RSS

Petru Bogatu: Top 10 predicţii pentru 2010

29.12.2009 Opinii
323
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: psychologie-parapsychologie.com
Motto: Cine crede că pe lume există lucruri imposibile,
              acela plăteşte naivitatea de a avea iluzii deşarte

                                                                Otto von Bismarck
 
Omul ştie cu certitudine un singur lucru şi anume că toţi oamenii vor muri. În rest, toate previziunile sunt literatură şi moare de varză. Nici un oracol, orice ar spune, habar n-are ce se va întâmpla în viitor. Degeaba ghiceşte în stele. Nimeni însă nu poate exclude că anumite lucruri s-ar putea  întâmpla, totuşi, chit că pentru moment par neverosimile. După cum bine zicea Arthur C. Clarke, “când un batrân om de ştiinţă afirmă că ceva este posibil, mai mult ca sigur că  el are dreptate. Când spune că ceva este imposibil, cu siguranţă greşeşte”.

Pornind şi noi de la ideea că în această lume nu există lucruri imposibile, vom căuta să dăm un pronostic pentru anul care vine. Să încercăm, deci, să identificăm topul evenimentelor posibile în 2010.
 
1. Alegeri anticipate nu vor avea loc.
Deşi toată lumea s-a resemnat şi consideră că la anul va trebui să iasă la votare, nu-i exclus ca un nou scrutin să nu fie convocat până la finele lui 2010. În cazul unei reforme constituţionale,  alegerile vor fi amânate.
 
2. Referendum în prima jumătate a anului.
Electoratul, totuşi,  va fi chemat la urne în 2010. Numai că nu pentru noi alegeri parlamentare, ci pentru a amenda legea supremă. Reformarea constituţiei se impune imperios, de aceea plebescitul este  inevitabil şi va avea loc, pesemne, la primăvară.
 
3. Va fi ales preşedintele republicii.
În 2010, se pare că Republica Moldova va avea, în sfârşit, un nou şef al statului. Acesta va fi Marian Lupu care, în urma amendamentelor la Constituţie, va fi ales, probabil, de Parlament cu o majoritate simplă de voturi.
 
4. PD se va constitui în cel mai puternic partid de pe stânga eşichierului.
Democraţii se vor întări considerabil. Mai cu seamă, după alegerea lui Marian Lupu în funcţia de preşedinte al republicii. PD va absorbi o parte semnificativă a electoratului şi a structurilor PCRM şi PSD. Totodată, consolidarea Partidului Democrat şi poziţia avansată a lui Marian Lupu vor alimenta tensiuni în AIE.
 
5. Pe stânga va apare un nou partid, iar politicieni precum Vladimir Ţurcan sau Victor Stepaniuc vor fi foarte activi în viitorul sezon politic. Spre sfârşit de an, se va accentua tentaţia constiturii unei noi coaliţii de centru-stânga fără comunişti, dar şi fără liberali-conservatori.
 
6. PLDM va deveni cel mai popular partid.
În cazul în care guvernul Filat va ţine cadenţa, liberal-democraţii nu numai că vor creşte în inenţiile de vot, ci şi vor asimila importante segmente anterior nealiniate electoral ale societăţii. În acelaşi timp, consolidarea PLDM şi PD nu va cimenta AIE, ci din contra, va periclita unitatea coaliţiei de guvernământ.
 
7. Influenţa PCRM se va diminua atât în Parlament, cât şi în societate.
Fosta formaţiune de guvernământ se va dezintegra treptat de-a lungul întregului an politic, dar mai ales după referendumul constituţional. Vor continua retragerile din partid atât pe plan naţional, cât şi în provincie. O parte din deputaţiii comunişti vor deveni independenţi, alţii vor adera la grupări politice de stânga sau chiar de dreapta.
 
8. V. Voronin, în urmă scăderii propriei popularităţi, dar şi a problemelor cu care se va confrunta formaţiunea, va pierde controlul absolut asupra PCRM.
 
9. Se vor derula primele anchete de corupţie.
 
10. Republica Moldova va începe să întrunească, treptat, condiţiile unui stat cu presă liberă. Piaţa audiovizualului va fi dominată de de 3-4 televiziuni cu acoperire cvasinaţională care vor oferi o autentică platformă de dezbatere.
Autor: Petru Bogatu
Sursa: bogatu.voceabasarabiei.net
0

Comentarii (0)