Ştiri la pachet
Categorii RSS

De ce ai insomnii şi cum scapi de ele

16.04.2010 Utile
79
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: romanialibera.ro

Indiferent de formele pe care le imbraca, insomnia este o afectiune des intalnita (10%-30 din populatie). E drept, mai mult in randul femeilor si a varstnicilor. Pentru cel in cauza este greu de suportat, pentru ceilalti este usor de identificat. In timp ce tu te zvarcolesti in pat, numeri oite, iti faci de lucru cu gandurile, ceilalti te vor recunoaste dupa chipul deloc destins, ci mai degraba obosit, incercanat, vestejit. Daca este vorba de un episod trecator, lucrurile nu par a fi grave. Te refaci tu. Nu insa la fel sta treaba daca noptile astea deloc pline de un somn plin si placut se repeta. Urmarile asupra sanatatatii tale incep sa apara. Acesta este si motivul pentru care este mai mult decat necesar sa vedem ce se ascunde in spatele unei nopti nedormite, pentru a putea lua de indata cele mai corecte si eficiente masuri.

Somnul bun inseamna sanatate. Stii, odihna, refacere fizica si psihica. Un sistem imunitar mai puternic, o piele mai frumoasa, o privire mai atragatoare. Si chiar cateva kilograme in minus, pentru ca, spun cercetatorii, oboseala inseamna cresterea apetitului, ingrasare. Nici nu vreau sa ma gandesc la cei care motaie prin metrou sau chiar pe la job. Scena asta este amuzanta si ridicola, insa deloc rar intalnita. De ce nu, urmarea unei nopti nedormite mai deloc sau dormite prost.
 
Durata timpului destinat somnului variaza. E vorba de varsta, dar si de fiecare individ in parte. Astfel, daca in adolescenta intervalul de somn variaza intre 8 si 10 ore, pentru adulti vom putea scadea stacheta ajungand la 7-9 ore, pentru ca la varsta a treia sa putem vorbi de doar 5-9 ore. Fiecare individ in parte isi are, insa, programul si ritmul sau. Adaptat constitutiei personale si stilului de viata.
 
Tipuri de insomnie
 
Iti spuneam ceva mai sus de formele pe care le poate imbraca insomnia. Este vorba de o prima clasificare, in functie de momentul aparitiei. Astfel, exista o insomnie de inductie, o trezire precoce si un somn cu intermitente. Nu-i complicat: in primul caz nu adormi si pace. In cel de al doilea, adormi, dormi bine pana cand te trezesti, desi nu-i cazul, nu-i momentul. Adica, altii ar da orice pentru inca o ora de somn si tu nu ai ce face cu ea. In ultimul caz, somnul cu intermitente. La fel de simplu: adormi, te trezesti, iar adormi, un fel de zapaceala din care nu poate iesi decat o oboseala de toata frumusetea.
 
Mai exista o clasificare a insomniilor. Aceasta cuprinde: insomniile tranzitorii, intermitente, cronice. Insomniile tranzitorii nu-s chiar placute, insa, asa cum le spune si denumirea, trec. Noaptea nu ai somn, ziua, insa, da. Tipul asta de insomnie apare la schimbarile de fus orar (au si calatoriile dezavantajele lor) sau in cazul in care lucrezi in ture (iti amintesti, unii oameni lucreaza de noapte). Vinovate pentru aceste insomnii mai pot fi cafeaua si alcoolul consumate in exces, precum si energizantele. Avantajul lor este ca dispar relativ repede. Fireste, daca se revine la un regim de somn normal, neafectat de cafele, bauturi, ture de noapte sau calatorii pe alte meridiane.
 
Insomniile intermitente se repeta la intervale neregulate, iar de cele cronice putem vorbi atunci cand problemele cu somnul apar cateva nopti in fiecare saptamana vreme de cateva luni. Insomniile cronice pot fi cauzate de diverse afectiuni. In acest caz avem insomnii secundare. Iar daca aceste insomnii nu au nicio cauza de acest tip, insomnii primare.
 
Am mai putea aminti si insomniile postoperatorii. Lesne de inteles, aceste insomnii sunt cauzate de anumite pozitii de somn impuse, de durerile sau stresul provocat de interventiile chirurgicale.
 
Ce se afla in spatele insomniilor
 
Exista peste 80 de posibile cauze ale insomniei. Rezumand, vom spune ca poate fi vorba de:

- Afectiuni cardiace, pulmonare, tumori, afectiuni endocrine, afectiuni care provoaca dureri; 
- Tulburari anxioase, depresive; 
- Interventii chirurgicale; 
- Schimbari de fus orar, de orar de munca; 
- Cafea, bauturi alcoolice, energizante; 
- Dar si: administrarea pentru o perioada indelungata a medicamentelor pentru somn; 
- Sedentarism
- Regim de viata si alimentar dezorganizat
- Varsta
- Stres
 
La bolnavii cardiaci, insomnia apare ca urmare a dispneei. Respiratia dificila in timpul noptii impiedica bolnavul sa adoarma sau sa doarma linistit. Insomnia poate aparea si in cazul afectiunilor care supun bolnavul unei suferinte, unor dureri mari. Nu in ultimul rand, insomnia poate acompania o serie de tulburari anxioase, depresive.
 
Cei de varsta a treia se confrunta cel mai mult cu insomnia. Durerile provocate de boli, afectiunile psihice, pulmonare, cardiace, cancerele, ii impiedica de multe ori sa aiba un somn odihnitor.
 
Tratamentul insomniilor
 
In functie de cauzele insomniei, se poate vorbi si de tratamentul adecvat.

Se vor trata in principal afectiunile care stau la baza insomniei, urmandu-se a se completa, dupa caz, cu medicamente care sa asigure somnul. Important este, insa, diagnosticul pus de catre medic in locul unei autodiagnosticari, respectiv, automedicatii.
 
Plantele, dar si acupunctura ori reflexoterapia, te vor ajuta sa iti recapeti linistea somnului. Daca pentru ultimele doua recomandari te poti adresa unui specialist, pentru prima nu ai nevoie decat de ajutorul plantelor. Valeriana, tei, roinita, hamei, iti suna cunoscut. Lor li se adauga maghiranul, mararul, ciubotica cucului, paducelul, urzica moarta, sovarvul, talpa gastei, porumbarul, salcia, macul. 
Ca ultim sfat, evita inainte de culcare mesele copioase ori bogate in alimente precum mezeluri, oua, conserve.
Autor: Anca Tarin
Sursa: 121.ro

Comentarii (0)