Sursa imagine: imagine arhiva

De ce Mihai Ghimpu nu-l vrea pe Vlad Filat Premier

Partidul Liberal (PL), în general, şi liderul său, Mihai Ghimpu, în particular, au ocupat o poziţie destul de dură şi inflexibilă în raport cu poziţia Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), care-l propune pe liderul său, Vlad Filat pentru un nou mandat (al treilea) în fruntea Cabinetului de miniştri, scrie tribuna.md.

Unii apreciază pozitiv poziţia PL, considerînd întemeiate argumentele acestei formaţiuni precum că Vlad Filat nu mai poate fi Prim-ministru, deoarece „a fost implicat în trafic de influenţă, folosind legea telefonului în locul Constituţiei”. În calitate de argument suplimentar este folosit şi faptul că, „la timpul său, Mihai Ghimpu tot a cedat una din primele trei funcţii în stat de dragul guvernării democratice stabile a Republicii Moldova”.

Alţii acuză PL şi personal pe Mihai Ghimpu că, prin comportamentul său, face tot mai probabil un eşec în constituirea unui nou Guvern democratic şi tot mai posibile eventualele alegeri parlamentare anticipate. Iar argumentul acestora din urmă este că „PL are prea multe pretenţii pentru un partid cu doar 12 mandate de deputat şi nu respectă o regulă nescrisă a democraţiei – candidatul la funcţia de Premier e înaintat de cel mai puternic partid din coaliţie”. Însă, dincolo de aceste constatări de ordin general şi declaraţii care se fac zilnic, există şi partea nevăzută a iceberg-ului, adică lucrurile care nu se spun, dar care sînt mai importante decît cele care se spun.

Chiar şi la o analiză superficială a situaţiei devine clar că pentru PL, în general, şi pentru Mihai Ghimpu, în particular, „înlăturarea” lui Vlad Filat este o chestiune (după cum spun ruşii) „de viaţă şi de moarte”. Anterior, Mihai Ghimpu nu o dată a declarat că, în opinia sa, PL nu a crescut în toţi aceşti ani mai mult decît nivelul său actual anume din cauza că pe acelaşi segment de electorat a apărut PLDM.

Acelaşi Mihai Ghimpu a lăsat să se înţeleagă de nenumărate ori că rating-ul PLDM depinde în mare parte de Vlad Filat. Înlăturarea lui Vlad Filat din prim-planul evenimentelor politice creează premisele necesare pentru diminuarea rating-ului PLDM şi Mihai Ghimpu poate spera că o parte a electoratului acestei formaţiuni (cea cu viziuni, în linii mari, similare cu PL) va migra spre formaţiunea sa. Cu alte cuvinte, pe Mihai Ghimpu nu-l interesează atît pretinsa calitate a actului guvernării, cît oportunităţile pe care le va avea formaţiunea sa după înlăturarea lui Vlad Filat de la conducerea Guvernului, scoaterea acestuia pe tuşă pentru minimum un an şi jumătate.

Probabil, Mihai Ghimpu ia în calcul şi o perspectivă mult mai îndepărtată decît următoarele alegeri parlamentare. Anterior, el nu o dată a lăsat să se înţeleagă că Dorin Chirtoacă este liderul de mîine, reprezentantul viitoarei generaţii de politicieni în Republica Moldova. În opinia sa, Dorin Chirtoacă ar urma să devină dacă nu cel mai reprezentativ politician din Republica Moldova, atunci cel mai reprezentativ politician de pe segmentul de dreapta sau chiar de centru-dreapta.

Dar şi aici Vlad Filat strică planurile sale, deoarece, chiar dacă este cu vre-o zece ani mai în vîrstă decît Dorin Chirtoacă, ambii fac parte din aceeaşi generaţie de politicieni. Rămînerea lui Vlad Filat în politica mare în continuare ar fi o piedică serioasă în calea avansării lui Dorin Chirtoacă ca lider şi Mihai Ghimpu înţelege perfect acest lucru.

Din acest punct de vedere, pentru PL şi pentru Mihai Ghimpu este convenabil chiar şi un eventual eşec în procesul de negocieri privind crearea unei noi coaliţii de guvernare democratice şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. O eventuală revenire a comuniştilor la putere şi trecerea actualelor partide de guvernare în opoziţie este una benefică PL şi personal lui Mihai Ghimpu şi lui Dorin Chirtoacă. Astfel, PL se va putea distanţa de PLDM şi PL şi reveni la mesajul său dur care l-a ajutat să acceadă în Parlament în 2009 de două ori, dar şi în 2010, iar Dorin Chirtoacă ar rămînea unicul lider de opoziţie într-o funcţie importantă în stat. Atacurile noii puteri în adresa sa doar i-ar creşte rating-ul, lucru care, de altfel, s-a mai întîmplat în perioada 2007-2009. Din alt punct de vedere, alţi lideri ai partidelor democratice, inclusiv Vlad Filat, ar fi trecuţi într-un relativ con de umbră, rîndurile formaţiunilor lor vor fi părăsite de oportunişti, nu vor avea acces la resursele administrative, vor fi limitaţi în acţiuni etc.

