Curtea Constituțională a mai dat o palmă lui Timofti și Filat
Curtea Constituțională a admis sesizarea lui Ghimpu și Munteanu, marii juriști ai țării, privind împuternicirile premierului interimar prin includerea articolului șapte prim în legea ce reglementează activitatea Guvernului.
Prin decizia Curții de astăzi a fost dată o nouă palmă peste obrazul președintelui țării, Nicolae Timofti (Vlad Filat), care, jucând în jurul Stejarului, a promulgat în termen rapizi mai multe legi votate de PLDM și PCRM, demonstrând că instituția prezidențială nu este independentă față de Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat.
În urma anulării legii prin care au fost modificate un șir de prevederi cu privire la activitatea executivului se așterne un nou covor roșu pentru negocierile politice de la Chișinău. Până acum, fiind prevederile în vigoare, Partidul Democrat era pus în situația când să semneze și să susțină aproape necondiționat pe Iurie Leancă în funcție de premier, pentru că, în caz contrar, repede puteau fi dați afară exponenții Partidului Democrat și Partidului Liberal, așa cum au fost dați afară Șalaru, Moldovanu și Ionel. Începând de azi PLDM este pus deja în situație mai penibilă, pentru că nu mai pot șantaja cu nimic, decât cu FISC-ul, așa cum a făcut cu importatorul de mașini Iveco.
Pe lângă ruperea aripilor premierului interimar, președintele a luat o palmă și pe celălalt obraz, pentru semnarea decretelor prin care a admis cererea premierului interimar în vederea demisiei celor doi miniștri și a pădurarului-șef al Moldovei. Sigur, motive de bucurie pentru liberali, dar motive de plâns pentru unii moldoveni, pentru că CC a constatat neconstituționalitatea demiterii celor doi miniștri (straniu în ce bază legală).
Dacă până acum comuniștii spuneau că președintele nu este legitim, acum apare întrebarea cât de bun jurist este fostul judecător, de a admis încălcarea Legii supreme de atâtea ori, într-un timp atât de scurt? Este inutil să mă repet și să spun cine-l dirijează pe președinte, dar pe altă parte putem să-i dăm crezare, că nu în zadar a fost adus de la CSM și a primit 400 000 lei. Trebuie omul să presteze servicii în mărime de suma primită…
Deci e clar, avem o țară unde multe se întâmplă neconstituțional și un președinte care admite încălcarea (violarea) legilor naționale și a Constituției.
Luni începe o nouă săptămână politică. Va fi fierbinte, după cum a spus și Bogdan Zumbreanu de la CNA, pentru că șefii de acolo nu pot fi ”trivojiți” de Leancă și nici de Filat, pentru că împuternicirile au plecat la fel de repede cum au venit, chiar dacă Moldova are de pierdut în unele cazuri pe motiv că interimarul are mâinile legate să facă careva acțiuni pentru prosperarea țării.
Dar, cum am scris și anterior, anularea împuternicirilor interimarului este de fapt și anularea la cele obținute de PLDM în negocierile cu PCRM. Comuniștii au obținut un prag electoral mai mare, lipsirea studenților să voteze la secțiile de votare din localitatea unde-și fac studiile, alte beneficii, iar PLDM a insistat asupra unor împuterniciri care iată au fost date cu ”capul de asfalt” de către CC.
Despre cât de corect, sau dacă CC a hotărât cu bani sau fără… să se expună alții.
Sursa: gandrabur.net
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială
20.01.2023 -
Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025
19.01.2023 -
Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale
14.01.2023 -
CARTEA „OAMENII LA PĂPĂDIILE” DE SERGIU BEZNIȚCHI: lansare la București, la 26 ianuarie 2023
12.01.2023 -
/VIDEO/ Examinarea cererilor de chemare în judecată cu valoare redusă. Vezi ce presupune acest lucru
12.01.2023
-
Comentarii 0