Sursa imagine: forum.md

Curtea Constituţională, cu mătura şi coşul în urma lui Filat şi Voronin

Azi Curtea Constituţională examinează sesizarea liberalilor Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu, cu privire la controlul constituţionalităţii legii votate în Vinerea Neagră de PLDM şi PCRM, care oferă prim-ministrului interimar împuterniciri egale cu cele ale unui premier votat de Parlament. Liderii UE şi ale altor foruri europene s-au pronunţat în unison că această lege experimentală promovată de comunişti şi liberal-democraţi este un act antieuropean, antidemocratic şi anticonstituţional. Să vedem ce va zice CC, care a rămas ultimul bastion al democraţiei în calea autoritarismului lui Filat şi Voronin.

Nu trebuie să fii mare cunoscător de drept consituţional ca să-ţi dai seama că actul legislativ contestat de liberali este cu adevărat unul contrar principiilor democratice, ca să nu mai vorbim de careva standarde europene. Legea elaborată, târguită şi votată în mare grabă de PLDM şi PCRM conferă premierului interimar dreptul de a demite membrii Guvernului, care sunt respectiv şi ei aflaţi deja în demisie, numind alţi miniştri interimari. În felul ăsta premierul interimar poate uşor forma un nou Guvern de capul lui, fără a fi nevoie de o majoritate parlamentară, fiind în acest sens suficient doar acceptul Preşedintelui. Astfel, Parlamentul din organ reprezentativ suprem al poporului se transformă în simplu spectator al proceselor de guvernare în stat, fiind respectiv răsturnată toată esenţa statului parlamentar Republica Moldova.

Un alt aspect deloc de neglijat este riscul nepermis de mare al unor abuzuri din partea premierului interimar, care-şi poate asuma guvernarea fără a mai avea Maturanevoie de careva sprijin din partea cetăţenilor. Astfel, verticala puterii executive din stat ajunge în mâinile a doi oameni: premierul interimar şi Preşedintele. Cred că la un asemenea sistem au putut doar visa politicienii moldoveni cu apucături de dictator: între 1997 şi 2001 – Lucinschi, iar între 2001 şi 2009 – Voronin. Iată că ce nu s-a reuşit atâta timp datorită eforturilor structurilor europene poate obţine în chiar anul Summitului de la Vilnus dictatorul de format nou Filat (care este păpuşarul lui Leancă) împreună cu vulpoiul bătrân Voronin. Timofti, care a desemnat un candidat la funcţia de premier cu încălcarea Constituţiei şi a promulgat aproape întreg pachetul de legi antidemocratice şi antieuropene votat de PLDM şi PCRM nu va fi decât o anexă a acestui duet monstruos de dictatori.

Fiţi de acord, viitorul care se prefigurează pentru acest colţ de ţară nu sună deloc bine. Astfel, este pe deplin justificată îngrijorarea societăţii civile din Moldova şi a structurilor europene care s-au expus fără precedent de tranşant şi insistent pe marginea caracterului antieuropean şi antidemocratic al legilor Filat-Voronin. Să vedem dacă în faţa celor doi dictatori va rezista Curtea Constituţională, care este acum ultima instituţie în acest stat care mai poate mătura şi arunca la coş gunoiul lăsat de aceştia nu doar prin Vămi şi Bănci, dar şi în… Monitorul Oficial.

P.S. Moldova, acum e acum! Democraţie sau dictatură? Uniunea Europeană sau… Rusia, Belarus, Kazahstan?

Autor: Veaceslav Balacci
Sursa: balacci.wordpress.com
18.05.2013 Opinii
4279
0

Comentarii 0


      • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

        20.01.2023
      • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

        19.01.2023
      • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

        14.01.2023
      • CARTEA „OAMENII LA PĂPĂDIILE” DE SERGIU BEZNIȚCHI: lansare la București, la 26 ianuarie 2023

        12.01.2023
      • /VIDEO/ Examinarea cererilor de chemare în judecată cu valoare redusă. Vezi ce presupune acest lucru

        12.01.2023