Pentru PL este convenabilă chiar şi tergiversarea negocierilor pe marginea creării unei noi alianţe de guvernare şi a unui nou Guvern. Fiind în situaţia în care aşteaptă susţinerea PD şi PL pentru a forma un nou Guvern, Vlad Filat este în această perioadă într-o uşoară defensivă. Nedorind să le dea motive pentru a nu vota candidatura sa, Vlad Filat se abţine de la declaraţii dure şi acuzaţii în adresa foştilor săi parteneri de coaliţie.

În acelaşi timp, PD, dar în special PL, speculează pe această situaţie favorabilă lor şi în fiecare zi, prin declaraţii, briefing-uri, conferinţe de presă, interviuri, postări pe bloguri, „macină” imaginea lui Vlad Filat, venind cu grave acuzaţii în adresa şi ştiind că nu va urma nici un răspuns. Din acest punct de vedere, fiecare zi de incertitudine, fiecare zi din lungul proces de negocieri lucrează împotriva lui Vlad Filat, iar Mihai Ghimpu (şi nu numai el) înţelege de minune acest lucru. Chiar dacă într-un final se va reuşi crearea unui nou Guvern cu Vlad Filat în frunte, oricum imaginea lui nu va mai fi cea de pînă acum şi aici un mare „merit” îi va reveni lui Mihai Ghimpu, care în ultimele luni l-a „mitraliat” continuu pe liderul PLDM.

Dat fiind cele spuse mai sus, se poate de menţionat că Mihai Ghimpu este un mare strateg care se gîndeşte în fiecare zi la viitorul partidului său. La moment, el doar foloseşte o situaţie politică favorabilă pentru a se răfui cu principalul său oponent politic, iar argumentul că-şi doreşte „o guvernare curată” şi că „Vlad Filat nu mai are dreptul moral să ocupe funcţia de Premier” îi cade cît se poate de bine. Chiar dacă în joc este pus viitorul Republicii Moldova. Dar, pînă la urmă, scopul scuză mijloacele…
 

Autor: tribuna.md
06.04.2013 Opinii
3408
0

Comentarii 4

  • Dumitru:

    Prostul satului este acest Ghimpu.

    06.04.2013 20:59
  • adf:

    Cand vorbiti de "calitatea guvernarii" avndu-l in frunte pe Filat - e haios cu totul!
    E de adormit copii...

    06.04.2013 21:29
  • gindliber:

    Motivul e foarte si foarte simplu. Mihai Ghimpu este cumparat. Cu asta se explica totul, toate declaratiile sale, plus la asta, mai e si bolnav psihic. Asta deasemenea am observat-o prin declaratiile dumnealui.
    Insa Filat oricum ramine singura candidatura ce merita sa ocupe aceasta functie. Doar dumnealui poate duce la bun sfirsit parcursul european si finisa restul reformelor nefinisate si in sfirsit, doar dumnealui poate dezvolta normal tara.

    07.04.2013 00:42
  • mihai@td:

    Chiar daca ideile promovate de PL imi sunt mai aproape,nu pot sa ma asociez cu mojicul de Ghimpu,ajuns printrun concurs de imprejurari la guvernare.Cat de tradator a fost Rosca,dar acela e cu multe clase peste Ghimpu in ce tine de inteligenta(asta nu inseamna ca l-as mai vota vreo data).Cred ca,cel putin la moment,PL-ul e un partid al familiei Ghimpu si chiar daca vine Chirtoaca in frunte,nu se vor schimba multe,acesta din urma fiind o copie fidela a mosului sau,care sustine orice ar debita M.Ghimpu.
    Ce tine de articolul in cauza - bine punctat,as mai adauga ca PL-ul spune si face ceea ce PD-ul ar vrea dar nu-si poate permite,adica pe langa interesele proprii mai fac si jocul altora.
    Nu-l interseaza nici pe M.Ghimpu parcursul european,asa precum spune.Are omul interesele sale,caci "nu o sa traiasca din salariul de deputat",cum s-a exprimat in cadrul unei emisiuni.Altfel era deranjat nu doar de "lucrul" lui Filat,dar si de al altora,inclusiv si la sine s-ar mai uita...

    07.04.2013 13:59

    • Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE

      27.01.2023
    • 6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”

      26.01.2023
    • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

      20.01.2023
    • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

      19.01.2023
    • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

      14.01.2023