Sursa imagine: capital.ro

Moldovenii, tot mai dependenţi de reţelele de socializare

O mare parte dintre moldovenii care utilizează reţelele de socializare sunt singuratici, se subestimează s-au suferă de complexe emoţionale, este de părere psihologul Lilia Gorceag. În raportul efectuat de Nielsen NetRating se arată că unul din cinci britanici care folosesc internetul are conturi pe reţelele de socializare Facebook sau MySpace.

Contrar părerii generale, arată studiul, nu doar adolescenţii sunt cuprinşi de virusul reţelelor de socializare, ci şi adulţii (aproape o treime dintre utilizatorii Facebook au vârste cuprinse între 35 şi 54 de ani.

În R. Moldova cele mai populare reţele de socializare sunt Odnoklassniki.ru şi Facebook.com. Deşi comunicarea online la prima vedere pare a fi accesibilă oricui, aceasta nu totdeauna este cea mai eficientă. „Deşi comunicatorii virtuali au intenţii pozitive, comunicarea este una formală deoarece ascunde după computer gesturile, mimica feţei şi felul de a discuta”, spune Lilia Gorceag

Specialista este de părere că anume comunicarea online preferată de tot mai mulţi moldoveni este rezultatul vieţii tensionate şi a timpului puţin aflat la dispoziţia fiecăruia. Totuşi, Gorceag precizează că online-ul rămâne a fi cel mai ieftin şi mai accesibil mod de comunicare dintre cei care sunt plecaţi peste hotare şi cei rămaşi acasă.

Deocamdată, în R. Moldova nu s-a făcut o statistică pentru a vedea câţi dintre moldoveni preferă reţelele de socializare în schimbul comunicării face to face. Cert este că din an în an creşte numărul adresărilor la psiholog privind dependenţa de comunicarea pe online.

După cum se arată în raport în topul ţarilor cu cei mai pasionaţi utilizatori ai reţelelor de socializare, pe primul loc se situează Federaţia Rusă 6,6 ore. Poziţia secunda îi revine Braziliei, unde internauţii petrec 6,3 ore pe lună pe paginile platformelor sociale, urmată de Canada (5,6 ore pe lună), Puerto Rico şi Spania (ambele cate 5,3 ore pe luna). Pe locul şapte se află Marea Britanie, pe opt - Germania, iar pe locul noua - Statele Unite. Franţa s-a situat pe locul 16, iar Italia pe locul 20. În prezent, peste 734 milioane de persoane accesează reţele de socializare.

Autor: Victor Ursu
Sursa: Timpul.md
29.12.2009 Caleidoscop
3955
0

Comentarii 1

  • Closka Holender:

    sunt singuratici, se subestimează s-au suferă de complexe emoţionale, este de părere psihologul Lilia Gorceag .... Eu unul cred ca mai degraba sunt dornici sa schimbe ceva, s-au saturat sa astepte sa o faca altii si considera ca in grupuri organizate au mai mari sanse sa realizeze acest deziderat!

    30.12.2009 09:39

    • Angajații ADR Nord au fost instruiți cum să comunice și ce măsuri să ia în situații excepționale

      14.10.2022
    • Bugetele locale nu mai fac față noilor majorări de prețuri! Primarii așteaptă răspunsuri de la guvernare!

      14.10.2022
    • 350.000 de euro pentru OSC-urile anticorupție în regiunea de dezvoltare Centru

      13.10.2022
    • Координатор Центру цифрового навчання

      13.10.2022
    • CALM își exprimă îngrijorarea profundă și condamnă excesul de putere comis de organele de forță în cazul primarului Alexandru Botnari!

      12.10.2022