeţul Timiş (1993 – 1994), consilier al Editurii Augusta, redactor la revistele „Rostirea românească” (2000 – 2006), „Oglinda literară” etc., conferenţiar, apoi profesor, la Universitatea Tibiscus. În prezent este decanul Facultăţii de Jurnalistică de la Universitatea Tibiscus din Timişoara.
Adrian Dinu Rachieru a publicat interesante lucrări de critică literară, de sociologia culturii, incitante romane ale paradoxalei realităţi postdecembriste şi „imediate“. (Wikipedia.org)
În imagine, de la dreapta la stânga: scriitorii Adrian Dinu Rachieru, Nicolae Busuioc, Catinca Agachi şi Ion Muscalu
Autor: Ion Uruşciuc
Sursa: hotnews.md
Sursa: hotnews.md
20.04.2010 Caleidoscop
8663
Printează
Trimite unui prieten
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Marcel Spatari pleacă din funcție! Cine va fi noul ministru?
30.12.2022 -
Bilanțul anului 2022: investiții în valoare de 215 mln lei valorificate de ADR Centru pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională
30.12.2022 -
Proprietarii terenurilor afectate de construcția apeductului magistral Chişinău-Străşeni-Călăraşi vor fi despăgubiți
28.12.2022 -
27 martie 2023 – termenul de depunere a cererilor de finanțare pentru notele conceptuale selectate în cadrul Concursului proiectelor de dezvoltare urbană
22.12.2022 -
La Bălți au fost finalizate lucrările de reparație a străzii Petru Zadnipru și a unor căi de acces
21.12.2022
-
Comentarii 0