Petru Bogatu: Se deschide cutia Pandorei
PLDM a scăzut dramatic în intenţiile de vot, PL e rupt în două, iar PD s-a prăbuşit şi riscă să nu treacă pragul electoral. Doar PCRM are un trend pozitiv, comuniştii fiind pe cale să-şi dubleze numărul de aderenţi.
De altfel, lui Voronin sau altor viitori stăpâni ai clipei, decizia Curţii Constituţionale le vine ca o mănuşă. Anularea prezumţiei nevinovăţiei şi a dreptului cetăţeanului de a fi ales netezeşte terenul pentru o viitoare dictatură.
Comuniştilor, de exemplu, în cazul în care vor obţine o majoritate parlamentară, nu le va trebui multă minte ca să adopte o hotărâre parlamentară prin care să-şi taxeze adversarii ca fiind compromişi. Astfel, în numele statului de drept şi al luptei cu corupţia, nu doar Filat, ci şi Diacov, Plahotniuc, Ghimpu, Lupu, A.Tănase sau V. Popa ar putea fi retraşi din toate funcţiile şi privaţi de libertăţile politice.
De altfel, decizia CC e în măsură să deschidă cutia Pandorei mult mai devreme. Călcat în picioare şi strâns la zid, PLDM rămâne încă un partid mare cu un grup parlamentar puternic.
Liberal-democraţii au la îndemână suficiente combinaţii pentru a juca propria carte a răzbunării. Primele semne că vor să-şi vândă scump pielea s-au văzut clar în şedinţa de ieri a Legislativului. Dacă vor marşa pe legea veche „ochi pentru ochi", regelui Midas de la Chişinău ar putea să i se sape o groapă de aur.
O fi aşa sau altfel, electoratul aşteaptă să măture pe jos cu mulţi dintre învingătorii momentului. Alegătorilor nu le plac mişeii şi ciocoii, iar flecarii şi comedianţii, nici atât.
Articolul integral îl găsiți AICI.
Sursa: voceabasarabiei.net
- 02.06.2013
-
Politica tarifară și accesul gruprurilor vulnerabile la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare – subiecte discutate în cadrul primei ședințe a comisiei de specialitate a CALM!
- 31.05.2013
-
Buletin informativ ADR Nord, mai 2013
- 31.05.2013
-
A AVUT LOC PRIMA ȘEDINȚĂ COMUNĂ A GUVERNELOR LOCALE DIN REPUBLICA MOLDOVA ȘI ROMÂNIA !
- 31.05.2013
-
INVITAȚIE MEDIA, 2 iunie 2013: Centrul Comunitar de Asistență Socială ”Viitorul” din comuna Sărata Galbenă organizează ”Clubul copiilor – clipe fericite”
- 31.05.2013
-
Regulamentul de radiocomunicaţii pentru serviciul de amator, publicat în Monitorul Oficial
Video Line
- 22.05.2013
-
Paradă de hram, la Bălți
- 18.05.2013
-
Aliona Moon „O mie”
- 21.04.2013
-
Trei vite mari cornute pășteau „культурно” pe Aleea Clasicilor
Comentarii (1)
Petrică, nu te-apucă greaţa uneori, de-atâta tropăială în jurul prostiei mărunte din politica moldovenească.Dacă, pari a fi "un strateg cu viziuni geopolitice clare", de ce nu analizezi, nu dai soluţii, nu atenţionezi poporul, electoratul,cititorul spre chestiuni mai serioase, arzătoare la cer pentru acest pământ? Tănţuieşti în jurul prostiilor mărunte ale marionetelor politice de pe Bâc!
Din memoriile generalului Ion Costaş:--*** Având informaţii unilaterale, majoritatea absolută a deputaţilor Sovietului suprem al URSS a considerat că motivul principal al conflictului din transnistria şi cauzeie care i-au impus pe liderii tiraspoleni spre separatism au legătură cu politica parlamentului şi guvernului RMoldova de unire cu România. Când procurorul Lutenco a explicat că în favoarea unirii se pronunţase doar Frontul popular şi că această idee nu era susţinută la acea vreme de majoritatea cetăţenilor RM, interlocutorii săi de la Moscova,au întrebat cu mirare de ce autorităţile oficiale ale RM /preşedinte, parlament, guvern/ cunoscând intenţiile lui Ruţcoi de a lua cuvântul la congres în sprijinul Tiraspolului, nu şi-au trimis la Moscova un reprezentant care să prezinte informaţii obiective despre adevăratele cauze ale conflictului.
***Însă Chişinăul, şi, ce e mai grav, M.Snegur, au rămas pasivi chiar şi după ce Procuratura Moldovei a obţinut materiale care dovedeau incontestabil că rădăcinile separatismului se află la Moscova, şi, chiar Rusia, într-o mare măsură, este responsabilă pentru sângele vărsat în Moldova, în 1992. Procuratura a încercat cu bună-credinţă şi cu forţe proprii să informeze prin intermediul presei opinia publică de la noi şi din Rusia, transmiţând o parte din materiale ziarului „Nezavisinaia Moldova”, însă, întregul pachet de documente n-a fost dat publicităţii, nefiind accesibil istoricilor nici în ziua de astăzi. De ce? Este greu de răspuns la această întrebare, la fel ca şi la întrebarea din ce considerente de stat M.Snegur a dispus eliberarea criminalului de stat smirnov, care a atentat la integritatea teritorială a RM. Aflat în libertate,smirnov a beneficiat de sprijinul Moscovei, deja conduse de elţin, precum şi al armatei 14 ruse, trtecând la pregătirea activă a războiului cu RM.