RSS

Renato Usatîi: Vysotsky este un simbol al epocii, aşa cum a fost Olimpiada din ’80

27.06.2013 Actual
397
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: msmgroup.ru

Pe 2 iulie la Bălţi va fi aşezată prima piatră a monumentului închinat legendarului Vladimir Vysotsky, iar în aceeaşi seară va avea loc şi un concert susţinut de cântăreţul Grigori Leps.

Pe 2 iulie la Bălţi este aşteptată o adevărată sărbătoare. Apropo, este aşteptat chiar şi Nichita Vysotsky, fiul artistului, iar seara, începând cu ora 20, în centrul oraşului va avea loc un concert grandios! Grigori Leps nu va evolua de unul singur. Alături de el va cânta şi binecunoscuta interpretă Slava.

Autorul monumentului închinat lui Vysotsky este şi el bălţean. Este vorba despre inginerul Moisei Miligrom. Acesta ne-a mărturisit că visează să realizeze un asemenea monument încă din anii studenţiei. „Îmi doream să realizez un monument nu atât închinat artistului, cât operei sale care ne-a lăsat-o drept moştenire, felului său de a fi. Îmi doresc ca acest loc să devină o Meka a oamenilor de artă, un loc unde aceştia să se întâlnească”, spune Moisei Miligrom.

Vysotsky este un Puşkin al zilelor noastre...

Realizarea monumentului, spune inginerul, putea să rămână un vis dacă nu erau în preajmă oameni gata oricând să susţină asemenea idei. „Din fericire, s-a găsit un om care a investit propriile resurse în această idee. Acest vis nu era realizat dacă nu era el. Sunt foarte bucuros că l-am întâlnit. Dacă nu era voinţa lui Renato...”, spune Moisei Miligrom.

Evident că evenimentul care va avea loc la Bălţi pe 2 iulie va deveni unul marcant pentru toată ţara, nu doar pentru „capita de nord”. Am luat legătura cu omul de afaceri Renato Usatîi, care ne-a povestit mai multe. „Pentru mine, Vladimir Vysotsky este un simbol al epocii sale, ca Gagarin, Brejnev şi Olimpiada din ’80”, spune omul de afaceri.

Renato Usatîi povesteşte că a crescut cu melodiile şi filmele lui Vysotsky. „În copilărie e foarte important să citeşti cărţi bune, să asculţi piese sincere. Şi dacă ai ajuns un om bun şi nu un indiferent faţă de ceea ce se întâmplă în jur, înseamnă că, aşa cum scrie Vladimir Semionovici, „ai citit în copilărie cărţi folositoare”. Eu pot să mă numesc un norocos! Le mulţumesc părinţilor”, spune Renato Usatîi.

L-am întrebat de ce a decis să susţină în totalitate acest proiect. Omul de afaceri spune că ideea a venit din partea unui vechi prieten de-al său, Vladimir Vitiuk. „Încă un an în urmă el cu colegii săi a luat decizia de a susţine proiectul. Bineînţeles că mi-a plăcut ideea şi am hotărât, în măsura posibilităţilor, să contribui la realizarea lui. În jur se distrug monumente ale trecutului, istoria se uită, iar eu mi-am dorit să fac ceva bun pentru oameni, să le reamintesc de acele vremuri, unde au lăsat atâtea lucruri frumoase, tinereţea lor, amintirile lor...În pofida tuturor, în acele vremuri oamenii erau mai sinceri, mai corecţi, mai curaţi, mai receptivi şi mai buni. A fost o ţară mare, au fost realizaţi paşi importanţi, au fost multe aspiraţii de a schimba lumea în bine. Altfel zis, acelea vremuri aveau exact ceea de ce noi ducem lipsă acum”, spune Usatîi.

„M-am gândit de ce să nu ajut ca în Moldova, aici unde pe timpuri a apărut la tipografie prima poezie a lui Vysotsky pe când era artistul în viaţă, să existe un monument al său. Cu atât mai mult că mi-au plăcut foarte mult schiţele monumentului care va sta în centrul Bălţiului, în oraşul în care eu am studiat şi am locuit cinci ani. Sunt sigur că oamenilor le va place, iar monumentul va fi scăldat totdeauna în flori. Pentru că în Republica Moldova sunt atâţia fani ai maestrului”, spune Renato Usatîi.

Referitor la concertul pe care îl va susţine Grigori Leps la Bălţi, Renato Usatâi spune că şi-a dorit să ofere o sărbătoare bălţenilor. „Cred că concertul lui Leps va fi o continuare firească a evenimentului de aşezare a primei pietre a monumentului lui Vysotsky. Grigori Leps interpretează des piesele lui Vladimir Semionovici, chiar a realizat albumul „Parus”, unde se regăsesc doar piesele lui Vysotsky. Desigur nu a fost uşor să-l invit pe cunoscutul artist în Moldova, care are agenda planificată pentru un an înainte, dar nouă ne-a reuşit. Aşteptăm, de asemenea, venirea lui Nichita Vysotsky, fiul maestrului.

El este directorul Centrului Cultural-Muzeu „Vladimir Vysotsky”, are grijă cu atenţie şi păstrează moştenirea tatălui său. S-a bucurat enorm de faptul că la Bălţi va fi dezvelit un bust închinat tatălui său. Aceasta înseamnă că în Moldova lumea iubeşte poezia adevărată şi oamenii sinceri. Totodată, aceasta spune că încă nu e totul pierdut, iar valorile morale vor prevala totuşi asupra celor materiale”, a adăugat omul de afaceri.
 

Autor: kp.md
0

Comentarii (0)





    29.06.2013

    Bruxelles: Progresele Republicii Moldova în domeniul justiției pentru copii în prim-planul discuțiilor Vicepreședintei Parlamentului cu înalți oficiali UNICEF

    29.06.2013

    În loc de descentralizare – centralizare! Proiectul legii privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare stârnește controverse între administrația centrală și cea locală!

    28.06.2013

    Localitățile din regiunea de Sud a țării – concurente la Statutul „Autoritatea cu Cea mai Bună Practică”

    28.06.2013

    Moldova la Conferința la Nivel înalt în Justiția pentru Copii, la Bruxelles, la 27 și 28 iunie 2013

    28.06.2013

    Două organizaţii din Republica Moldova se numără printre câştigătorii Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2013