RSS

Liderii europeni incearca sa opreasca elanul antidemocratic si antieuropean ale lui Filat

06.05.2013 Actual
315
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: flux.md

La o zi dupa votarea in Parlament, de catre PLDM si PCRM, a unor decizii catalogate imediat de liderii UE ca fiind antidemocratice si antieuropene, sambata, au avut loc mai multe discutii tensionate intre premierul interimar Iurie Leanca si fostul prim ministru, Vlad Filat, scrie timpul.md.

Potrivit unor surse din PLDM, discutiile dintre cei doi au aparut dupa ce liderii europeni au criticat dur ceea ce a facut PLDM impreuna cu PCRM in Parlament, in special deciziile privind ridicarea inamovibilitatii judecatorilor Curtii Constitutionale, trecerea CNA in subordinea Guvernului, ridicarea pragului electoral la 7 la suta si sporirea imputernicirilor premierului interimar, astfel incat sa poata demite ministrii in perioada de interimat. Dupa mai multe discutii cu oficialii europeni, Iurie Leanca s-a vazut nevoit sa-i explice lui Filat gravitatea situatiei si ca exista riscul ca, dupa pierderea increderii liderilor europeni, sa urmeze si masuri concrete privind stoparea sprijinului financiar extern pentru Moldova. Aceste incercari ale lui Leanca de a-l stopa din demersul sau, l-a scos din sarite pe Vlad Filat, care nu a acceptat sub nici o forma PLDM sa revina asupra deciziilor adopatate cu comunistii, in special asupra celei care vizeaza trecerea CNA sub controlul Guvernului.

 In cele din urma, la insistentele premierului interimar, Iurile Leanca, liderul PLDM, Vlad Filat, le-a comunicat liderilor europeni ca ii va cere presedintelui Timofti sa nu promulge decizia privind ridicarea inamovibilitatii judecatorilor Curtii Constitutionale, decizie care a starnit reactii cele mai dure dure din partea mai multor oficiali straini. El insa nu a acceptat deocamdata ca aceasta decizie sa fie anulata, ci doar sa fie transmisa de presedinte catre Guvern, pentru analiza. In acest fel, Filat spera ca va castiga timp pentru a gasi solutii sa mearga pana la capat cu demiterea judecatorilor Curtii Constitutionale.

Relatia Republicii Moldova cu Uniunea Europeana a devenit foarte tensionata, dupa ce vineri, PLDM si PCRM au adoptat o serie de decizii care au starnit, la doar cateva ore de la adoptare, reactii critice dure din partea liderilor UE, care au calificat metoda prin care au fost adoptate deciziile respective, dar si caracterul lor, ca fiind antidemocratice si antieuropene. De astfel de reactii critice din partea oficialilor externi tara noastra nu a mai avut parte din 7 aprilie 2009.

Mai mult, si presedintele Nicolae Timofti se afla intr-o situatie delicata, deoarece trebuie sa aleaga daca promulga deciziile respective, in ciuda faptului ca exista opinia liderilor europeni ca sunt antidemocratice si in ciuda faptului ca ele ar putea fi declarate neconstitutionale sau refuza sa le promulge si le retrimite Parlamentului spre examinare, evitand in acest fel o noua sitiuatie in care presedintele tarii ar putea fi acuzat ca gireaza acte neconstitutionale. Mai mult, chiar si liderii europeni i-au cerut presedintelui Nicolae Timofti sa nu participe la acest act nedemocratic si sa nu promulege deciziile respective.

Autor: timpul.md
0

Comentarii (1)

  • 06.05.2013 22:48
    gindliber:

    Vlad Filat a fost un premier foarte bun, terminati sa-l ponegriti.
    E si Leanca la fel de bun!





10.05.2013

55% DINTRE MOLDOVENI NU DEȚIN ECONOMII

10.05.2013

ATENŢIE: Se anunţă înscrierea la atelierul „Jurnalism bazat pe date deschise”

09.05.2013

Ziua de 9 mai este sărbătoarea instaurării păcii în Europa, sărbătoarea curajului și a memoriei

08.05.2013

Siguranţa rutieră prin prisma tehnologiilor informaţionale

08.05.2013

„Fiecare mamă care vine la maternitate trebuie să iasă sănătoasă și cu un prunc sănătos” – Liliana Palihovici