Ştiri la pachet
Categorii RSS

Avatarurile primului deceniu al mileniului

01.01.2010 Revista Presei
135
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: pensiunea-magic-garden.ro

31 decembrie nu este numai ultima zi a anului 2009, ci si ultima din primii zece ani ai unui nou mileniu – o perioada caracterizata prin transformari si evenimente care au marcat irevocabil lumea. Primul deceniu al anilor 2000 a fost marcat inca de la debut de atacurile teroriste de la New York si Washington, care au declansat interventiile militare din Afganistan, iar apoi Irak. Finalul deceniului unu al mileniului trei este marcat de cea mai grava criza financiara si economica din 1929 incoace. Trecem in revista in randurile de mai jos evenimentele si procesele care au definit perioada 2000-2009.

11 septembrie 2001
Doua avioane deturnate de teroristi kamikaze au lovit in plin cele doua Turnuri Gemene ale complexului World Trade Center din New York. Un alt avion a lovit Pentagonul, la Washington, iar al patrulea s-a prabusit in statul Pennsylvania, dupa o lupta intre pasageri si teroristi.

Atacurile teroriste, fara precedent in istoria Statelor Unite, s-au soldat cu moartea a 2.973 de persoane. Cele doua Turnuri Gemene s-au prabusit la cateva ore dupa atacuri, lasand Statele Unite in stare de soc. Atentatele au fost revendicate de reteaua terorista Al Qaeda, condusa de Osama bin Laden.

Razboiul impotriva terorismului
Ca reactie la atacul terorist, administratia republicana a presedintelui George W. Bush a lansat "razboiul impotriva terorismului". La sfarsitul anului 2001, o coalitie militara internationala condusa de Statele Unite ataca Afganistanul pentru inlaturarea regimului taliban, considerat aliatul si protectorul Al Qaeda. Opt ani mai tarziu, aproximativ 112.000 militari straini sunt inca in Afganistan pentru a sustine regimul de la Kabul in confruntarile cu militantii talibani.

In martie 2003, administratia George W. Bush a decis invadarea Irakului condus de Saddam Hussein, cu sprijinul aliatilor britanici. Ofensiva, lansata sub pretextul detinerii unor arme de distrugere in masa si al legaturilor dintre regimul irakian si Al Qaeda, a divizat profund lumea occidentala. La sfarsitul anului 2009, 115.000 de militari americani sunt inca in Irak, unde au murit zeci de mii de civili, 4.400 de militari americani si 320 de militari din alte tari.

"Razboiul impotriva terorismului" a cunoscut si aspecte controversate, precum abuzurile comise impotriva detinutilor irakieni de catre militarii americani in penitenciarul Abu Ghraib sau infiintarea inchisorii de la Guantanamo Bay, unde detinutii suspecti de terorism nu au fost tratati conform Conventiilor de la Geneva. 

Extinderea NATO si UE 
Pe 29 martie 2004, Alianta Nord-Atlantica – cel mai puternic bloc militar de pe planeta – primea in randurile sale sapte noi membri din Europa de Est in al doilea val de extindere dupa incheierea razboiului rece. Dupa Cehia, Ungaria si Polonia, care au aderat oficial in 1999, Romania, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Slovenia deveneau membre ale Aliantei.

Pentru statele baltice, Slovacia si Slovenia, 1 mai al aceluiasi an a insemnat implinirea celui de-al doilea obiectiv strategic national – integrarea in Uniunea Europeana. Alaturi de cele cinci state care tocmai aderasera si la NATO, UE primeste alte trei din Estul fost comunist (Cehia, Polonia, Ungaria), precum si tarile insulare mediteraneene Cipru si Malta.

Pe 1 ianuarie 2007 vine si randul Romaniei si al Bulgariei de a deveni membre cu drepturi depline ale clubului european.

Tsunami – cea mai mare catastrofa naturala din istoria recenta
Un cutremur foarte puternic de 9,3 grade pe scara Richter a avut loc in largul Indoneziei pe 26 decembrie 2004, declansand un tsunami in Oceanul Indian, cu valuri care au atins chiar inaltimea de 30 de metri. Cutremurul a fost al doilea ca magnitudine inregistrat vreodata in intreaga lume (dupa cel care a lovit regiunea Valvidia din Chile in 1960 – 9,5 pe scara Richter). Cutremurele, dar mai ales valurile oceanice uriase care au urmat seismului au ucis peste 230.000 de persoane. Statele cele mai afectate au fost Indonezia si Thailanda, dar si Sri Lanka si India.

Criza
Bilantul prezentat de banca americana Lehman Brothers pe 15 septembrie 2008 urma sa declanseze preocupari majore in legatura cu riscurile din sectorul creditelor imobiliare americane. Acest semifaliment al sistemului bancar si dificultatile intampinate de alte institutii, precum American Insurance Group (AIG), au condus la o criza financiara si economica, cea mai grava dupa cea din anul 1929.
Criza a declansat degringolada pe bursele din intreaga lume si blocarea pietei de capital, fortand guvernele sa alimenteze sectorul bancar cu fonduri publice. S-a declansat o recesiune economica la nivel global care afecteaza aproape toate tarile, cu exceptia natiunilor emergente, precum China si Brazilia. Criza a fost marcata de sau, mai bine spus, a revelat si cea mai mare escrocherie din istoria Wall Street, organizata de Bernard Madoff. Fostul presedinte al bursei electronice din New York organizase o schema piramidala, care timp de 40 de ani a fost considerata un fond de investitii respectabil si perfect functional. Madoff a inselat zeci de mii de oameni cu o suma de ordinul a 50 miliarde dolari. A fost condamnat la 150 de ani de inchisoare.

Barack Obama
Primul presedinte de culoare al Statelor Unite, ales pe 4 noiembrie 2008, Barack Obama si-a inceput mandatul in plina criza economica, sub sloganul optimist al campaniei electorale, "Yes, we can!" ("Da, se poate!"). Mostenitor al celor doua conflicte militare declansate de administratia George W. Bush, Obama a decis trimiterea a 30.000 de militari suplimentari in Afganistan, in paralel cu retragerea treptata din Irak. Inchiderea penitenciarului de la Guantanamo, promisa de Barack Obama, inca nu s-a concretizat. Procesul de pace din Orientul Mijlociu, un dosar-cheie, ramane in impas in pofida intenselor eforturi diplomatice americane. In acest context, exista voci care spun ca acordarea Premiului Nobel pentru Pace lui Barack Obama a fost un gest prematur.
Autor: România liberă
Sursa: romanialibera.ro

Comentarii (0)


    Vizitatorii anonimi nu pot comenta articole. Autorizaţi-vă pentru a publica comentariul Dvs.