RSS

Poliţa medicală obligatorie asigură încă 188 de servicii de diagnostic şi tratament costisitoare noi

18.07.2013 Actual
362
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: trm.md

Deţinătorii poliţelor de asigurare medicală obligatorie vor avea acces la încă 188 de servicii de diagnostic şi tratament costisitoare noi. Tot spectrul de servicii de înaltă performanţă completat şi ajustat va intra în uz odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală modificat. Documentul reînnoit mai prevede şi reglementarea modalităţii de accesare a serviciilor de diagnostic şi tratament costisitoare noi.

Potrivit ajustărilor, medicul de familie va avea dreptul să prescrie bilet de trimitere pentru o serie de investigaţii de înaltă performanţă. Este vorba despre: determinarea hemoglobinei glicozilate; determinarea colesterolului (a-colesterol, b-colesterol, colesterol liber); determinarea anticorpilor la hepatitele cronice; determinarea PSA (antigenul specific prostatei); determinarea hormonilor glandei tiroide (T3, T4 şi TSH); cercetări citologice după investigaţii endoscopice; investigaţii ecografice (ecografia ficatului, pancreasului, splinei, rinichilor, vezicii urinare, ovarelor, prostatei, glandei tiroide, glandei mamare, osteodensitometria); ecografie cardiacă; mamografia; urografia; renografia; scintigrafia glandei tiroide; scintigrafia ficatului; investigaţii endoscopice de diagnostic (esofagogastroduodenofibroscopia, bronhoscopia, rectoscopia, colonoscopia). Anterior dreptul de prescriere a biletului de trimitere pentru investigaţii de înaltă performanţă îl avea doar medicul specialist de profil.

De asemenea, ajustarea Programului unic prevede ca 70 de investigaţii pentru pacienţii din ambulatoriu să fie transferate din lista serviciilor medicale de înaltă performanţă în lista investigaţiilor paraclinice (analize de laborator) efectuate la trimiterea medicului de familie şi medicului specialist de profil. Modificarea vine în contextul nevoii de servicii medicale a populaţiei în teritoriu, susţinută prin dotarea instituţiilor medico-sanitare primare cu tehnologii moderne de diagnosticare din fondurile Guvernului.

Autor: HotNews.md
Sursa: hotnews.md
0

Comentarii (1)

  • 19.07.2013 13:14
    Sting:

    numai duce in eroare lumea cu aceste polite...ca usatii nu se gindeste pentru imbunatatirea situatiei din medicina,,dar el mai tare o ingroapa





06.12.2013

Primarii din România au împărtăşit din experienţa lor legată de procesul de descentralizare primarilor din Republica Moldova

06.12.2013

Primarii din România şi-au împărtăşit experienţa legată de procesul de descentralizare primarilor din Republica Moldova

06.12.2013

INCASO recuperează restanţele pentru gunoi faţă de compania austriacă AVE Ungheni şi faţă de Primăria Ungheni

06.12.2013

MTIC îndeamnă Autorităţile Publice Centrale să colaboreze pentru aplicarea Strategiei „Moldova Digitală 2020”

06.12.2013

Serviciul de urgență 112 – sugestiile experților suedezi pentru implementare