RSS

Mihai Ciubotaru: Snegur, Lucinschi, Voronin au fost nişte farisei ordinari

30.12.2009 Opinii
448
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: emilthor.files.wordpress.com

Atunci când au fost aduşi comuniştii lui Voronin la putere prin trădare, se credea că au venit pe 70 de ani. Dar acest popor basarabean amăgit totdeauna de profeţi falşi , chinuit, nenorocit, deportat, vândut mereu, dornic de libertate a dat dovadă de un adevărat patriotism, această mână de români basarabeni care mai sunt încă, au învins comuniştii ocupanţi în alegerile de la 29 iulie 2009, debarcând ultimul regim comunist sovietic de pe continent, scrie Mihai Ciubotaru pe Basarabialiterara.com.md.

Istoria ultimelor două decenii din Basarabia a demonstrat că toţi conducătorii ei, Snegur, Lucinschi, Voronin au fost nişte farisei ordinari. Primul Parlament dacă într-adevăr ar fi fost unul naţional, ar fi mers pe calea unei reforme profunde a societăţii, aşa cum s-a procedat în toate ţarile din fostul lagar socialist. Au pus bazele unor noi ţări la dânşii acasă. Următoarele parlamente cu atăt mai mult n-au făcut nimic. Românul basarabean a învins atunci în 1889 şi acum în 2009.

Va fi însă societatea basarabeană reformată în profunzime? Se va pune astăzi bazele unei noi Basarabii, una în care vorba să corespundă cu fapta, in care binelui sa i se spuna bine, iar raului rau, în care legea să fie respectată, iar crimele sa fie pedepsite. O Basarabie care sa nu mai fie condusa de slugile lui Medvedev, Putin, Snegur, Lucinschi, Voronin, ci de o noua clasa politica, ale cărei origini sa nu se regaseasca in nomenclatura sovietică, comunista, prorusă. Se va face o decomunizare, dupa modelul denazificarii practicate de Aliati in Germania la incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Dacă Basarabia ar fi mers pe calea reformării clasei politice, unde ar fi fost în prezent ea?

E timpul să nu mai încredinţăm puterea şi să nu credem lozincilor false. E timpul să învingem definitiv Rusia, care şi-a lăsat clasa politică fără să plece din Basarabia. Cum au învins Rusia celelalte ţări din fostul lagăr socialist, au recurs la procedeul etern al lustratiţiei. (Lustratia (în latina lustratio) era o ceremonie practicată în antichitate, prin care cei vechi purificau o persoană, etc).

În prezent, acest termen şi-a lărgit sfera semantică şi se referă la limitarea accesului foştilor comunişti la funcţiile de conducere în stat şi chiar la alte poziţii în serviciul civil, în ţările europene foste comuniste pînă în 1989-1991. Persoanele afectate sunt foştii membri ai partidelor comuniste şi mai ales persoanele din conducere şi foşti informatori ai politiei secrete comuniste.Dupa caderea regimurilor comuniste in 1989-1991 lustratia a luat forma in diverse legi ce au ca scop „decomunizarea”, notează Mihai Ciubotaru pe Basarabialiterara.com.md.

Lustraţia a fost aplicată în diverse grade, în Cehia şi Germania aplicarea sa fiind mult mai pronunţată. Transparenta si integritatea celor aflaţi la guvernare sunt principii care pot fi asigurate de Legea Lustratiei. Astfel se impune adoptarea acestei legi, care nu face decât să asigure ca foştii activisti comunisti, ce au făcut parte din organele de represiune care au instrumentat cazuri politice - Securitate, Justiţie, Procuratură etc. - să nu mai poată abuza de putere în ineresele lor personale cu aceleasi metode şi practici vechi, cu aceeaşi politică antinaţională., antiromânească.

Legea Lustraţiei nu trebuie să fie interpretată ca o lege a razbunarii. Legea Lustraţiei va bara calea aplicării unor practici totalitarist-sovierice, comuniste, care au torturat Basarabia atâţia ani. Societatea noastră trebuie să înţeleagă despre importanţa şi necesitatea unei legi a Lustraţiei, neadoptarea ei ar putea duce la revenirea unor asemenea practici. Este de importanţă majoră să transformăm serviciile secrete într-o instituţie naţională.

Cât priveşte scriitorii sau alte persoane din domeniul artei, istoriei, limbii şi literaturii se ştie că în perioada sovietică, au fost supravegheaţi de serviciile secrete, pentru a curma orice sentiment faţă de românism. Nu este exlus faptul că unii au colaborat de bună voie iar alţii au fost impuşi să colaboreze.

E cazul ca acei care au colaborat cu regimul sovietic, au propagat comunismul sovietic, să fie traşi la o răspundere morală, iar acei care au foat persecutaţi în mod abuziv să fie reabilitaţi şi să li se acordă locul în istorie pe care-l mertită. Societatea trebuie să-şi cunoască “eroii”. Nu ne putem permite ca unele şcoli să poarte numele unor false modele, scrie Mihai Ciubotaru.

Din păcate în programul de guvernare al AIE nu se regaseste un asemenea punct care ar include legea lustraţiei.. A trecut atata vreme de cand a pornit miscarea de eliberare nationala, şi această lege ar fi trebuit sa existe deja. Dar ea mai este încă o problema grea, complicată, delicata, iar unii parlamentari din AIE probabil că se vor opune unei asemenea legi. Cine se teme totuşi de Legea lustratiei? Cine sunt aceşti parlamentari? A fi patriot înseamnă a te sacrifica interesului naţional.Nu mai aven nevoie de nişte mesia falşi, care nu servesc interesul românului basarabean. Nu mai putem continua să ne minţim şi să păstrăm în structurile de putere oameni care au făcut rău, asta ar însemna cu mâna noastră să construim un stat în care corupţia face ordinea şi legea, un stat pentru ei, criminalii, trădătorii de ţară şi de neam. Sa ne intrebam de ce Republica Moldova nu are o lege a Lustratiei? Care partide in trecut s-au expus pentru aprobarea acestei legi si care au fost impotriva? Care partide astazi, în 2009 şi în viitor, isi propun sa promoveze legea Lustratiei?

Acestea sunt argumentele pentru care această lege trebuie adoptată cât mai curând şi aplicată neîntârziat, pentru că trebuie să demonstrăm odată pentru totdeauna că românii basarabeni sunt nişte oamnei care au demnitate, iubesc dreptatea şi privesc cu optimism în viitor.


Anul 2009 şi de acum încolo următorii ani vor sta, fără discuţii, sub semnul evenimentelor din 7 aprilie. Din acea zi a început, sperăm noi, o nouă viaţă şi în această zi a fost debarcat de la putere „ultimul regim comunist din Europa”. 7 aprilie are o singură semnificaţie : debarcarea comunismului şi începutul unor schimbări mari şi fără întoarcere pentru Basarabia, afirmă Mihai Ciubotaru pe Basarabialiterara.com.md.

A fi sau a nu fi, o a treia cale nu există. Atâta timp cât în Basarabia nu se va face un proces asupra comunismului, nu se va adopta o lege a lustratiei, nu vom avea acces la dosarele KGB, atâta timp nu vom putea vorbi de democraţie şi de integrare  europeană.

Articolul integral este AICI.

Autor: Mihai Ciubotaru
Sursa: Basarabialiterara.com.md
0

Comentarii (1)

  • 30.12.2009 11:37
    Radu Hatmanu:

    Intodeauna pentru!!!