Sursa imagine: stopfumatul.ro

Şase trucuri simple ca să renunţi la fumat

Din păcate, nu s-a inventat încă o pastilă magică care să te ajute să renunţi la ţigări, dar există trucuri simple pe care le poţi încerca dacă vrei să te laşi de acest obicei nesănătos. Iată şase dintre cele mai bune tehnici care îi ajută pe fumători să depăşească nevoia de ţigări.

1. Suge bomboanele mentolate. Gustul de mentol şi mentă împrospătează respiraţia unui fumător şi diminuează nevoia de a inhala fumul cald al ţigărilor. Păstrează bomboane peste tot, în maşină, în geantă, în buzunar sau prin casă, astfel încât să le ai la îndemână atunci când vrei să fumezi o ţigară.

2. Bea apă. Atunci când simţi nevoia urgentă să fumezi, un truc foarte eficient este să bei un pahar mare de apă foarte lent. „Imagineaza-ţi că apa spală nevoia de a fuma şi elimină toate toxinele în acelaşi timp" îi sfătuieşte pe pacienţii ei Susan Gayle, consilier în probleme de dependenţă din New York. „Nevoia de a fuma durează doar 15 secunde! Astfel, până termini de băut paharul de apă, vei uită de ţigară, iar pofta va disparea", spune ea.

3. Mestecă gumă. Chiar dacă ai mai auzit acest sfat până acum, experţii spun că există un motiv pentru care recomandă fumătorilor care încearcă să renunţe la ţigări să mestece gumă - această metodă chiar funcţionează. Gustul gumei de mestecat împrospătează respiraţia şi scade dorinţa de fuma, iar mestecatul îţi ţine gura ocupată. Fumatorii optează des pentru guma cu nicotină, dar specialiştii din domeniu spun că o gumă de mestecat, fără zahar, cu aromă de mentă funcţionează la fel de bine sau chiar mai bine.

4. Mănâncă struguri roşii. Mestecatul strugurilor este o tehnică foarte bună de stimulare orală şi în plus antioxidanţii din fructe elimină pofta de a fuma.

5. Foloseşte un calendar ca să marchezi fiecare zi fără ţigări. Este nevoie de cel puţin 21 de zile pentru ca un nou obicei să devină o rutină. De aceea, aceasta este perioada cea mai dificilă pentru fumători, explică medicii. După trei săptămâni fără ţigări, un fumător are şanse mari să reuşescă să se lase definitv de fumat. După această perioadă, nevoia de ţigări este redusă şi intervalul de timp dintre poftele se măreşte, astfel că fumătorii se vor simţi mai bine. Este o idee bună ca la sfârşitul primei săptămâni şi după cea de-a doua săptămână fără ţigări să îţi oferi o recompensă: cumpără-ţi un tricou sau mergi la un concert. La sfârşitul celor 21 de zile, sărbătoreşte cu o cină la restaurant sau o zi la spa.

6. Utilizează un plasture antifumat. Nu toţi experţii aprobă terapia de substituţie nicotinică, deoarece aceasta nu înlătură dependenţa fizică de fumat. Totuşi, plasturii antifumat sau guma cu nicotină pot fi instrumente utile în depăşirea psihologică a dependenţei. Medicii recomandă utilizarea plasturilor şi a gumei în combinaţie cu şedinţe de consiliere pentru a fi sigur că vei reuşi sa renunţi definitiv la ţigări. În plus, trebuie să ştii că plasturii şi guma au trei concentraţii diferite. Astfel, dacă fumezi mai mult de 25 de ţigări pe zi, ar trebui să începi cu cea mai mare concentraţie, iar dacă fumezi doar ocazional, până la şapte ţigări pe zi, foloseşte plasturii cu cea mai mică cantitate de nicotină.

Autor: Alexandra Jeles
Sursa: romanialibera.ro
18.04.2010 Caleidoscop
3085
0

Comentarii 0


      • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

        20.01.2023
      • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

        19.01.2023
      • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

        14.01.2023
      • CARTEA „OAMENII LA PĂPĂDIILE” DE SERGIU BEZNIȚCHI: lansare la București, la 26 ianuarie 2023

        12.01.2023
      • /VIDEO/ Examinarea cererilor de chemare în judecată cu valoare redusă. Vezi ce presupune acest lucru

        12.01.2023